Sistemul Laszlo

Redactia
Metode de curatire a tenului.

Dr. Erno Laszlo a fost un celebru dermatolog american care s-a nascut in Transilvania. A fost "sfetnicul" celor mai mari frumuseti ale lumii, pe vremea cand nu exista moda operatiilor estetice. Si-a dobandit notorietatea cu cliente de talia Gretei Garbo si a ducesei de Windsor. Unele dintre teoriile despre frumusete ale lui Laszlo suna de-a dreptul revolutionar si sunt destul de diferite de practicile cosmetice de azi, motiv pentru care adversarii sai sunt la fel de numerosi ca adeptii. Polemici starneste mai ales sistemul lui de curatire a tenului. Laszlo considera ca mijlocul ideal de intretinere a pielii este... sapunul si apa fierbinte, pe care le recomanda mai ales in cazul tenului uscat. Prin sapun, dermatologul american intelege cel pentru copii, sau sapunurile uleioase, iar prin apa - intelege chiar apa fierbinte, nu cea caldicica sau rece. Si anume, apa trebuie sa fie asa de fierbinte, incat sa-ti arda mainile.
Procedeul este urmatorul: la inceput, se inmoaie un tampon de vata in untdelemn din germeni de grau sau de masline si se sterge cu el machiajul. Apoi, se spala fata cu sapun din belsug, masandu-se clabucul in piele cu ambele maini. In final, urmeaza clatitul cu apa fierbinte, care trebuie repetat de 30 de ori. Apa trebuie sa fie neaparat fierbinte, pentru ca numai asa actioneaza, impreuna cu sapunul, asupra celulelor epidermei, pe care le stimuleaza, reglementand si productia de sebum. Dupa stergerea cu un prosop de canepa sau bumbac, obrazul trebuie curatit cu o apa de fata acra (apa + suc de lamaie sau otet de mere). In final, se aplica un strat subtire de crema grasa.
Metoda de curatire a tenului cu sapun si apa fierbinte are foarte multe adepte in America, care o considera mult mai eficienta decat toate tehnicile moderne ce folosesc produse cosmetice sofisticate (lapte, spume si gel de obraz). In caz de cuperoza, se recomanda folosirea apei caldute si evitarea celei fierbinti.
(In numarul viitor: lotiuni si ape pentru ingrijirea tenului.)



Cosmetica naturista

Sfaturi rapide si eficiente

In fiecare dimineata, stergeti-va fata cu un tampon de vata imbibat in bere. Lasati-o sa actioneze 3-5 minute, apoi clatiti-va. Obrazul dvs. va fi proaspat in per-manenta.

Dupa dema-chiaj, clatiti-va fata cu infuzie de musetel (15 flori la 1 litru de apa). Inmoaie tenul uscat si iritat.

Daca vreti sa fiti bronzate tot anul, beti suc de morcov, un pahar in fiecare dimineata, doua saptamani din luna.

Daca va cade parul, masati-va pielea capului cu o esenta concentrata de ceai. Repetati operatia in fiecare zi, vreme de o saptamana.

Daca aveti tenul gras, aplicati pe fata un sfert de ora, miez ras de dovleac. Spalati-va apoi cu apa de la chiuveta.

Cateva rondele de castravete aplicate pe pometii obrajilor potolesc roseata (cuperoza).

Protejati-va muschii gatului, masandu-i in fiecare dimineata cu un cub de gheata. Isi vor conserva elasticitatea. Gatul imbatraneste foarte repede.

Daca va apar pete de pecingine pe obraz, aplicati in fiecare seara pe ele rondele de cartofi cruzi sau o compresa cu piure de spanac.

Daca va epilati subsuorile, folosind aparatul de ras, pentru a evita iritatiile, adeseori dureroase, radeti-va dupa ce faceti baie si nu inainte. Apoi aplicati pudra de talc mentolata sau o crema mai grasa. Nu va radeti mai mult de o data pe saptamana, altfel parul creste puternic si des.