Ca sa aratati bine, aveti nevoie de energie

Redactia
Dupa atatea sarbatori prelungite, dupa atatea nopti transformate in zi si dupa atatea bunatati devenite kilograme in plus, ne gasim destul de greu tonusul nostru obisnuit.

Somnolenta, lipsa de concentrare, un sentiment neplacut de ingreunare mentala si fizica ne fac sa incepem anul cu un moral destul de scazut. De la caz la caz, iata cateva sfaturi menite sa ne aduca motorul la turatie accelerata.
Dificultati la trezitul de dimineata
Cauza: in pozitie culcata, prelungita pe durata somnului, sangele alimenteaza cu prioritate organele vitale - inima, ficatul, rinichii. Mult mai putin irigati, muschii sunt atoni.
Solutia: inainte de a cobori din pat, intindeti-va cat puteti bratele si picioarele, vreme de 2-3 minute. Apoi, asezate pe marginea patului, faceti doua rotatii lente cu capul spre stanga si dreapta. Urmeaza un dus cald, in care jetul de apa trebuie indreptat catre toate articulatiile pe rand, iar in final un dus rece, rapid.
Pleosteala la ora 11
Cauza: ati consumat toate caloriile ingerate la micul dejun si va simtiti lipsite de energie fizica.
Solutia: mancati ceva mic, o proteina (un sandvici cu sunca sau un ou fiert) ori o bucata de zahar, o sa va relanseze energia, pana la pranz. De asemenea, schimbati atmosfera: deschideti fereastra, aerisiti bine camera in care lucrati si faceti cateva exercitii de gimnastica usoare, vreme de 5 minute, pentru a va reoxigena. Daca nu puteti iesi afara, intindeti-va pe scaunul biroului, la maximum.
Apatia de dupa masa de pranz
Cauza: energia se focalizeaza asupra digestiei.
Solutia: destindeti-va. Daca nu puteti face o mini siesta, relaxati-va intr-un fotoliu sau pe scaun, cu bratele atarnate, spatele sprijinit de spatar si picioarele usor indepartate. Faceti-va plinul de energie respirand (daca va e mai usor, stati in picioare) vreme de 5 minute. Inspirati profund pe nas umfland abdomenul si expirati pe gura, contractandu-va muschii abdominali.
Sfarseala de la capatul zilei de munca
Cauza: nu mai e nevoie sa va concentrati, va relaxati de sub tensiunea zilei. Sfarseala e mai mult psihica decat fizica.
Solutia: nu treceti brusc de la supra-activitate la relaxarea totala, alungindu-va in pat. O sa va simtiti terminate. Mai bine faceti urmatorul exercitiu "de trecere": culcate pe podea, cu picioarele sprijinite pe un perete, masati-va gleznele si pulpele cu un picior pe altul, pentru a activa circulatia sangelui. E simplu si extrem de placut.
Centrul starii de bine: Plexul Solar
Pentru medicina energetica (acupunctura, reflexologie, shiatsu) punctul acesta, situat la 3-4 cm deasupra ombilicului, aduna in el o mare parte a energiei din corp. E suficient sa asezati o palma pe zona respectiva, vreme de o jumatate de ora, pentru a va reenergiza. In timpul acesta, puteti sa cititi sau sa va uitati la televizor. Este un exercitiu reiki plin de bune urmari.



Cosmetica naturista

Masca astringenta cu argila si ou

Ingrediente: un galbenus de ou, un varf de cutit de argila cosmetica (se gaseste la farmacie) sau argila tibetana (Bocan).
Mod de preparare: puneti galbenusul impreuna cu praful de argila intr-o casoleta de sticla sau portelan (sau o ceasca de cafea) si amestecati pana obtineti o pasta de constitutie medie.
Mod de aplicare si efect: intindeti compozitia pe obraz si gat, in strat uniform. Dupa 20 de minute, puneti peste masca intarita o compresa umezita cu apa calda. Dupa ce argila se inmoaie, clatiti-va bine cu apa calda, apoi cu rece.
Masca astringenta cu argila este o adevarata masca-minune. Improspateaza pielea, aduna porii si confera obrazului un aspect neted si luminos. Masca este de neinlocuit in cazurile cand, dupa o zi obositoare de munca, mai trebuie sa iesiti in oras.