Fara carne!

Redactia
Oua in sos de lapte.

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 600 ml lapte, 1/2 cub concentrat de pui (Knorr) faramitat, 250 g ceapa taiata felii, 25-40 g unt, 2 linguri amidon, sare, piper negru macinat, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 varf de cutit nucsoara rasa, 6 oua fierte tari, taiate in patru.
Mod de preparare:

Se incinge laptele si se dizolva in el cubul de concentrat de pui (faramitat).
Se caleste ceapa circa 10 minute in untul incins, pana ce devine sticloasa, se incorporeaza amidonul si pe urma se toarna laptele, putin cate putin. Se lasa sosul sa dea in clocot, amestecand intruna, se fierbe, circa 10 minute, la foc mic, amestecand in continuare, din timp in timp, si se condimenteaza cu sare, piper negru, piper de Cayenne si nucsoara.
Se introduc in sos sferturile de oua fierte - lasand cateva deoparte pentru garnisit - si se lasa sa se incinga.
Se pun ouale cu sos in 4-6 boluri mai mici si se garnisesc, inainte de a le servi, cu ouale puse deoparte tocate marunt. Ouale astfel preparate se pot servi ca aperitive - 6 portii - sau ca fel principal - 4 portii.

Placinta cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 aluat de tarta cu diametrul de 23 cm copt pe jumatate, 1 albus batut usor, 225 g ciuperci, 25 g unt, 1 lingura ulei de masline, 1/2 ceapa verde tocata marunt, sare, piper negru macinat, 1 1/2 lingurita faina, 150 ml frisca nebatuta (sau smantana subtire), 1 ou batut, 1 lingura vin sec.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 190gr.. Aluatul pe jumatate copt se lasa in forma si se unge cu albusul batut.
Se curata ciupercile, se indeparteaza piciorusele si se taie in patru palariile. Se-ncing intr-o cratita untul si uleiul de masline, se caleste ceapa, pana ce devine sticloasa, dupa care se adauga ciupercile, se lasa sa fiarba, si ele, aproximativ 3 minute, amestecandu-le din timp in timp, cu o lingura de lemn, si se gusta de sare si piper.
Se adauga faina, se fierb in continuare alte 2 minute, amestecand intruna, si se ia cratita de pe foc.
Intr-un castron, se amesteca frisca nebatuta (sau smantana) cu oul si cu vinul, se condimenteaza cu sare si piper, se incorporeaza ciupercile si se lasa sa se raceasca.
Se toarna umplutura de ciuperci peste aluat, se da placinta la cuptor si se coace 25-30 de minute, pana ce se rumeneste putin. Se serveste fierbinte.

Peste alb cu sos de ceapa si usturoi

(Se prepara cu cel putin 2 ore si jumatate inainte de a-l servi. Se mananca rece.)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste alb (cod sau salau) a 175-225 g, sare, piper negru, zeama unei lamai. Pentru sos: 4 linguri ceapa verde tocata, 4 linguri patrunjel verde tocat, 2 catei de usturoi presati, 8 linguri ulei de masline, zeama unei jumatati de lamai mari, sare, piper negru.
Mod de preparare:

Se pun fileurile de peste intr-o tigaie mare si se acopera cu apa sarata. Se adauga zeama de lamaie si piper dupa gust si se pune pe foc pana ce dau in clocot. Se stinge focul si se lasa pestele sa stea acoperit - cu un capac sau cu o folie de aluminiu - circa 10-12 minute, pana ce se patrunde si poate fi strapuns usor cu furculita.
Se scot fileurile, pe rand, cu o lingura pentru spuma si se zvanta - cu multa atentie - cu hartie absorbanta. Se aseaza pe un platou si se tin circa 2 ore la rece. Se amesteca ingredientele pentru sos si se tine si sosul - acoperit - la rece, pana ce se serveste.
Se toarna putin sos peste fileurile reci si se servesc imediat.



Dulciuri

Chec cu banane

Ingrediente: 100 g unt, 100 g zahar, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 ou batut, 500 g banane coapte zdrobite, 250 g faina, 2 lingurite praf de copt, 1/2 lingurita sare, unt pentru uns tava.
Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180gr.. Intr-un castron, se freaca untul cu zaharul, pana ce compozitia devine neteda. Se adauga esenta de vanilie, oul si piureul de banane si se amesteca bine.
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si cu sarea si se incorporeaza usor in compozitia de ou si banane.
Se toarna aluatul intr-o forma de chec unsa cu unt, se coace checul circa o ora, in cuptorul incins (se incearca daca este copt cu o scobitoare) si se rastoarna apoi pe un grilaj.
Varianta: Se incorporeaza in piureul de banane 150 g de miez de nuca taiat marunt si se presara peste aluat - inainte de a-l da la cuptor - 50 g de samburi intregi de nuca.