Sugestii pentru masa de Pasti

Redactia
Spuma de ficatei de pasare.


Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g ficatei de pasare, 300 g unt moale (putin sarat), 15 cl vin alb sec, 3 linguri Porto (vin dulce), 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper macinat mai mare, cateva boabe uscate de coacaze sau catina.
Mod de preparare:

Curatati ficateii de pielite, spalati-i bine si puneti-i intr-o cratita impreuna cu vinul. Lasati-i sa fiarba incet, la foc mic, circa 7-8 minute. Scurgeti-i si puneti-i deoparte sa se raceasca.
Puneti ficateii reci in robotul de bucatarie, impreuna cu untul rupt bucatele, vinul dulce, nucsoara si putina sare si maruntiti-i, cu intreruperi, ca sa nu se incalzeasca, pana ce obtineti o pasta spumoasa omogena (de consistenta foie gras-ului). Mai gustati o data de sare si piper si repartizati spuma in 6 boluri, apasand-o bine. Acoperiti bolurile cu folie de plastic si tineti-le cel putin 10 ore la rece. Inainte de-a o servi, presarati deasupra piper macinat mai mare si fructele uscate si serviti spuma de ficatei cu paine de vatra, prajita.

Placinta cu ceapa

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 800 g ceapa mica si lunguiata (circa 20 de cepe), 1 pachet aluat de foitaj (aprox. 250 g), 1 l lapte, 50 g unt + inca 10 g pentru uns forma, 1/2 cubulet de supa concentrata de pasare, sare, piper macinat.
Mod de preparare:

Curatati cepele, puneti-le impreuna cu laptele intr-o cratita mare si lasati-le sa fiarba, la foc mic, circa 15 minute. Puneti-le sa se scurga intr-o strecuratoare si zvantati-le cu hartie absorbanta (atentie: cepele trebuie sa ramana intregi!). Incingeti untul intr-o tigaie adanca si prajiti cepele, pana cand se rumenesc frumos.
Incingeti cuptorul la 210gr.C. Diluati tableta de supa concentrata in 25 cl de apa clocotita si varsati zeama peste cepe. Lasati sa fiarba vreo 30 de minute la foc potrivit, pana ce s-au inmuiat cepele si s-a evaporat lichidul. Sarati si piperati.
Ungeti cu unt o forma de tarta (antiadeziva daca se poate), asezati in ea cepele bine stranse una langa alta, intindeti peste ele aluatul, indoind putin marginile spre interior, si dati placinta 10 minute la cuptor. Reduceti temperatura la 180gr. si lasati-o sa se coaca inca 15 minute. Rasturnati tarta pe un platou si serviti-o imediat.

Tarta cu pui si tarhon

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 piepti de pui (fara os), 1 pachet aluat de foitaj, 1 tulpina groasa de praz (partea alba), 600 g ciuperci, 250 g mazare congelata, 2 morcovi, 1 tulpina de telina, 6 felii de bacon, 20 g faina, 70 g unt, 15 cl smantana groasa, 1 cub de supa concentrata de pasare, 2 lingurite mustar iute, 1 galbenus, 2 fire de tarhon, sare, piper.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180gr. si ungeti cu unt o forma cu peretii detasabili.
Puneti supa concentrata de pasare intr-o cratita, impreuna cu 50 cl de apa si amestecati pana ce incepe sa fiarba. Adaugati pieptul de pui: faceti focul mai mic si lasati carnea sa fiarba incet, circa 15 minute. Scurgeti-o bine - puneti zeama deoparte - si taiati-o cubulete.
Curatati prazul, spalati-l si taiati-l marunt, spalati tulpina de telina si taiati-o cubulete. Curatati ciupercile si taiati-le felii. Spalati tarhonul si taiati-l cu foarfeca. Puneti mazarea congelata in apa clocotita cu sare, scurgeti-o si puneti-o deoparte.
Incingeti intr-o tigaie 15 g de unt si caliti prazul circa 5 minute, dupa care scoateti-l cu lingura pentru spuma. Adaugati o bucatica de unt (cat o nuca), caliti ciupercile si puneti-le de-o parte.
Taiati feliile de bacon in patru, rumeniti-le in untul ramas in tigaie si lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta. Adaugati inca o bucatica de unt si caramelizati incet morcovii taiati cubulete si telina si puneti-le deoparte.
Puneti restul de unt (20 g) sa se topeasca intr-o cratita, adaugati faina (toata deodata), amestecati puternic cu o lingura de lemn (circa un minut) si stingeti-o cu zeama pusa deoparte (3/4 din ea). Bateti bine cu telul pana ce obtineti un rantas consistent si adaugati smantana, mustarul si tarhonul. Turnati legumele in forma unsa, adaugati bucatelele de carne si de bacon, gustati de sare si piper si amestecati.
Intindeti aluatul peste umplutura, lipiti marginile cu galbenus batut si faceti la mijloc un "horn" din folie de aluminiu rulata, pentru evacuarea aburului. Ungeti aluatul cu galbenusul ramas, dati tarta 30 de minute la cuptor si lasati-o sa se odihneasca 10 minute, inainte de-a o servi.



Dulciuri

Mere coapte cu caramele

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 mere, 6 caramele moi, 70 g unt sarat, 3 linguri migdale curatate de coaja, 3 linguri alune (nesarate) decorticate, 3 linguri fistic (nesarat) decorticat.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 210gr.C. Spalati merele, stergeti-le, taiati-le capacul, indepartati - cu o lingurita ascutita - casuta lemnoasa si semintele si asezati-le unul langa altul pe o tava unsa cu unt.
Prajiti usor intr-o tigaie antiadeziva (fara grasime) alunele si migdalele, lasati-le sa se raceasca pe hartie absorbanta si taiati-le marunt, la fel ca si fisticul. Umpleti merele cu amestecul de fructe, puneti in fiecare cate o caramela si o bucatica de unt, asezati la loc capacelele si turnati in tava 10 cl de apa. Dati merele 30 de minute la cuptor si serviti-le fierbinti sau caldute.