Sanatatea din farfurie

Florentin Popa
Dr. Alexandru Ioan Suciu. Medic primar boli interne si gastroenterologie, doctor in stiinte medicale. "Forta legumelor este maxima primavara".

Nu e prima data cand laudam spanacul si ceapa verde.
Dar faptul ca ele sunt recomandate de un specialist o sa le ridice valoarea

- Iesim din iarna captusiti de grasimi, cu colesterolul marit, apatici si depresivi. Cum ar trebui sa ne comportam alimentar primavara, ca sa ne regasim energia?
- Primavara a fost asociata intotdeauna cu regenerarea, cu reinnoirea, iar omul nu poate fi separat de natura, asa ca si el urmeaza acelasi proces de regenerare, de reintinerire. Am trecut peste atatea sarbatori (Craciun, Revelion, sfinti), iar oamenii au petrecut la mese imbelsugate, s-au intoxicat cu alcool si si-au imbacsit organismul cu substante de provenienta animala, foarte nocive pentru organism. Bine ca a venit primavara! Aceasta este perioada optima pentru dezintoxicare, iar in acest sezon trebuie sa apelam la bogatia de verdeturi si de legume care au aparut in razele blande ale soarelui, pe campuri sau in curtile taranilor. Voi enumera in continuare numai cateva din plantele-medicament pe care primavara ni le scoate in fata:
Papadia: Prin compusii vegetali pe care-i contine, stimuleaza secretia biliara, normalizeaza circulatia sanguina, stimuleaza pofta de mancare, are actiune diuretica si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Inainte de aparitia florilor, din care putem prepara ceaiuri, se pot folosi tijele sau frunzele proaspete. Planta trebuie consumata in ziua in care a fost culeasa sau la maximum 24 de ore dupa aceea, daca este pastrata la rece (in frigider), in pungi inchise ermetic.
Tulpinile proaspete - se consuma zilnic 2-3 tije inaintea meselor principale (se mesteca bine inainte de a fi inghitite). Frunzele proaspete - se consuma circa 50 g pe zi, cate o mana de frunze fragede taiate marunt, inainte de fiecare masa. Acestea pot fi inghitite ca atare sau stropite cu putina zeama de lamaie, dar trebuie mestecate foarte bine, pentru a se putea extrage seva din ele in saliva.
- Cat dureaza o cura cu papadie?
- Cura se va tine minimum doua saptamani, iar in cazul bolilor cronice, se poate prelungi pana la o luna, chiar si mai mult. Persoanele anemice si cele cu o constitutie astenica pot simti o usoara stare de slabiciune, din cauza puternicului efect drenor al plantei.
- Pentru ce boli anume se recomanda cura cu papadie?
- Cura cu papadie este indicata in: afectiuni hepatice (hepatite cronice, ciroze hepatice); diabet (in cure de lunga durata), avand efect hipoglicemiant si de stimulare a functiei pancreatice; diskinezie biliara; litiaza biliara; colecistita; dispepsii; constipatie; hemoroizi; varice; acnee; ateroscleroza; obezitate (persoanele supraponderale pot dubla doza); psoriazis; reumatism cronic; eruptii alergice; dermatoze; cancer (ca adjuvant, cu actiune benefica mai ales in cancerul hepatic, de rect si de intestin gros). Pentru efectul drenor puternic, papadia poate fi utilizata profilactic, de toate persoanele sanatoase, pentru purificarea organismului.
Urzica: Este o planta cu virtuti terapeutice demonstrate, date de bogatul continut in saruri minerale si, mai ales, de anumite enzime care nu se gasesc in alte plante de primavara. Urzicile sunt un adevarat medicament si pentru persoanele sanatoase, iar primavara, fiecare om ar trebui sa consume cantitati cat mai mari de urzici - atat sub forma de sucuri sau ceaiuri, cat si in stare naturala, in salate sau mancaruri. O valoare terapeutica certa are insa sucul de urzici, care se prepara astfel: se taie cat mai fin doua maini de urzica, peste care se adauga 200 ml de apa. Se amesteca bine cu o lingura de lemn (pentru ca frunzele de urzica sa-si lase cat mai mult suc), se macereaza 4-5 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara. Sucul se va consuma imediat dupa strecurare! Este bine ca sucul de urzici sa se bea pe stomacul gol, iar timp de 15-20 de minute dupa aceea, sa nu se mai consume nimic altceva.
- Care sunt indicatiile terapeutice ale curei cu suc de urzici?
- Cura cu suc de urzici este indicata in special pentru afectiunile la care se intalnesc deficite minerale si vitaminice: anemii - se beau 200 ml de suc inaintea fiecarei mese principale (in paralel, se consuma 250 g de urzici zilnic, in mancaruri sau salate); hemoragii (menstruatii abundente si prelungite, epistaxis, hemoragii nazale) - se beau cate 200 ml de suc inaintea meselor principale; diabet zaharat - cure de 1-2 luni cu suc de urzica in doze unice: 500 ml dimineata, pe stomacul gol; afectiuni renale - se beau zilnic 500-900 ml suc dimineata, pe stomacul gol (are puternic efect diuretic si stimuleaza functia renala); hiperuricemie (exces de uree in sange) - cura dureaza 21 de zile, timp in care se bea 1 litru de suc zilnic, pe stomacul gol (in aceasta perioada se vor consuma cat mai multe cruditati); amigdalita, afte bucale, gingivite - pentru aceste afectiuni sunt indicate cat mai multe gargare cu suc de urzica, 10-15 pe parcursul zilei, in cure de 21-30 de zile; arterita - cate 200 ml de suc dimineata, pe stomacul gol; cancer (profilactic) - se recomanda o cura de 21 de zile, in care se consuma 500 ml de suc zilnic, inainte de mesele principale (previne aparitia tumorilor maligne).
Spanacul: Ar fi mare pacat sa nu ne bucuram de proprietatile lui vindecatoare acum, primavara. Si copiii il apreciaza (mai ales baietii, care vor sa devina la fel de puternici ca Popeye marinarul!), iar pentru ei, spanacul reprezinta o sursa importanta de minerale si vitamine, pe care parintii ar trebui sa nu o ignore. Chiar daca intreaga planta ne este de folos, cel mai eficient pentru noi este sucul de spanac, care se absoarbe mai repede si aduce organismului un aport de enzime, saruri minerale si vitamine, de care avem mare nevoie dupa perioada de iarna. Totusi, putem consuma spanac si sub forma de mancaruri gatite, in special alaturi de orez, pentru "menajarea" tubului digestiv.
Sucul de spanac: se taie doua legaturi de spanac fraged cat mai fin, peste care se toarna 200 ml de apa rece. Se amesteca energic cu o lingura de lemn (frunzele trebuie sa lase cat mai multa zeama), se macereaza 4-5 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara. Sucul va fi consumat imediat dupa strecurare. Pentru potentarea efectului terapeutic, sucul de spanac se va bea dimineata, pe stomacul gol. Poate fi combinat cu zeama de lamaie, suc de morcovi sau de mere, pentru ameliorarea gustului.
- Care sunt principalele indicatii ale curei cu suc de spanac?
- Compozitia bogata in saruri minerale, enzime si vitamine (A, E, B1, B2, B6, C, K) ii confera spanacului efecte terapeutice de exceptie si poate fi utilizat in numeroase afectiuni: anemie, demineralizare - se consuma cate 100 ml suc de spanac inaintea meselor principale; depresii - se bea un pahar de suc de spanac dimineata, inainte de micul dejun; rahitism - este indicata o cura de 21 de zile, timp in care se beau 500 ml de suc zilnic (cate o cescuta cu 15 minute inaintea meselor principale); efectul terapeutic este mai puternic daca se combina in doze egale sucul de urzica cu suc de spanac; astm bronsic, diabet zaharat - se beau 500 ml suc de spanac dimineata, pe stomacul gol (cura dureaza cel putin 30 de zile); cardiopatie ischemica, palpitatii, hipertensiune arteriala, ateroscleroza - se consuma 200 ml suc de spanac zilnic; cancer (ca adjuvant) - se beau 500 ml de suc zilnic, inainte de micul dejun.
Ridichile: Ca si celelalte trufandale, ridichea poate fi folosita mai ales pentru dezintoxicarea organismului si stimularea poftei de mancare. Totusi, pe langa efectul detoxifiant, ridichile rosii au rol adjuvant in numeroase afectiuni: digestie dificila - ridichile au o actiune favorabila asupra tubului digestiv; in caz de regurgitatii, voma, stare de inapetenta si greata, se consuma 3-4 ridichi pe stomacul gol, iar efectul va aparea in 20-25 de minute; afectiuni hepatice, dispepsie, diskinezii biliare - ridichile rosii dreneaza ficatul, stimuleaza secretia de bila si ajuta la eliminarea ei; suferinzii trebuie sa consume 1-2 legaturi de ridichi rosii inainte de mese, ca aperitiv; calculi biliari si renali - calculii se dizolva si sunt eliminati daca de trei ori pe zi se beau cate 6 linguri cu suc de ridichi rosii; afectiuni pulmonare (se consuma 10-15 ridichi rosii zilnic, alaturi de salata si ceapa verde; ridichile au rol antiinfectios si degajeaza caile respiratorii); colite de putrefactie - ridichea rosie este un antiseptic energic si stimuleaza vezica biliara sa-si mareasca secretia (curativ, se consuma de doua ori pe zi, timp de 14 zile, salate de ridichi taiate marunt si amestecate cu putin ulei de masline si otet de mere). Ridichile sunt un bun pansament pentru mucoasa intestinala, datorita capacitatii lor de hidratare naturala.
Ceapa Verde: Frageda si gustoasa, ceapa verde are si ea unele proprietati terapeutice valoroase. Iata cateva afectiuni care raspund cel mai bine la cura cu ceapa verde:
alergii - avand efect diuretic, depurativ si de reglare a activitatii unor glande din organismul uman, ceapa are importante proprietati antialergice (persoanelor alergice la polen li se recomanda sa consume in aceasta perioada 8-10 fire de ceapa zilnic, eventual in amestec cu alte verdeturi);
acnee juvenila - principiile active din ceapa verde "calmeaza" hormonii si curata tenul. Timp de doua saptamani se consuma mai mult hrana vie (nepreparata termic) si se mananca 10 fire de ceapa verde zilnic;
diabet - ceapa este un puternic hipoglicemiant; in plus, ceapa verde are proprietati diuretice si de reglare a sistemului endocrin, fiind indicata in cure de lunga durata, avand efecte benefice si in diabetul in faze avansate;
boli renale - este recomandat consumul de foi de ceapa verde - partea verde de la 10 cepe zilnic;
sterilitate - se consuma zilnic 10 fire de ceapa verde, alaturi de telina, patrunjel verde, usturoi verde si tarhon.

"Nu faceti excese.
Pot aparea deranjamente intestinale"


- Ce alte verdeturi de sezon se ridica la rang de medicament?
- Nu trebuie sa uitam stevia, laptuca, macrisul, loboda, sparanghelul si alte surate primavaratice care, fiind folosite mai ales la prepararea diverselor mancaruri de sezon, si-au cam estompat proprietatile vindecatoare in favoarea valorii culinare. Totusi, este important sa se stie ca aceste plante sunt bogate in saruri de calciu, fier, potasiu, magneziu si vitamina C, avand efect depurativ, diuretic, remineralizant si vitaminizant. In concluzie, sa nu lasam sanatatea sa stea pe tarabe! Cura de primavara nu dauneaza nimanui, dar nu trebuie sa facem nici excese, deoarece pot sa apara balonari, scaune moi si deranjamente intestinale.
- In aceasta perioada avem nevoie si de anumite bauturi tonice, cum ar fi sucurile proaspete de fructe?
- Sucurile de fructe sunt chiar indicate. Inainte de a intra in curele de dezintoxicare cu legume si verdeturi, este bine sa ne pregatim tubul digestiv cu sucuri naturale din grepfruit, portocale, mere, kiwi etc., pentru ca acestea sunt bogate in enzime - o adevarata hrana vie pentru organism. Prin imbogatirea "echipamentului enzimatic" cu aceste sucuri, foarte benefice pentru flora intestinala din colon, ne pregatim organismul pentru cura cu verdeturi. Ele trebuie consumate zilnic, ar trebui sa devina un obicei sa bem un suc proaspat dimineata. Atrag atentia ca sucurile trebuie pregatite in casa si consumate imediat, pentru a nu se oxida.

"Pledez pentru o viata activa,
din care sa nu lipseasca activitatea fizica"


- Poate hrana de zi cu zi sa ne devina medicament, conform principiilor lui Hipocrat?
- Cumpatarea este cheia succesului in alimentatie. Trebuie sa aplicam principii alimentare sanatoase: mese mai frecvente si reduse cantitativ, cat mai multe fructe si legume in stare cruda, intotdeauna sa ne ridicam de la masa mai mult flamanzi decat satui. Din pacate, este la moda ca masa de dimineata sa fie constituita dintr-o cafea, sa sarim peste pranz din lipsa de timp, se mai rontaim ceva nesanatos dupa-amiaza, iar cina sa fie copioasa, pentru ca omul modern uita de toate frustrarile de peste zi, prin placerea de a manca.
Pledez pentru o viata activa, din care sa nu lipseasca activitatea fizica. Am observat din discutiile cu pacientii mei ca cei care au activitati intelectuale neglijeaza total exercitiul fizic. Daca oboseala fizica se remediaza dupa un somn bun, astenia psihica duce, in schimb, la alte probleme: oboseala cronica, insomnie, depresie etc. De aceea, trebuie sa profitam de vremea frumoasa, macar pentru o plimbare in parc, daca nu pentru o drumetie la munte, pe piscurile inzapezite! De asemenea, nu trebuie sa privim pasivi viciile: alcoolul, tutunul si alte dependente, la care nici nu vreau sa ma gandesc! Toate acestea ne scurteaza viata si ne afecteaza calitatea ei. Nimeni nu se gandeste sa renunte voluntar la un viciu, decat atunci cand viata ii este pusa in pericol! Si totusi, avem pretentia ca suntem singurele fiinte rationale, aflate in varful piramidei evolutiei...


D-l dr. Alexandru Ioan Suciu poate fi contactat la Clinica Hipocrat 2000, str. Chisinau nr 16, sector 2, Bucuresti, tel. 021/255.51.78 si 021/255.20.75,
sau la Clinica Bioterramed, str. Pictor Ion Negulici nr. 27, sector 1, tel. 021/315.15.93