Iarna, cand infloresc ciresii

Claudiu Ionescu
Meteorologie.


"Trei-patru grade in plus la temperatura medie globala de acum ar duce, pur si simplu la disparitia vietii pe Pamant"

- Interviu cu dr. fizician Ion Sandu, director general
al Administratiei Nationale de Meteorologie -

Si in Romania, vremea a luat-o razna. Intr-o parte a tarii, nameti cat gardul, in cealalta parte, pomi gata sa infloreasca. Tornade care iau acoperisurile ca pe coji de nuca, veri in care nu mai poti sa rasufli... Iar la televizor, prin alte parti ale lumii, vedem ghetari topiti, ursi polari ingramaditi pe bucati de banchize, ploi diluviene, zapada acolo unde se stia de ea doar din filme... Ce se intampla cu vremea? Unde sunt zapezile de-altadata? Ireparabilul s-a produs? Vine Apocalipsa? Pentru ca intrebarile legate de vreme devin tot mai nelinistitoare, am incercat sa aflam un raspuns.

"In perioada urmatoare,
vor fi minime de minus 20 de grade"


- Domnule director, dupa cum s-a vazut in ultimii ani, vremea a suferit modificari radicale in Romania. Ce se intampla cu iarna? De ce avem temperaturi de 20 de grade in ianuarie? Putem trece iarna la amintiri?
- Sa nu ne grabim.Chiar daca acum, cand vorbim, este soare si cald, temperatura va scadea in perioada urmatoare, vor fi minime de minus 20 de grade. Iar aceste temperaturi de iarna vor persista si in prima parte a lunii februarie. Toate acestea se intampla din cauza influentei schimbarilor climatice si a fenomenului "El Nio" care are, din patru in patru ani, intensitati foarte mari, ce pot produce asemenea incalziri in Europa. Dupa cum se stie, schimbarile climatice au cauze naturale, dar si artificiale, produse de om. Cauzele naturale - inclinarea axei Pamantului, miscarea de drift a continentelor (deplasarea continentelor), miscarea de rotatie, pot produce variatii ale temperaturii medii globale de 0,7 grade, in 2000-3000 de ani. Dar temperatura medie globala a crescut cu 0,7 grade intr-o suta de ani! Cauza o reprezinta schimbarile artificiale produse de om. Asa au fost posibile fenomene meteo si hidro periculoase: cantitati de precipitatii imense, de 200 litri pe metru patrat intr-o ora, ceea ce inseamna inundatii in care mor oameni. Asa cum a fost si la noi la Arbore, la Tarlisua, in 2005 si 2006.

"Cu aparatura achizitionata avem
posibilitatea sa facem prognoze pe 3
zile si avertizari pe 24 sau
48 de ore, foarte exacte"


- Am citit tot felul de scenarii ale oamenilor de stiinta, care prevad ca temperatura va creste cu cateva grade, in urmatoarea suta de ani. Ce se va intampla daca au dreptate? Nu va fi un dezastru din cauza topirii ghetarilor, nu vor disparea orasele care acum sunt porturi?
- Nici nu vreau sa ma gandesc! Trei-patru grade in plus la temperatura medie globala de acum ar duce, pur si simplu, la disparitia vietii pe Pamant. Ar fi un dezastru natural, ghetarii s-ar topi accelerat, iar fenomenele meteorologice ar fi extrem de violente! Sa va dau un exemplu: acum 80 de milioane de ani, cand au disparut dinozaurii, temperatura medie globala s-a schimbat intr-o perioada scurta cu cinci grade! Cu toate astea, eu nu cred in scenariile care prezic modificari de doua-patru grade ale temperaturii medii globale. Avem o clima modificata, dar acceptabila pentru supravietuire. Nu vreau sa vorbesc despre dezastre totale, si dintr-un alt punct de vedere: omenirea nu ar mai evolua. Acum suntem la sfarsitul unei perioade interglaciare, care a inceput in urma cu 8000 de ani. Stim ca dupa maximum 20.000 de ani va urma o perioada glaciara. Nu are sens sa discutam acum ce se va intampla peste 2-3000 de ani. Poate ca tehnica va evolua atat de mult, incat sa fie gasite alte spatii de locuit...
- In anii copilariei, bunica mea stia sa prezica vremea in functie de durerile reumatice. Azi, desi tehnica a evoluat, buletinele meteo par sa sufere, si ele, cateodata, de dureri de reumatism. Cat sunt de precise prognozele pe care le faceti?
- Cu aparatura achizitionata avem posibilitatea sa facem prognoze pe 3 zile si avertizari pe 24 sau 48 de ore, foarte exacte. Prognozele detaliate au la baza un model matematic, in care introduci datele masurate pe tot globul si se fac calcule pe ore, pe zonele de interes. Prognoze exacte mai mari de 10 zile nu se pot face. Nu exista forta de calcul ca sa faci prognoza detaliata pe o luna de zile. Nici cel mai puternic calculator din lume nu poate face fata! Se fac insa prognoze mai putin detaliate pe o luna de zile, chiar pe sase luni. Pentru perioade mai mari de sase luni de zile, nu se pot face nici macar prognoze aproximative.
Prognozele aproximative se fac in centrele meteo internationale din Anglia, Franta, Germania si America, care au super-computere. Dar nu putem spune cu precizie nimic, putem afla doar tendintele. De exemplu, daca temperatura in luna mai va fi mai mare sau mai mica decat media pe Romania, daca precipitatiile vor fi excedentare sau mai putine decat media hidrologica pe Romania.

"Trebuie facute urgent impaduriri.
Dar cifrele care am vazut ca se
vehiculeaza sunt departe de a fi suficiente"


- Ce credeti, se poate vorbi despre un inceput de desertizare a Europei, din cauza caldurilor excesive din ultimii ani?
- Fenomenul este real. Temperaturi ridicate multi ani la rand pot duce la asa ceva. Si in Romania ne confruntam cu aceste probleme grave: in sudul tarii, in perioadele de seceta, avem probleme... Aici, in sudul Romaniei, au fost asa-numitele perdele de protectie, care aveau un rol important, atat la influentarea microclimatului, cat si in stabilizarea solului. Dupa 1989 s-a defrisat tot! Trebuie facute urgent impaduriri, dar cifrele care am vazut ca se vehiculeaza sunt departe de a fi suficiente... Daca nu se iau masuri imediate de stopare in zonele care se indreapta spre desertificare, extinderea are loc foarte rapid.
O alta problema in Romania o reprezinta activarea a ceea ce mai exista din reteaua de irigatii. Noi ne facem treaba: statiile agro-meteorologice spun in fiecare moment care este rezerva de umiditate in sol; coroborat cu prognoza meteorologica, putem spune din timp unde va fi seceta. Impreuna cu cei de la Agricultura facem harti ale Romaniei, cu rezerva de umiditate din sol, la fiecare moment. Pe de alta parte, am constatat cu totii ca de la o vreme anotimpurile au migrat. Asta duce la "pacalirea" plantelor, care inmuguresc, animalele ies din hibernare inainte de vreme... Daca nu ar fi venit acum frigul, ca sa se stopeze inmugurirea, ar fi fost dezastru, Romania nu ar fi avut recolte! Variatiile mari de temperatura in timp scurt nu sunt bune nici pentru organism, duc la irascibilitate, la perturbari psihice.

"Din pacate, in Romania,
populatia nu are educatia necesara
pentru a da curs avertismentelor"


- Sa trecem la extrema cealalta: inundatiile din ultimii ani din Romania au fost cu totul iesite din tiparul obisnuit. Cum explicati?
- Stiti de ce au fost inundatii? Marea majoritate a lor s-au datorat cantitatii imense de lemn depozitata pe malul raurilor. Hai sa analizam ce s-a intamplat la Arbore si Tarlisua: cantitati enorme de materiale de constructie au fost luate de ape si au facut un baraj artificial, iar apele au distrus casele. Ganditi-va ca acel rau nici macar nu este cadastrat, pentru ca vara seaca... Daca nu erau acele materiale in zona, apa si-ar fi urmat cursul ei natural... Imi aduc aminte ca in 2005, am dat avertizare cu cod portocaliu in Harghita. Am spus la radio, s-a spus peste tot. Cu toate acestea, au murit 10 oameni. Pe fond, chestiunea e foarte simpla si logica: daca un om care are casa intr-o zona cu avertisment si este atentionat ca raul iese din matca, nu se culca, pleaca de acasa, isi pierde bunurile, dar nu-si pierde viata! Oricum, in momentul in care ti-ai pus casa pe malul raului, ti-ai asumat un risc. Am discutat cu omologi de-ai mei din Europa, si acestia nu inteleg cum mor oameni pe malul unor rauri care seaca vara. Ei nu pot concepe asa ceva... Din pacate, in Romania, populatia nu are educatia necesara pentru a da curs avertizarilor meteo. Noi dam avertizarea, care este preluata si la Ministerul Mediului, care emite, la randul sau, o avertizare catre Prefecturi. La randul nostru, trimitem avertizari spre mass-media si la Prefecturi; exista circuite paralele. Dar daca nu sunt luate in seama totul este zadarnic, se pot pierde vieti omenesti... Noi mai mult decat sa avertizam, nu putem face...
- Ce loc ocupa meteorologia din Romania, pe plan international?
- Trebuie sa stiti ca Romania este membru fondator al Organizatiei Meteorologice Mondiale de la Geneva, care a luat fiinta in 1950. Noi preluam toata informatia meteorologica din fluxul international si avem obligatia sa transmitem toate datele obtinute la noi. Avem sapte centre meteorologice regionale, care colecteaza informatiile meteo din teren prin Gsm, iar de la fiecare centru regional se transmit la Bucuresti prin satelit. Asa avem, in timp real, toate datele meteo din Romania. In ultimul timp, s-au investit foarte multi bani in meteorologia romaneasca, iar acum dispunem de aparatura ca orice tara din Vest. Mai mult chiar, pot spune ca suntem cel mai puternic centru national de meteorologie din sud-estul Europei. Avem sapte radare Doppler, statii de receptie satelitara, statii meteorologice automate. Radarele Doppler ne dau imaginea norilor din Romania si ne spun exact cantitatea de precipitatii din nori. Asa stim, in orice moment, cat ploua in fiecare regiune din Romania. Pana nu de mult, se masura vantul cu girueta. Acum dispunem de statii meteo cu senzori, care transmit direct pe calculator. Cifrele obtinute sunt introduse automat in softul de prognoza si astfel obtinem prognozele. Satelitii ne dau imaginea formatiei noroase la nivelul globului, unde se formeaza cicloni (adica centre de presiune joasa) si ne spun cat este afectata suprafata nationala de aceste fenomene. De asemenea, transmitem toata informatia meteo catre Armata. Avem contract de colaborare cu Aviatia Civila si le furnizam datele de care au nevoie, iar Romatsa face prognozele meteo pentru rutele de zbor, pe baza informatiilor furnizate de noi.

"2007 va fi un an mai mult secetos"

- La tehnica suntem comparabili cu orice tara din Vest, dar la salarii sunt convins ca nu e asa... Va confruntati cu fenomenul migratiei specialistilor?
- De la 1 ianuarie, am conceput o strategie de reducere de personal, cu 35 de persoane pe an, pana in 2012. Nu sunt fortat de Guvern sa fac asta, ci trebuie sa pastram proportiile cu organismele meteo internationale. Si ca sa va raspund la intrebare: aparatura este foarte performanta, dar salariile foarte mici. Salariul mediu al unui meteorolog francez este de peste 2000 euro, iar la noi incercam sa-l aducem la nivelul de 300 euro...
- Am lasat pentru finalul discutiei noastre cea mai arzatoare intrebare: cum va fi anul 2007?
- Tinand cont de faptul ca din septembrie pana acum, in doua treimi din Romania este seceta, ne asteptam ca anul 2007 sa nu fie un an cu inundatii, cum a fost 2005. Asta nu inseamna ca va fi un an foarte linistit. Va fi foarte cald, cu perioade mari de seceta, si din aceasta cauza vor exista fenomene violente, de trecere de la un regim termic la altul - vanturi foarte puternice. Ne putem astepta ca un parau sa iasa din matca si sa inunde 2-3-10 case. Asta chiar daca, pe ansamblu, in Romania va fi un an mai mult secetos.


Pentru informatii legate de vreme, puteti accesa site-ul Autoritatii Nationale de Meteorologie: http://www.inmh.ro