Bucatarie rapida

Redactia
Rulada cu ton.


Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pachet aluat de foitaj (275 g), 1 conserva cu ton (circa 300 g), 1 ceapa verde, 1/2 lamaie stoarsa, 5 fire patrunjel verde, 2 galbenusuri, 2 linguri seminte de susan, 100 g cascaval ras, 2 linguri lapte, 3 linguri ulei de masline, 1 lingurita mustar, 1 varf de cutit praf de curry, sare, piper.
Mod de preparare:

Scurgeti tonul intr-o strecuratoare. Curatati si tocati ceapa. Spalati patrunjelul, zvantati-l cu hartie absorbanta si taiati-l cu foarfeca.
Incingeti intr-o tigaie mica 1 lingura de ulei si caliti in el ceapa circa 2-3 minute, amestecand cu o lingura de lemn. Adaugati tonul faramitat, restul de ulei, zeama de lamaie, patrunjelul verde, 1 galbenus, cascavalul ras si mustarul. Condimentati cu sare, piper si curry si amestecati bine cu furculita, pentru a obtine o umplutura omogena.
Puneti semintele de susan pe o farfurie plata. Intindeti aluatul pe planseta, puneti deasupra un strat egal de umplutura (lasand libera o margine de 2 cm) si rulati aluatul sul. Diluati al doilea galbenus in 2 linguri de lapte si ungeti - cu o pensula - toata suprafata ruladei. Rostogoliti-o apoi in semintele de susan, inveliti-o intr-o folie de plastic si tineti-o 30 de minute la frigider.
Incingeti cuptorul la 240gr. si tapetati o tava cu hartie pentru copt.
Taiati rulada - cu un cutit bine ascutit - felii groase de 2 cm, asezati feliile pe tava, lasand intre ele suficient spatiu, pentru a putea creste fara sa se lipeasca intre ele.
Dati rulada la cuptor, lasati-o sa se coaca 8 minute, reduceti temperatura la 210gr. si tineti-o inca 10 minute sa se patrunda si sa se rumeneasca.
Serviti-o calda sau rece, cu salata verde.

Nudli cu branza rasa

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g cartofi, 1 ou, 1 lingura gris, 150 g faina, putina sare, lapte cat e nevoie, unt pentru prajit, branza telemea (veche) rasa.
Mod de preparare:

Se fierb cartofii in coaja, se curata si se preseaza (sau se dau pe razatoare). Se amesteca cu oul, grisul, faina, sarea si lapte cat cuprinde si se framanta un aluat tare.
Se intinde aluatul pe planseta infainata si se fac nudli (suluri lungi groase de un deget) care se taie bucati mai mici. Se apasa la capete ca sa fie mai ascutiti si se fierb in apa clocotita cu sare. Se scot din apa cu lingura pentru spuma si se lasa sa se scurga.
Se incinge untul intr-o tigaie si se prajesc in el nudli, pana ce se rumenesc frumos. Se presara peste ei branza rasa si se servesc imediat.

Cannelloni cu pui

Ingrediente (pentru 4 portii): 8 Cannelloni, 400 g piept de pui, 200 g ficatei de pasare, 2 cepe mici, 100 g unt pentru prajit, putina frisca nebatuta (smantana), 1/8 l vin dulce rosu, sare, piper, 1/2 legatura cimbru, patrunjel verde pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se fierb Cannelloni al dente (conform indicatiilor de pe ambalaj), se scot din apa, se tin sub jet de apa rece si se intind pe un servet de bucatarie).
Pentru umplutura: se taie carnea de pui cubulete, la fel si ficatul curatat de pielite, iar ceapa se toaca marunt. Se spala cimbrul si se rup frunzulitele. Se incinge untul si se prajeste carnea, cateva minute, la foc iute. Se adauga ceapa, se lasa sa se inmoaie, dupa care se adauga ficateii, se prajesc si ei putin si se incorporeaza frisca nebatuta (smantana). Se sting cu vinul rosu, se condimenteaza cu sare, piper si cimbru si se lasa pe foc sa scada.
Se introduc Cannelloni in apa fierbinte ca sa se incalzeasca. Se scurge sosul din umplutura si se toarna pe farfurii incinse. Se umplu Cannelloni cu carnea si ficateii preparate anterior, se aseaza pe farfuriile cu sos si se servesc cu umplutura ramasa (alaturi).

Peste prajit cu ceapa verde

Ingrediente (pentru 4 portii): 8 fileuri de peste (a 100-120 g), 4 cepe verzi, 4 cartofi, 4 ardei iuti rosii (mici), sare (eventual de mare), piper proaspat macinat, ulei de masline pentru prajit.
Mod de preparare:

Se fierb cartofii (sa nu fie prea moi!) si se curata de coaja. Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se spala fileurile de peste si se zvanta cu hartie absorbanta. Se curata ceapa, se spala si se taie bucatele, cartofii fierti se taie cubulete, iar ardeii iuti, spalati si curatati de seminte si nervuri, se taie in doua (pe lung).
Se incinge jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie mare si se prajesc in el fileurile de peste - la foc iute - pe ambele parti, dupa care se dau la cuptor 7-8 minute sa se patrunda.
In restul de ulei se rumenesc cartofii, ceapa si ardeii iuti, se sareaza, se pipereaza si se aseaza pe farfuriile incinse. Se scot fileurile de peste din cuptor, se pun cate 2 pe fiecare farfurie si se servesc imediat.



Dulciuri

Inghetata de banane

Ingrediente (pentru 4 portii): 3 galbenusuri, 100 g zahar, 2 banane, 1/2 lingurita acid citric, 1/2 lingurita esenta de vanilie.
Mod de preparare:

Se freaca spuma galbenusurile cu zaharul. Se curata o banana si se trece printr-o sita deasa. Se amesteca bine piureul astfel obtinut cu acidul citric si cu esenta de vanilie si se incorporeaza in crema de galbenus. Se toarna compozitia intr-un vas cu capac, bine inchis, si se lasa sa inghete 8 ore in congelator.
Se clatesc 4 pahare cu apa de la gheata (sau se tin la frigider), se curata si cea de-a doua banana, se taie felii si se pune in paharele racite. Se scoate inghetata cu o lingura (sau se taie patrate), se pune si ea in pahare peste feliile de banana si se serveste imediat.