Feriti-va obrazul de seceta!

Redactia
Suntem in plina iarna, dar ea seamana mai degraba cu o toamna lunga si secetoasa. Nu a nins destul, nu a plouat, pamantul se usuca si crapa. Acelasi lucru se intampla si cu pielea obrazului.

Daca o lalea sta intr-o vaza fara apa, se ofileste. Cu tenul nu este altfel. Daca are umiditatea necesara, este sanatos si proaspat. Daca este prea uscat, pare imbatranit si ofilit. De aceea, pielea incearca cu mijloace diferite sa obtina si sa pastreze umiditatea necesara. Apa este pompata din adancuri catre suprafata. Ca sa nu se evapore, stratul de piele este acoperit cu o suprafata cornoasa foarte subtire. Cu inaintarea in varsta, sau prin ingrijirea incorecta (de exemplu curatire exagerata), acel strat protector devine din ce in ce mai poros, apar crapaturi si gaurele mici. Urmarea: intai se deshidrateaza celulele cornoase, pielea se usuca si incepe sa se cojeasca treptat. Ea devine cu timpul aspra, se formeaza mici riduri, cosurile si eczemele au "teren" favorabil. Dar nu trebuie sa ajungeti in aceasta situatie!

Pielea isi umple "rezervoarele"

Daca in vaza lalelei vom turna apa, floarea o va absorbi cu lacomie si va reveni la viata. Cu pielea este la fel. Atunci, ar trebui ca dusul de dimineata sa fie suficient pentru pastrarea umiditatii. Din pacate, dupa numai o jumatate de ora, pielea este chiar mai uscata decat inainte. Pentru ca pielea sa-si pastreze acea umiditate - si astfel si aspectul sanatos -, stratul cornos trebuie intarit.
Acest lucru se face cel mai bine cu grasime, care acopera si astupa micile crapaturi. E necesara o crema, dar o crema care sa aiba consistenta necesara pielii dvs.
Deshidratare prin ingrijire incorecta!
Cercetarile au dovedit: majoritatea femeilor apreciaza o crema pentru ca este frumos mirositoare si, mai ales, daca intra repede in piele. Acest lucru se intampla daca produsul contine multa apa. Spre deosebire de cremele hidratante, o crema grasa sau chiar un produs uleios trebuie masate mai multa vreme pentru a intra in piele. Dar majoritatea femeilor nu dispun - mai ales dimineata, cand fiecare minut este important - de timpul necesar. Industria produselor cosmetice s-a adaptat acestui fenomen si a marit oferta produselor ce dispar imediat de pe suprafata pielii.
Multe femei cauta produsele "usoare" sau "superusoare" si in nici un caz "grase". Pentru o piele tanara, intacta, aceste produse sunt suficiente. Dar o piele mai pretentioasa sau mai uscata de la natura nu se "satura" cu astfel de creme. Daca cerinta de grasime nu este satisfacuta, rezultatul va fi opus celui dorit: pielea se deshidrateaza si, mai mult, intreaga umiditate se va evapora. Cine continua sa foloseasca produsul nepotrivit va avea din ce in ce mai multe probleme. Stratul cornos se umfla, devine mai poros, fiind din ce in ce mai vulnerabil in fata imbatranirii.

Ce fel de crema?

Daca consistenta grasimii corespunde cu pretentiile tenului, rezultatul nu-l observati imediat dupa aplicarea cremei, ci dupa cateva ore. Daca pielea ramane aspra si uscata, trebuie sa folositi o crema cu un procent marit de grasime.
Crema potrivita: dumneavoastra o puteti gasi
Cum gasiti crema potrivita? Cel mai indicat ar fi sa primiti un sfat de la un specialist. Daca nu se poate, aveti totusi posibilitatea sa gasiti produsul potrivit: cremele ce contin mai multa grasime sunt denumite "nutritive", "pentru ten uscat" (franc. "peaux seches"; engl. "dry skin"). Ele nu intra atat de repede in piele ca produsele "usoare": masati pielea mai mult.
Important: consumarea lichidelor si miscarea
Daca beti prea putine lichide, va puteti deshidrata. De aceea sunt indicati doi litri de lichide pe zi. Sportul este si el un dusman al deshidratarii. In schimb, fumatul are ca urmare micsorarea vascularizarii, si astfel este impiedicat transportul de apa. Pielea se usuca si se ingalbeneste.