O intrebare, un raspuns - Horatiu Malaele

Alice Manoiu
"Cu "Mascariciul" i-am cucerit pe spanioli. Ne aplaudau si strigau: "Bravo, torreros!"".

Calatorului ii sade bine cu drumul, iar lui Malaele cu cate un turneu de rasunet. Abia intors din Castilia, unde a repurtat un adevarat triumf cu o adaptare dupa Cehov "Mascariciul", se pregateste de o noua calatorie. De asta data, pe mai multe continente. Va juca in Australia, Coreea, India si China, in cadrul unui proiect de anvergura, demarat sub egida Unesco. Alaturi de "Mascariciul", vor fi prezentate si alte spectacole romanesti de valoare.

- Inteleg ca i-ati dat gata pe spanioli, si inca in vestitul lor teatru "Cervantes" din Alacala. Locul unde s-a nascut si a copilarit autorul nemuritorului Don Quijote, eroul ce intruchipeaza esenta spiritualitatii si universalitatii marii culturi spaniole. Si nu numai. Vrei sa ne spui cum s-a desfasurat filmul turneului vostru?

- Impreuna cu partenerul meu, Nicolae Urs, am fost invitati la Alcala sa jucam in celebrul teatru "Cervantes", care are o stralucita traditie. Alcala de Herares e vechea capitala a Castiliei, fosta resedinta regala si loc binecuvantat ce l-a dat omenirii pe Cervantes. E si locul istoric unde regii Isabella si Fernando l-au primit pentru prima oara pe Cristofor Columb si i-au sprijinit expeditiile care au adus bogatia si epoca de maxima glorie a Spaniei. In teatrul construit acum patru secole si modernizat cu respect de contemporani, s-au perindat trupe apreciate de un public select si foarte exigent. Va inchipuiti cu ce emotii am pasit in sala ce ni se parea ca pastreaza ceva din ecoul ovatiilor de odinioara si din parfumul vechii zidiri. Spectacolul nostru era tradus, si publicul reactiona prompt si sensibil la fiecare replica. La un moment dat, in scena lectiei de improvizatie teatrala, spectatorii nu mai urmareau titlurile, ci doar pe noi. La sfarsit, au izbucnit in aplauze furtunoase, minute intregi se scanda: "Bravo, torreros, torreros!". Se vede ca asta insemna la ei maximum de admiratie pentru "toreadorii" din Romania, care se incumetasera sa intre in faimoasa lor arena artistica.
Dupa succesul de la Alcala, am fost invitati sa jucam si la Madrid. Ramane sa stabilim data, dupa ce ne intoarcem din marele turneu international. El incepe in 15 aprilie, si in cadrul lui, se vor prezenta si spectacole regizate de Catalina Buzoianu, Felix Alexa si alte personalitati. Sper sa ne intoarcem acasa cu ecouri la fel de bune. Intre timp, a avut loc si premiera filmului lui Serban Marinescu, "Ticalosii" - un film politic in cel mai clar sens al cuvantului. Joc rolul unui prim ministru - nu unul anume, am jucat functia lui asa cum e ea regizata din culisele puterii. M-am inteles foarte bine cu regizorul, pentru ca a avut o atitudine indrazneata si si-a asumat multe riscuri. Imi voi asuma si eu un risc, pe acela de a debuta si in regia de film, dupa cea din teatru. Dupa un scenariu pe care il semnez alaturi de talentatul dramaturg Adrian Lustig, cel care a scris doua comedii de succes, "Poker" si "Nepotul". Scenariul nostru, cu titlul provizoriu "Nunta muta", a castigat concursul Cnc-ului si a intrat in productie la "Castel Film". Vom incepe filmarile la 15 iunie, bineinteles, cu mari emotii, ca la orice debut. Expozitiile mele de desene? Ele isi continua periplul lor norocos. Dupa Venetia, New York si Budapesta, vor ajunge la finele lui aprilie in Amsterdam. Tocmai bine ca sa pot si eu petrece sarbatorile de Pasti, ca de obicei, in familie, la Targu Jiu, cu mama si fratele meu. Doar tata va lipsi anul acesta, dar de-acolo de unde se afla acum, el ne va binecuvanta in continuare.