1 Ianuarie 2007 Romania = U.E. - Va fi bine, va fi rau?

Iulian Ignat
Ecuatia aderarii, interpretata pe coarde de chitara electrica.

Hanno Hoefer

"Amenintarea cea mare ar fi pierderea identitatii"

"Schimbarile in plan economic, social, politic aduse de aderare se vor face lent, cu pasi marunti, asa incat euforia din acest moment se va risipi cat de curand. Nu cred ca 2007 va insemna o mare transformare pentru Romania. Nu sunt specialist, analist politic, insa vad si eu ce se-ntampla in tarile ce au aderat de cativa ani si in care s-a instalat un euroscepticism. Per total, cred ca Romania avea nevoie de aceasta aderare si cred ca rezultatele vor fi pozitive. Amenintarea cea mare, zic unii, ar fi pierderea identitatii ca popor. Este un sambure de adevar in aceasta afirmatie. Chiar inainte de aderare, lucrul asta se vede pe strada, in felul in care vorbesc oamenii, in felul cum devin dependenti de lanturile de fast-food, cum serbeaza Halloween-ul, comportandu-se ca-n filmele americane. Avantajele aderarii sunt insa inestimabile, investitii straine, drept de munca-n alte tari etc.
Daca, economic si politic, aderarea nu se va simti chiar de la inceput, pentru ca deocamdata doar s-au semnat niste hartii, din punct de vedere cultural, 2007 ar putea fi un an foarte important pentru Romania. Faptul ca Sibiul este capitala europeana ar putea insemna un punct de pornire pentru multe proiecte culturale, pentru alta mentalitate, pentru felul in care suntem priviti in strainatate.
Nightlosers va sarbatori aderarea Romaniei printr-un concert sustinut pe 20 ianuarie la Sala Radio, concert ce va fi transmis de mai multe posturi de radio de pe continent. Spectacolul nostru face parte dintr-un eveniment de anvergura: "Bucuresti - oras al muzicii", cu multe concerte, din genuri muzicale diferite, in numeroase locatii. Ne pregatim pentru acest eveniment de jumatate de an. Va fi un concert unplugged. Primul de acest gen l-am sustinut in decembrie, la Clubul "Prometheus", si pana pe 20 ianuarie aparitiile noastre vor fi in acest stil. Speram sa iasa bine, avem mana libera din partea organizatorilor, si poate vom inregistra concertul pentru un nou album."

Zoltan Andras

"Pacat ca unele vechi valori estice,
sanatoase, sunt abandonate, pentru imitarea
unor modele occidentale prost intelese"


"Am o casa la tara si, chiar daca inca nu am vorbit cu vecinii mei, imi este foarte clar ca lumea satului are nevoie de multa, foarte multa informatie, cu privire la aceasta aderare. Deocamdata exista multe prejudecati si temeri. Temerile legate de aspectul economic sunt de inteles. Ceea ce produc taranii acasa, pentru ei, e foarte bun, dar daca vor sa si vanda, vor trebui sa se conformeze unor norme, unor caiete de sarcini, si multi nu cred ca sunt pregatiti pentru asta. Multe lucruri nici eu nu le inteleg prea exact, daca le-as sti, probabil ca as da consultatii si as fi un om bogat acum. Cred ca nici politicienii din linia a doua, a treia nu stiu totul despre acest subiect. Doar cei din linia intai, care nu au altceva de facut decat sa dea unda verde unor fenomene economice care probabil vor soca. Insa schimbarile se vor vedea doar in timp.
Pe scurt, lumea se va deschide spre un spatiu economic si politic care este mai avansat decat al nostru. Pacat ca unele vechi valori estice, sanatoase, care ni se potrivesc si ne prind bine, sunt abandonate, pentru imitarea unor modele occidentale - uneori subculturale - prost intelese.
Cred ca partea cu pastrarea identitatii este sofisticata si subtila. Pe de-o parte, am observat deja, in ultimii 10-15 ani, o americanizare excesiva a idealurilor omului de rand. Pe de alta parte, nu am vazut sa existe eforturi sustinute din interior, pentru prezervarea valorilor culturale autohtone. N-am vazut un program serios din partea Ministerului Culturii sau a altei institutii de stat si nu am perceput o vointa ferma, un suflu unitar: haideti sa ne promovam valorile! Asa ca ne indepartam singuri de identitatea nationala.
Ca artisti, suntem si noi curiosi ce ne va aduce aderarea. In ultima vreme, optiunile culturale au insemnat o coborare a nivelului stachetei. Mi-as dori ca si oamenii implicati in muzica sa-si faca treaba intr-un mod mai profesionist, sa-si ia treaba in serios, si nu vorbesc doar de artisti. La noi nu exista show-business, pentru ca partea cu business-ul e la pamant. Cetateanul stie ca trebuie sa cumpere Cola, pentru ca au fost convinsi de oamenii ce muncesc din greu in domeniul reclamei, dar nu stiu ca este o valoare adevarata sa-si ia un bilet sau un disc, pentru ca lucrurile acestea nu se promoveaza indeajuns.
Un mare avantaj al aderarii ar fi acela ca societatea civila ar putea deveni mult mai puternica, mai constienta de rolul ei. Am putea avea si noi mai multe alternative. De pilda, eu sunt membru intr-o societate occidentala de medicina alternativa care, printr-un lobby sustinut in parlamentul german, a reusit sa impuna caselor de asigurari plata consultatiilor in acest gen de cabinete. Am vazut cu ochii mei, asta vara, in Spania, o ferma ce propunea o agricultura biologic dinamica, si cred ca avem si noi dreptul sa putem alege aceste produse."

Adrian Plesca
("Artanu")


"Eu asta astept de la aderare,
sa ne influenteze in bine modul de a gandi"


"Aderarea nu va aduce de la inceput o mare schimbare pentru Romania, ci o incercare dificila, din care mai tarziu se va pronunta castigul sau falimentul. Oamenii cred ca Ue e o uniune socio-cultural-politica; o fi si asta, dar in primul si in primul rand, este o afacere. "Trademark" - piata comuna, cum se numea ea acum 20 de ani. La noi au fost mai multe discutii despre cum se taie porcul decat despre afacere. Asta e: ai niste cartofi, cum ii poti vinde, in ce piata ii duci, ce primesti la schimb, cine ti-i ia? De reusita acestei afaceri depind celelalte aspecte ale integrarii. Daca vom castiga sau nu, depinde de ce noroc vom avea cu oamenii din varful afacerii. Vor sti ei sa o conduca, vor face treaba buna sau nu? In nici un caz nu depinde de omul de rand. Treaba asta cu "sa ne mobilizam, sa facem totul!" e o aiureala, o tampenie. Deocamdata, privind optimist, se vad avantajele. Influenta europeana este indiscutabil una benefica. Se vor moderniza soselele, caile ferate. Se va investi, se investeste deja mult, si schimbarile se vad pe zi ce trece, in infrastructura care trebuie sa sustina un nivel economic asteptat. Vom ajunge insa la acest nivel? Pentru ca celor din capul mesei oricum le este bine, oricat de saraca ar fi tara lor. Odata intrati in Ue vom vedea si "micimile" celor ce ne primesc langa ei, stupizeniile ce provin din marea siguranta de sine a unor popoare ce se cred unice, teribile, infailibile. Toate filmele artistice in Germania sunt dublate in germana, spaniolii cred ca limba lor este universala, trebuie vorbita in intreaga lume, de englezi, ce sa mai spunem!
Primul mare avantaj ce se vede deja este acela de disciplinare, de ordonare a Romaniei. In secolul trecut, tinerii din Vest s-au revoltat de prea marea lor ordonare, de unde si miscarile hippie sau revoltele socialiste din `68 din Paris. Romania este insa o tara foarte dezordonata si eu nu cred ca ar trebui sa ne speriem ca, odata cu integrarea in Ue, ne vom pierde traditiile si obiceiurile. Multe din ele le-am pierdut deja in anii in care le-am industrializat pe banda rulanta si le-am terfelit la televizor. In cele cateva calatorii pe care le-am facut prin tara, am observat, trecand 3-4 ani prin aceleasi locuri, o uniformizare, o standardizare. Insa Ue nu este o structura de capitalism primitiv, prostesc, are, totusi, o mentalitate de secol Xxi, si prevede, in mod expres, pastrarea traditiilor si obiceiurilor din fiecare tara membra a sa. Dar daca traditiile trebuie salvate neaparat, nu e si cazul altor "obiceiuri specific romanesti" de care bine ar fi sa scapam cat mai repede. Ca de pilda, obiceiul nostru de a arunca pe strada tot ce ne prisoseste, de a crea animozitati unde nu-i cazul, de a crea dezordine si haos peste tot. Si asta se vede, de aici, de la noi, urat, daramite din afara. Romania este o tara de oameni veniti degraba de la sat la oras, si asta se vede, sare in ochi. Diferentele sociale au explodat, cultura s-a amestecat cu subcultura, criteriile valorice s-au dus pe apa Sambetei. Toti sunt interesati in primul rand sa aiba televizor cu plasma si masina, care de multe ori arata mai bine si mai curat pe dinauntru decat casa. Ordinea pe care o stiam eu era alta: mai intai sa fie curat in jurul casei, apoi in casa si dupa aia mai vedem. Poate sunt prea critic. Dar eu asta astept de la aderare. Sa ne influenteze in bine modul de a gandi, sa ne mai ordoneze si sa ne ajute sa ne evaluam. Cine suntem, ce meritam si ce e de facut? In rest, e o afacere."