Uleiuri Cosmetice

Redactia
Curatirea tenului.


In ultimele doua articole publicate la rubrica "Frumusete", am insistat pe ideea ca de felul in care ne curatim dimineata si seara obrazul, depind sanatatea si tineretea lui. "Igienizarea" se poate face, insa, dupa mai multe metode. Pana acum, am vorbit doar despre demachierea cu "lapte" de fata, dar exista si alte remedii la indemana: sapunul, substantele solide (tarate, nisip, fainisuri) sau uleiurile cosmetice, cunoscute si folosite de sute de ani.
Pana la inceputul secolului 20, cosmetica folosea exclusiv uleiuri de plante si grasime de animale, veritabile "medicamente" pentru obraz. Dar dupa ce frumusetea s-a transformat intr-o industrie performanta, de masa, cosmetica a apelat si la uleiurile minerale. Extrase din petrol, sunt ieftine, nu rancezesc niciodata si asigura profituri mai ridicate. Pentru ca uleiurile minerale nu se pot combina cu grasimea continuta in piele, ci raman deasupra ei, ca un strat, multe femei le folosesc ca pe un mijloc de curatire a obrazului. In America, de exemplu, uleiul pentru copii (Babyoil) este cel mai popular mijloc de demachiaj, desi are adeseori si urmari neplacute: lasa urme care duc la ingrasarea epidermei. In cazul cand va numarati printre adeptele demachiajului cu uleiuri, cosmetica naturista va recomanda sa apelati la produsele vegetale din plante, care se combina usor cu grasimea din piele, dizolvand toate impuritatile. Ele se folosesc dupa aceeasi metoda: dimineata si seara, urmate obligatoriu de spalatul cu apa si cu sapun. Daca puteti, alegeti uleiurile presate la rece, de masline, floarea-soarelui sau porumb. Pentru ca resturile de grasime sa fie inlaturate total, stergeti-va fata, in final, cu un tampon de vata, imbibat in apa minerala.

Cosmetica naturista

Retete cu uleiuri vegetale

Ulei de masline pentru ten uscat
Umpleti pe jumatate o ceasca de cafea cu ulei de masline verde (se gaseste in comert). Scoateti apoi samburii de la patru masline mari, negre, zdrobiti-le cu o furculita si puneti pulpa la macerat in uleiul din cana, de seara pana dimineata. Inmuiati in el un tampon de vata, stoarceti-l bine, apoi stergeti-va fata, gatul si decolteul, cu miscari de masaj. In final, spalati-va pe fata cu un sapun neutru (pentru copii), apoi clatiti-va din abundenta cu apa calduta.
Efect: combate deshidratarea pielii.
Ulei de masline (floarea-soarelui,
porumb etc.) si lamaie, pentru ten gras

Umpleti o jumatate de cana de apa cu untdelemn vegetal si stoarceti in el o jumatate de lamaie. Amestecati bine cu o furculita, pana ce obtineti o emulsie spumoasa. Stergeti-va fata cu ea, dimineata si seara. Spalati-va apoi cu apa calda si sapun, clatiti-va cu apa calduta.
Efect: regularizeaza producerea de sebum.