Primavara vedetelor

Dia Radu
"Zbor petale de malin,/ Zbor "n vant, . Primavara aducand/ Pe pamant. . Afara-i cald si e frumos/ Ca-i april, . Langa plug sta adormit un copil..."

Va mai recunoasteti in imaginile din romantele vechi?

Cum arata primavara pe care o asteptati?

Sunt semne bune in ea?


Adrian Daminescu:

"Cand simt iarba inverzita, imi spun in barba ca merita sa traiesti"

"Primavara inseamna pentru mine trezirea la viata. Cand simt iarba inverzita si mirosul mugurilor abia plesniti, imi spun in barba ca merita sa traiesti. Primavara te indeamna la viata si la dragoste, reinvie fortele launtrice. Am planuri noi si sper ca anotimpul acesta plin de energie sa le faca realizabile, sa ma ajute sa-mi continui proiectele. Sunt producator muzical pentru cativa artisti, lucrez la niste albume ritmate care imbina stilul dance cu rock si pop. Incerc sa inlocuiesc textele cu poezia, dar va spun sincer ca sunt putin pesimist. Traim un moment muzical dificil, reprezentat in proportie de 90% de manele, cand muzica nu se face cu titlu, ci se face la kilogram. Astept ca Europa sa isi faca simtita influenta in forta si in Romania, pentru ca eu nu mai cred intr-o schimbare din interior. Ma uit la ce se intampla acum in politica, mi-e frica de schimbari, mai ales de cele majore care ne dau peste cap. De 50 de ani, tot schimbari avem, tranzitia e o schimbare continua, tot facem experiente pe oameni si nu ne mai asteptam sa se intample ceva. Din pacate, nu exista oameni in tara asta care sa puna punctul pe I, in dorinta de a schimba ceva in mod real. In rest, primavara ma va purta prin tara si prin strainatate, cu concerte pentru cei care indragesc muzica mea. Nu si in Bucuresti. De ce? De 16 ani, n-am mai avut un spectacol in Bucuresti... Nu pentru ca as fi refuzat sa cant, ci pentru ca nu se mai fac concerte de buna calitate. Din fericire, pot canta in alta parte. Ardealul si Moldova sunt mult mai receptive la muzica buna. Cand ajung acolo am parte de o comunicare adevarata cu publicul. Asa ca, in incheiere, as putea spune ca imi doresc de la primavara aceasta sa aseze lucrurile in viata romanilor si sa readuca gustul tineretii, al dragostei si al iubirii intre oameni, al impaciuirii si al sperantei ca va fi bine. Sarbatori fericite!..."

Corina Chiriac:

"Parca cerul e mai aproape si mai cald sufletului nostru"

"Anotimpul meu preferat e toamna, toamna devreme, putin ruginie, care vine imediat dupa vara. Poate si fiindca sunt nascuta toamna... Este anotimpul cel mai plin de valente. Dar ca sa ajungem la toamna, avem nevoie mereu de o primavara, de o renastere a naturii care s-a odihnit peste iarna. Primavara este, asadar, pentru mine, promisiunea unei toamne imbelsugate. Fac parte dintre persoanele pe care primavara le tulbura. Dorm prost si am devenit meteosensibila, cu trecerea anilor. Totusi, in acest moment, cand ma uit pe fereastra si vad copacul de magnolie inflorit, imi dau seama cat de necesara ne este primavara pentru invigorarea sufletului si-a inimii...
In mod paradoxal, pentru mine, primavara nu este insa un moment al marilor proiecte, caci inca de cand eram eleva, studenta si apoi artista profesionista, proiectele incepeau mereu la sfarsitul verii, cu pregatiri pentru o noua stagiune sau pentru un nou an scolar. Nu mi s-a intamplat sa am proiecte anume, care sa inceapa primavara. Iar daca au existat, le-am considerat o intamplare. Acum lucrez la realizarea celui de-al doilea volum de nuvele si povestiri. Primul l-am lansat anul trecut, iar acum imi acord timp mai mult, ca sa ma ocup de al doilea. Nu sunt un scriitor profesionist si inca imi e greu sa adun toate notitele. Scriu si rescriu unele pasaje, pana cand sunt multumita de rezultatul final. In paralel, am semnat un contract cu o casa de discuri pentru un nou Cd cu muzica veche si noua, dar mai ales noua. Mai sunt emisiuni de televiziune... Nu sunt niste proiecte asa de spectaculoase ca altadata, dar eu am intotdeauna mai multe planuri in agenda mea de birou. Ca pescarul intelept care isi pune mai multe undite in apa, si eu, la randul meu, astept cuminte, stiind sigur ca undeva va musca. Dar ca sa nu ma indepartez prea tare, am sa va spun ca, totusi, iubesc din suflet primavara, fie ea si o primavara capricioasa sau secetoasa, ca anul acesta. E o renastere cosmica, pe care o simtim cu totii, iar cerul e mai aproape si mai cald sufletului nostru."

Gabriel Cotabita:

"Oamenii zambesc mai usor si privirea le straluceste"

"Am observat ca se petrece un lucru ciudat, cu trecerea anilor! Pe vremuri, in copilarie, de-abia asteptam prima zapada... Acum... ideea de ninsoare in Bucuresti ma ingrozeste! Dar nu acelasi lucru se intampla cu primavara! La fel ca si atunci, prima zi in care miroase a primavara ma umple de bucurie! Este un moment de neuitat, clipa in care observi ca un copac a inflorit pe strada pe care te plimbai! (Eu chiar ma mai plimb!) Parca toti oamenii incep sa zambeasca mai usor, parca privirea le straluceste. Si parca peste noapte, totul inverzeste! Cum am putea sa pierdem asa ceva, atata energie pozitiva, prin fenomenul acesta de incalzire globala si restrangerea numarului de anotimpuri? Eu, de exemplu, nu sunt un indragostit de ploaie, dar nimic nu este mai frumos ca prima ploaie de primavara, alaturi de o fata, la cules de viorele, in padurea Baneasa! In rest... e poate mai multa munca! Ziua s-a marit! Discul Vh2 trebuie terminat! Nenumarate proiecte nu ma lasa sa dorm si isi cauta rezolvarile si aprobarile! Si acum, ca ai intrebat, imi dau seama ca imi pare ingrozitor de rau de faptul ca, pierdut in planurile de inceput de an, uit sa ma bucur de primavara! Asa e viata! Bine ca am inceput-o bine si am oferit flori zilele acestea!
Voi, cei care cititi aceste randuri, daca sunteti tristi si nostalgici, aveti o solutie! Iesiti in parc si bucurati-va de fiecare ramura inverzita. Respirati adanc... sa va ajunga pana la primavara viitoare!"

Oana Sarbu:

"Sa oprim putin timpul"

"Primavara este anotimpul meu preferat. Sunt nascuta primavara si ador clipele acestea, cand totul inverzeste in jur si cand florile copacilor incep sa plesneasca. Dar ceva s-a schimbat. Nu o mai percep ca in copilarie, cand era un anotimp distinct. Acum e mai mult o trecere de la rece la cald, desi pentru mine ramane anotimpul renasterii, al florilor, cel mai frumos moment al anului... Primavara imi aduce in minte gustul urzicilor si al spanacului, dar si atmosfera sarbatorii de Pasti, la bunicii mei, care se pregateau sa ne primeasca cu toata familia, in curtea lor de pe strada Matei Voievod. Aroma lacramioarelor, culoarea branduselor si a ghioceilor, dar mai ales mirosul pamantului reavan ma incarca de energie. Si in plan profesional, primavara e mereu un moment al proiectelor. Anul acesta, ea mi-a adus colaborarea cu postul de televiziune Romantica. E o perioada propice si in plan muzical. Continui sa cant si sa apar in spectacole. Simt o dorinta de innoire parca. Am incheiat anul cu o aparitie muzicala, un disc aparut de Craciun, care a fost o mare realizare pentru mine, cu atat mai mult cu cat cantecele apartin unui autor cu care eu colaborez de 20 de ani. Este vorba de Virgil Popescu, un compozitor talentat, in care cred foarte tare. Asa ca nu-mi doresc ceva special de la primavara aceasta. Nici in plan personal, pentru ca sunt foarte implinita si linistita. Mi-am gasit un echilibru. Nu am pretentii exagerate de la mine si de la ceilalti si atunci nu am nici dezamagiri. Lucrurile pe care le-am realizat au venit de la sine, fara sa ma incrancenez. Daca as vrea ceva, ar fi sa oprim putin timpul, sa nu ne mai grabim asa tare, sa gasim cateva clipe si pentru noi, ca altfel va trece si primavara aceasta, ca multe altele, fara sa ne dam seama, si iar ne vom trezi in toiul verii...