Laptele demachiant

Redactia
Retete de preparat acasa.

Am vorbit, in numarul trecut al revistei, despre unul din cele mai importante gesturi de mentinere a frumusetii obrazului: curatirea lui, in fiecare dimineata si seara, cu ajutorul laptelui demachiant (un preparat bazat, uneori, pe foarte putina substanta grasa, exact cat trebuie pentru a scoate impuritatile fixate adanc, in pori). La preturi prea mari, pentru buzunarele mai sarace ale doamnelor care tin, totusi, la frumusete, industria cosmeticelor ofera produse bune si variate. Ceea ce nu inseamna ca retetele bunicelor si strabunicelor noastre sunt de lepadat. Ba din contra! Bazate pe ingrediente luate din farmacia naturii, flori, ierburi, fructe, plus o lingurita de smantana proaspata sau iaurt, ele au efecte miraculoase. Ca sa nu mai vorbim de placerea de a ne umple bucatariile de miresme aromate si proaspete.

Lapte demachiant cu faina de secara

Ingrediente: 2 lingurite faina de secara, 2 lingurite lapte praf.
Mod de preparare
: amestecati bine cele doua produse si puneti-le intr-un recipient cu gura mai larga, pe care sa-l pastrati la indemana, in baie.
Mod de utilizare: in fiecare dimineata sau seara, puneti intr-o canita, o lingurita din pulberea de secara si lapte praf si amestecati-o cu apa de la chiuveta, cat sa obtineti o pasta omogena. Intindeti-o pe fata, pe gat si pe decolteu si frecati-o bine cu degetele, ca sa intre in piele. Clatiti-va apoi din abundenta cu apa rece. Procedeul se recomanda mai ales in cazul tenurilor care au tendinta sa se usuce. Din cand in cand, compozitia poate fi lasata sa se usuce pe fata si sa devina masca. Se scoate dupa 20 de minute, cu ajutorul unui tifon sau tampon de vata. Laptele demachiant cu faina de secara se foloseste numai pe tenul curat, nemachiat.

Crema demachianta
cu esenta de trandafir


Ingrediente: o lingurita amidon, o lingurita untdelemn de floarea-soarelui, un sfert de cana de apa fiarta si racita, 1-2 picaturi de ulei aromat de trandafiri (din comert). Se pun toate ingredientele intr-un vas asezat pe baie de aburi si se amesteca intruna, pana ce obtineti o crema cu aspect sticlos.
Mod de utilizare:
se intinde crema pe fata si decolteu si se sterge cu un tampon de vata sau un tifon mai gros. In final, clatiti-va cu apa rece. Atentie! Crema se intareste repede. Daca vreti sa o mai folositi o data, puneti-o la frigider, intr-un recipient inchis ermetic. Produsul se recomanda la toate tipurile de ten.

Ulei demachiant cu lamaie

Ingrediente: 2 lamai netratate chimic, o lingura de untdelemn curat de plante (floarea-soarelui, porumb, dovleac etc.).
Mod de preparare:
se spala lamaile cu apa fierbinte, frecandu-le cu o perie, apoi se sterg cu un servet. Li se rade coaja pe razatoarea mica, apoi se intinde pe un servetel de hartie, lasandu-se sa se usuce putin. Se amesteca apoi cu untdelemnul incalzit (fara sa fiarba).
Mod de utilizare: originara din Anglia, reteta aceasta nu se recomanda a fi folosita in fiecare zi, ci doar o data pe saptamana. Se aplica pe fata curata, nemachiata, cu miscari circulare si blande, pentru a nu produce iritari. Masajul dureaza circa 5 minute. In final, se spala fata cu multa apa calda. Are un efect exceptional de limpezire si intarire a epidermei.