Expozitia de pictura a Angelei Tomaselli

Valentin Iacob
Expozitia de pictura a Angelei Tomaselli - O explozie rafinata de forme si culori .

Arte plastice
Galeria Veroniki Art



In aceste zile, la galeria Veroniki Art din Capitala, o expozitie de forta isi asteapta vizitatorii! Autoarea, pictorita Angela Tomaselli, este unul dintre artistii de marca ai generatiei "seniorilor" din plastica romaneasca de azi. Pe langa pictura, viata artistei are si ea cateva puncte atragatoare pentru cititor. Mai intai, plasticiana este o mixtura copioasa de natii: s-a nascut intr-un sat de munte din Nordul Valcei, dintr-un tata italian si o mama jumatate nemtoaica, jumatate romanca. Apoi, fiul Angelei este nimeni altul decat muzicianul si chitaristul de blues-jazz Alex Tomaselli. Si aceasta "filiatie de arta" apare si in panzele artistei: un ciclu intreg de tablouri cu chitaristi, bluesuri, pisici cantand la instrumente, s-a nascut dupa ce mama ii pictase fiului, coperta de la albumul "Black Cat". Dintre ele, cateva pot fi admirate si in expozitia de acum. Dar Angela Tomaselli are si un destin special, oarecum atipic in pictura noastra. Caci pictorita s-a impus de-abia dupa varsta de 50 de ani, adica dupa 1993, cand s-a stabilit in Bucuresti. Pana atunci, dupa ce urmase Academia de Belle-Arte bucuresteana, artista a stat 27 de ani la Galati, pictand cu osardie si predand la Liceul de Arta. "Cand m-am hotarat sa vin in Bucuresti, toata lumea spunea ca este o nebunie ca la 50 de ani sa las tot confortul de acasa si sa vin aici, sa traiesc ca o studenta. Am locuit si am pictat vreme de sase ani intr-o mansarda atelier de 4 metri pe 4. Dar asa am ales eu!" , spune artista. Si alegerea s-a dovedit inspirata! Doar in primii trei ani bucuresteni, pictorita expune mai mult decat in 27 de ani de provincie. Repede, vine si recunoasterea internationala: in Franta, Germania, Belgia, Suedia, Republica Moldova - expozitiile si premiile se inmultesc.
Astfel incat acum, in expozitia deschisa la Veroniki Art, pana pe 25 februarie, Angela Tomaselli ne apare in plina forta si talent. De pe peretii galeriei, tablourile invadeaza cu stralucire si cu o anume gingasie, ochiul privitorului. De peste tot, o cavalcada de personaje stranii te inconjoara, plasmuiri uneori nelinistitoare si grotesti, dar niciodata incarcate de agresivitate. De parca artista le-ar fi pus pe panza printr-un ochean al sufletului - si duios, si fantastic. Rand pe rand, rasar din picturi pasari maiastre, balauri, pisici cu chitari, animale si chipuri umane amalgamate toate ca intr-o poveste fara de sfarsit. Pofta de culoare, spune doamna Tomaselli, i-a fost trezita in tinerete de studiul artei populare, de "minunatia covoarelor din zona Covurluiului, din Sudul Moldovei, cu frumusetea si rafinamentul lor coloristic extraordinar". Si totusi, calea e lunga, de la scoarte pana la aceste tablouri nascute sub zodia unui expresionism rafinat! Dar pentru Angela Tomaselli, "formula" a fost mereu aceeasi: disciplina crancena a lucrului. O incrancenare ce n-ai banui-o in firescul fantasmelor luxuriante puse de artista pe panza - "Dealuri cu amintiri", "Calatorii imaginare", "Fabule", "Concerte", "La Sud-Est de Eden", "Amintiri din copilarie" - inlantuindu-se toate, delicate si navalnice, intr-o explozie de culori si forme. Este explozia de frumos, ce face din expozitia Tomaselli evenimentul inceputului de an din plastica romaneasca!
La sfarsit, trebuie spus ca o expozitie de un asa calibru nu-i un accident, la galeria particulara de arta Veroniki Art. Desi deschisa abia in aprilie anul trecut, Veroniki Art a intrat deja in circuitul galeriilor noastre de elita. Asta, si pentru ca directoarea galeriei e cunoscutul critic de arta si televiziune Maria Magdalena Crisan; iar mecena e pe masura - Fundatia Europeana Dragan. Veroniki Art se afla in zona rezidentiala si linistita, nou construita in Nordul orasului, nu departe de lacul Herastrau, in spatele ambasadei chineze. Inca de la intrare, spatiul generos si aerul occidental al galeriei te frapeaza binefacator. Cele patru sali poarta fiecare un nume ca picurat dintr-un poem: "sala de aer", "sala de foc", "sala de apa" si "cea de pamant". Sala de aer, cu peretii ei albastri si-un pian negru in mijloc, e imensa si luminoasa, si prin geamurile de sticla ghicesti apropierea marelui lac. Iar acest spatiu rafinat si prietenos a strans deja, in expozitii personale sau de grup, nume romanesti cu greutate: de la Ion Salisteanu, Vasile Gorduz si Ion Stendl, pana la Marin Gherasim, Ilie Boca ori Teodor Moraru si destui altii. Artisti ce au confirmat certificatul de elita al galeriei. Si unde stralucitoarea expozitie Tomaselli va asteapta, inca...

Adresa galeriei Veroniki Art: Intrarea Murmurului
nr. 2-4 (prin str. Ceasornicului - intre soseaua
Nordului si soseaua Pipera) tel. 021/232.82.77