Portret astrologic: Romania in 2007

Marius Petrescu
Interviu cu Gabriela Dima, specialist in psiho-astrologie.


"Fiecare tara are un portret astrologic,
un destin inscris in stele"


Cunoscuta de publicul larg drept "Minerva", pseudonim pe care il foloseste in mass-media, doamna Gabriela Dima are un "curriculum vitae" remarcabil, care o recomanda ca intelectual instruit si avizat in mai multe domenii. Absolventa a facultatii de Drept din Cluj, a facultatii de Teatru (sectia Teatrologie) si a facultatii de Psihologie din Bucuresti, Minerva a fost, intre 1991 si 2003, redactor la diferite publicatii de presa si a lucrat la diferite posturi de televiziune (Antena 1 si Pro Tv). In prezent, este realizatoarea unei emisiuni interactive de mare audienta, pe teme astrologice, la postul "Dd Tv", si si-a deschis un cabinet de consultatii in domeniul astrologiei in Pitesti, oras in care s-a stabilit definitiv. Pasionata de misterele astrelor inca din tinerete, doamna Gabriela Dima a inteles ca "studiile de influenta astrala" nu inseamna nicidecum "ghicit in stele", ci o veritabila "matematica a Cosmosului", o stiinta a descifrarii destinelor noastre, atat ca indivizi, cat si ca popoare. Prin nenumaratele cercetari pe care le-a intreprins in acest domeniu enigmatic, Minerva a ajuns la concluzia ca nimic nu este intamplator in istoria unei natiuni si ca fiecare tara are un "portret astrologic", deci un "destin inscris in stele". Avand in vedere precipitarea evenimentelor politice, economice, sociale si chiar climaterice din lumea contemporana, am invitat-o pe d-na Gabriela Dima la o discutie despre previziunile anului 2007, legate de Romania.

Certificatul de nastere al Romaniei moderne

- Multa lume se intreaba daca destinul unei tari si al unui popor poate fi interpretat astrologic, asa cum se intampla cu zodiacul personal. Care sunt reperele unei asemenea estimari?
- Haideti sa sporim atat misterul, cat si surpriza, adaugand la intrebarea dvs. o interogatie si mai explicita... De ce, oare, Saturn in Leu, din tema natala a Rusiei, face din aceasta tara o putere mondiala, iar noi, romanii, care avem Saturn tot in Leu, asteptam pe la usile mai marilor lumii? Ei bine, enigma sta tocmai in configuratia astrala! Daca statul rus modern s-a nascut cu Saturn in Leu, in "Casa puterii", adica a demnitatilor, statul roman s-a nascut cu Saturn in Leu, dar in "Casa veniturilor materiale din propria munca" (harta din 1859), ceea ce inseamna ca noua nu ne-a picat nimic din cer, ci ne-am luptat din greu, ca natiune, pentru fiecare realizare istorica majora. Ati observat ca Romania a avut perioade de inflorire, urmate, aproape de fiecare data, de declinuri aparent inexplicabile?! Cel putin istoria noastra moderna a cunoscut asemenea suisuri si coborasuri, ca un fel de "unduire" nationala, asemanatoare, in chip tulburator, cu "spatiul mioritic", teoria atat de seducatoare a lui Lucian Blaga.
- Sa credem, deci, ca tot ce li s-a intamplat romanilor in istoria lor le-a fost scris in stele?
- In foarte mare masura, da! Nu exista, practic vorbind, conjuncturi politice sau evenimente istorice (razboaie, revolutii, atentate, cataclisme naturale etc.) fara o influenta astrala majora. Fiecare dintre aceste situatii importante se regaseste intr-o anumita configuratie astrala, la momentul respectiv. Fiecare moment important din istoria tarii noastre are o data de nastere astrala. Se pot lua in discutie cel putin trei, daca nu chiar patru astfel de mari momente istorice, din epoca moderna a Romaniei, si anume: Unirea Principatelor - 24 ianuarie/ 5 februarie 1859, formarea Romaniei Mari - 1 decembrie 1918, 30 decembrie 1947 - instalarea regimului comunist prin abolirea monarhiei constitutionale, si, in sfarsit, 22 decembrie 1989 - prabusirea sistemului comunist din Romania... Fiecare dintre aceste evenimente majore a avut un ascendent diferit: in ordine cronologica, in Rac, in Varsator, in Taur si in Berbec, adica apa, aer, pamant si foc. Foarte multe momente legate de istoria ultimului veac romanesc se regasesc clar in tranzitele si progresiile astrale ce s-au petrecut pe cerul Romaniei, la 1 decembrie 1918. De aceea, ar fi bine sa luam ca punct de plecare, in analiza noastra astrologica, tocmai crearea Romaniei Mari, fiindca este o data cruciala, atat din punct de vedere politic si istoric, cat si din punctul de vedere al hartii cerului.
- Cu alte cuvinte, harta cereasca de la 1 decembrie 1918 este certificatul astral de nastere al Romaniei moderne...
- Da! Evenimentul extraordinar de la 1 decembrie 1918 are o pecete astrologica clara. Suntem asadar o tara nascuta sub semnul Sagetatorului, deci al lui Jupiter, care este patronul diplomatiei, al calatoriilor lungi, al studiilor superioare, al spiritualitatii, filozofiei si religiei. Nu intamplator am putea avea surpriza ca, aici, in Romania, sa infloreasca o noua ideologie, care va face rapid inconjurul lumii. Ascendentul in Varsator ii face pe romani altruisti, ospitalieri si statornici, dovada ca oriunde ar pleca sa munceasca, se intorc tot acasa, pentru ca numai aici se simt bine. Sa luam cateva exemple. In Casa natala a Romaniei (Casa a Vii-a), care semnifica parteneriatele, se afla planeta Saturn, care ne spune ca avem, ca popor, dusmani puternici, pe care ii infrangem si cu arma, daca trebuie, dar ii invingem mai ales cu diplomatie si cu intelepciune. Jupiter, aflat in Casa a V-a, vorbeste despre robustetea creativitatii romanului, dar si despre noroc cand este vorba de plasamente de anvergura. Asa se explica succesul conationalilor nostri, la epoci diferite, in strainatate. Neptun in Casa muncii (Casa a Vi-a) face ca romanilor sa le placa sa se adune in organizatii de tot felul - vezi numarul mare de partide, sindicate etc. Din pacate, acest fenomen nu este insotit si de stabilitate, un mare defect fiind repeziciunea cu care aceste organizatii se dezintegreaza, precum si moralitatea unor membri ai lor, care trec cu usurinta de la o ideologie la alta.
Casa a Vi-a este si o casa de boala, la nivelul careia se reflecta starea de sanatate a natiunii. Fiind o casa cadenta, ea este slabita din punct de vedere vibrational. Poate nu intamplator, afectiunile mintale sunt boli care cunosc o recrudescenta fara precedent in Romania. La ora actuala, unul din trei romani este depresiv. Daca la aceasta realitate mai adaugam faptul ca ascendentul Romaniei moderne este in Varsator, iar Varsatorii stau prost la capitolul nervi, intelegem de ce apatia mioritica, in versiunea ei moderna, este o boala nationala. Totodata, suntem un popor batran, fiindca ni s-a diminuat natalitatea. Ca sa dam un singur exemplu, pe cuadratura Neptun - Saturn, in perioada 1998 - 1999, Romania a cunoscut numarul cel mai mare de avorturi: un milion! Tot la nivelul acestei Case gasim epidemiile. De cativa ani, opozitia dintre Neptun natal si Neptun in tranzit a dat si va mai da batai de cap epidemiologilor. Sa ne amintim de isteria creata de gripa aviara. Aproape un milion de pasari au fost omorate in primavara lui 2006, dar, ca un facut, nimeni nu s-a imbolnavit de aceasta maladie. Este totusi posibil sa mai avem parte de un asemenea scenariu si in 2007.

Binecuvantati de stele regale

- Vad ca, treptat, ati ajuns in prezent, chiar mai repede decat ma asteptam!
- Intr-adevar, dar sa mai spunem ca doua stele regale, Antares si Regulus, si alte doua importante, Canopus si Vega, stapanesc destinul Romaniei. Conjunctiile lui Antares cu alte planete ne dau stabilitate, dar si foarte mult noroc, pe care insa, de multe ori, il scapam printre degete.
In ce-o priveste pe Regulus, cea mai importanta stea regala, pozitia ei ar trebui sa aduca Romaniei nu doar prietenia, in special a clericilor, ci ar trebui sa o faca sa inteleaga avantajul notiunii de lobby international, avantajul prieteniilor politice stabile, adica al aliantelor. Canopus ar trebui sa aduca prosperitate de pe urma afacerilor, forta spirituala si mentala, dar, atentie, la un moment dat, poate produce perturbatii climatice, mai ales inundatii catastrofale. Inundatiile din 2005 si de la inceputul lui 2006 pot fi puse pe seama acestei stele.
In sfarsit, steaua Vega este asociata cu bogatia, dar si cu placerea de a studia, si asta ar putea explica de ce specialistii si studentii romani au fost si sunt atat de apreciati, de ce culeg medaliile de aur ale Olimpiadelor Internationale de specialitate sau conduc companii internationale de renume. Vega insufla totodata curaj si nevoia de moralitate, fapt care se reflecta periodic in actiunile noastre si care ajuta la cresterea noastra spirituala.

Anul 2007 - sub semnul eclipselor

- Sa revenim la prezent. Ce evenimente astrologice importante se petrec in 2007?
- Sa incepem cu cele patru eclipse, doua de Soare si doua de Luna. Prima eclipsa de Soare se va produce pe 19 martie 2007, ora 23:20, in Pesti, iar alta in semnul Fecioarei, pe 11.09.2007, la ora 10:37.
Eclipsa de Soare din semnul Fecioarei, semn de pamant, afecteaza mai ales agricultura, dar poate provoca si decesul neasteptat al unor oameni de stat. Cea din Pesti, semn de apa, afecteaza mai ales pescuitul oceanic si industria alimentara pe baza de produse marine. De asemenea, ar putea scoate la lumina scandaluri legate de coruptie, in care sa fie implicate persoane si personaje cunoscute. Poate determina un val de violenta, care la noi se va suprapune peste conflicte sociale mocnite, dar ar putea creste si criminalitatea prin violenta.
Celelalte doua eclipse vor fi de Luna si se vor produce, prima la 04.03.2007, ora 02:32, vizibila la noi, in semnul Pestilor, iar cea de-a doua pe 28.08.2007, ora 12:31, in semnul Fecioarei. De retinut ca eclipsele lunare au o forta distructiva mai mare in emisfera de Vest, decat in cea de Est. Ne putem astepta, deci, la cutremure - nu doar la noi, ci si in sudul Greciei si in Mediterana.
Cutremure s-ar putea sa avem si la nivel politic, de la virtuala cadere a guvernului, pana la capetele unor politicieni sau ale unor ministri, toate pe fondul unor nemultumiri generale, aproape explozive.

Criza de identitate si revolte mocnite

- Ce alte evenimente se anunta in 2007?
- In 2007, preturile vor cunoaste o crestere aberanta. Avertismente in acest sens am primit inca din primele luni ale anului 2006. Dar s-ar putea sa asistam si la convulsii sociale. Degradarea vietii de zi cu zi va scoate oamenii in strada la Bucuresti, la Targoviste, la Brasov, asa ca avem cateva repere care indica clar ca nu va fi un an linistit. In plan international, se vor amplifica tensiunile si vor mocni cu cate o rabufnire violenta prin capitalele lumii. In Irak, de pilda, situatia va fi si mai instabila, iar Iranul va continua sa ameninte prin interzicerea stationarii platformelor petroliere in zonele de extractie, ca sa nu mai vorbim de conflictul diplomatic care se poate isca intre Romania si Iran, apropo de aceste platforme.
- Anul 2007 este, dupa cum stim toti, anul aderarii la Uniunea Europeana. Ce anunta astrele?
- Romania se va confrunta cu o criza de identitate, cu bulversari si revolte mocnite, in cel putin doua randuri, care vor deveni explozive in mai. Apoi, spre sfarsitul lunii mai si in iunie va fi un moment de criza pentru guvernanti, deoarece promisiunile financiare neonorate in tentativa armonizarii cu cerintele aderarii la Ue pot transforma momentul intr-o adevarata revolta de strada. In august, septembrie si octombrie, este posibil sa urmeze un nou val de scumpiri, insotite de convulsii sociale, care vor deteriora si mai mult imaginea institutiei guvernamentale si a premierului. Este evident ca se va accentua clivajul social dintre saraci si bogati, pentru ca solutiile gasite de guvernanti nu vor fi suficiente. Rata infractiunilor prin violenta va fi constanta, cu izbucniri neasteptate, in preajma eclipselor. Accentuata ramane predispozitia spre accidente violente - de autoturism, de avion, explozii de butelii, incendii, cu destule victime.
In plan economic, s-ar putea sa fie stopat somajul si controlata inflatia. Se vor cauta si solutii legislative pentru a stopa dezvoltarea economiei subterane prin munca la negru. O adevarata relansare ar putea cunoaste agricultura, prin incurajarea dezvoltarii agro- si eco-turismului. Este domeniul in care vor veni cele mai multe fonduri de sprijinire. Ca sanatate, raman constante problema bolilor mintale, dar si cea a bolilor cardiace si de plamani.

Un presedinte sub semnul norocului

- In incheiere, daca tot am incercat sa creionam portretul astrologic al Romaniei in 2007, sa incercam acelasi lucru si cu presedintele tarii! Ar fi ceva interesant de mentionat?
- Bineinteles! As spune ca presedintele Traian Basescu rezoneaza cu destinul Romaniei. Multa lume este tentata sa creada ca joaca teatru, dar, in realitate, asa este el, deschis si popular, caracteristici care i se trag de la Ascendentul in Balanta, nicidecum de la Scorpion. Detasarea tipica semnelor de aer il face sa analizeze evenimentele cu precizie, acuratete si eleganta si are energia necesara sa duca la capat ceea ce isi propune. Vointa a fost cea care l-a calauzit in tot ceea ce a intreprins, dar si "Pasul Norocului" (Pars Fortunae), prezent in zodia sa, care l-a sustinut excelent, exact la momentul potrivit. Daca Elisabeta a Ii-a a Angliei s-a bucurat doar de tranzitul acestui "pas" prin zodia ei, atunci cand s-a pomenit regina, Traian Basescu s-a nascut cu el in acea pozitie! Presedintele are acest privilegiu astrologic, care ii da o formidabila usurinta in a comunica cu ceilalti. Va fi in continuare implicat in controverse de tot soiul si va fi obligat sa abandoneze activitatile obisnuite, de zi cu zi, ca sa se dedice scopului social, acela de a fi Presedinte pentru toti.
Se va bucura de o imagine buna si de priza la oameni in continuare, va face fata cu brio atacurilor venite, nu doar din interiorul Aliantei, ci si din afara. Un moment delicat s-ar putea sa fie in aprilie - mai, cand va trebui sa gaseasca solutii de iesire din criza. De asemenea, relatia cu guvernul si premierul Calin Popescu-Tariceanu continua sa fie tensionata. Este posibil ca Ue sa impuna o serie de restrictii si limite Romaniei, pe care Guvernul sa le accepte, dar care nu vor fi deloc pe placul Presedintelui. El va avea curajul sa respinga multe dintre ele.
Relatiile externe ii vor da multa bataie de cap, deoarece ii va veni foarte greu sa accepte ceva impus din afara. Va gasi insa forta necesara sa le respinga. Ba chiar sa gaseasca resurse financiare care sa sprijine proiectele, altele decat cele destinate aderarii.
Va trebui sa fie ceva mai atent la problemele oculare, sa nu forteze coloana vertebrala, sa fie mai atent cu alimentatia, sa bea multe lichide, dar sa se si odihneasca.
- Desi ne-am fi asteptat sa se intample lucruri mai bune anul acesta, previziunile dvs. nu sunt chiar asa de "negre". Dupa atatia ani de tranzitie politica si economica, poate ca romanii si-ar fi dorit sa rasufle usurati in 2007. Vom trai si vom vedea. Va multumesc!

Marius Petrescu
D-na Gabriela Dima (Minerva) poate fi contactata la mnrv_minerva@yahoo.co.uk, Cabinet Eli Minerva Astro Pitesti, tel. 0248/ 25.34.12 sau 0348/43.53.24