7 salate de primavara

Ilie Tudor
Ghidul terapeutic al salatelor de verdeturi. Cine ajunge primavara intr-o piata si vede explozia de verdeturi de pe tarabe se gandeste, in primul rand, la stomac. In sfarsit, au aparut trufandalele! Pofta buna! Dar tineti minte ca tot ce puneti verde in farfurie are si valoare de medicament.

1. Leurda - pentru inima si vasele de sange

Numita si usturoiul-ursului (Allium ursinum), deoarece contine substante care-i dau un miros asemanator cu cel al usturoiului, leurda creste prin mai toate padurile noastre, dar mai ales in cele de stejar si de pin. Asa cum vom vedea, este un adevarat panaceu in bolile cardiovasculare, in care face minuni, atat ca tratament profilactic, cat si de durata.
Modul de preparare
Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie, nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic.
Cura: De regula, se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.
Cele mai importante efecte terapeutice
Desi este o salata traditionala in bucataria romaneasca (mai ales in cea din Ardeal si vestul Munteniei), leurda este, in primul rand, o planta medicinala cu "acte in regula", cu o forta terapeutica ce depaseste multe medicamente si care nu are efecte adverse. O comisie europeana a votat-o cu ceva timp in urma chiar Planta Anului, datorita efectelor sale in bolile cardio-vasculare. Este un puternic reglator al tensiunii, fiind indicata in mod special in cazul hipertensiunii arteriale. Are efecte fluidifiante sanguine si antitrombotice, motiv pentru care este folosita cu mult succes contra tromboflebitei si a trombozelor in general. Adenozina, o substanta din compozitia frunzelor de leurda, impiedica sclerozarea vaselor de sange, aceasta planta fiind eficienta contra arteriosclerozei, hemoroizilor, varicelor. Are, de asemenea, efecte de scadere a colesterolului din sange, fiind excelenta ca mijloc de preventie si tratament in ischemia cardiaca ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, dar si in cea asociata trombozelor.

2. Frunzele De Papadie - pentru ficat si vezica biliara

Am ezitat inainte sa includ aceasta salata, altfel clasica in bucataria taraneasca, in grupajul de fata, intrucat multi din cei care vor gusta din ea ar putea sa adreseze cateva ganduri nu tocmai frumoase autorului acestui articol. Motivul: gustul amar puternic al frunzelor de papadie. Dar tocmai acest gust amar (care dupa primele portii nu mai e atat de insuportabil cum pare la inceput) este si cheia extraordinarelor efecte benefice ale acestei salate, care a vindecat multi oameni, si in unele cazuri chiar a salvat vieti.
Modul de preparare
Se culeg de la papadie frunzele tinere si cat mai fragede din rozeta bazala a plantei. Culesul si cura cu aceasta salata este cel mai bine sa se faca in aprilie si la inceputul lui mai, cand frunzele papadiei sunt foarte bogate in colina, un principiu activ foarte eficient in bolile hepato-biliare. Pentru o portie de salata ne trebuie 15-25 de frunze, care se spala in jet de apa rece, apoi se taie si se amesteca bine cu otet de mere si sare, dupa care se consuma pe stomacul gol, cu 15-20 minute inainte de masa principala.
Cura: O cura, in cazul bolilor cronice de ficat, dureaza 40 de zile minimum, iar pentru intretinerea organismului, se tine de la 12 zile in sus, in functie de cum simtiti ca aveti nevoie.
Cele mai importante efecte terapeutice
Principala recomandare a acestei salate sunt hepatitele virale de toate tipurile: A, B, C. Este important ca aceasta cura cu salata de papadie sa se faca intr-o faza cat mai putin avansata a bolii, studii medicale aratand ca papadia proaspata incetineste sau in unele cazuri chiar stopeaza evolutia bolii, dar nu poate face minuni in stadiile avansate. Salata de papadie mai este recomandata in cazurile de dischinezie biliara si este un excelent profilactic pentru litiaza biliara. Persoanele care sufera de migrene pe fond biliar ar trebui sa incerce neaparat aceasta cura, care le va lua suferinta "cu mana". Este, de asemenea, recomandata pentru persoanele care "forteaza" ficatul prin consumul de carne si de prajeli, pentru persoanele care consuma regulat alcool (chiar si in cantitati mici), care au suferit de diverse tipuri de intoxicatii sau otraviri.

3. Paralutele (banuteii) - pentru plamani si caile respiratorii

Asa ceva nu gasiti in piata. Este vorba de floricelele acelea alb-delicate care brodeaza iarba, din momentul topirii zapezii si pana toamna tarziu. Denumirea lor stiintifica este Bellis perrenis, iar de la o zona la alta, numele lor popular variaza: banutei, paralute, bumbisori, nasturei etc. Pentru a va prepara aceasta salata, trebuie sa mergeti sa culegeti florile din locuri cat mai putin poluate: lunci inverzite ale raurilor, liziere si poieni in padure, pasuni si fanete montane etc. Sunt usor de gasit si cresc in numar foarte mare peste tot, asa incat procurarea lor presupune doar un pic de efort, pentru a ne deplasa intr-o zona curata, cu iarba.
Modul de preparare
Avem nevoie de 30 de flori proaspete, fara codite sau cu codita cat mai scurta, pentru o portie de salata. Se spala bine cu apa calduta, apoi se taie si se amesteca intr-un vas, cu doua lingurite de otet de mere (nu de vin sau industrial), o lingurita de miere lichida, trei lingurite de apa de izvor, putin patrunjel taiat marunt si, eventual, cu sare. Nu se mananca la inceputul mesei, ci cu o jumatate de ora inainte. Fiecare inghititura se mesteca bine inainte de a o inghiti.
Cura: Se consuma cate o portie de salata dimineata si la ora pranzului. Tratamentul dureaza 10 zile, pentru prevenirea bolilor respiratorii, si minimum 30 de zile, pentru tratarea afectiunilor deja instalate.
Cele mai importante efecte terapeutice
Ciobanii romani mancau in vechime aceste flori la inceput de primavara, ca sa "alunge din trup relele de peste an", "sa-si dreaga glasul" si "sa se vindece de tuse seaca si de orice betesug al pulmonilor". Studii contemporane arata ca un tratament cu flori de banutei este eficient pentru combaterea bronsitei acute si a celei cronice. De asemenea, este un bun adjuvant in astmul bronsic. Are efecte excelente si in tratarea sinuzitei, a faringitelor si a laringitelor cronice. Persoanele care sufera de raguseala sau de tuse persistenta ar trebui sa incerce aceasta cura. In medicina populara, a fost folosita cu rezultate bune contra cancerului pulmonar.

4. Salata verde - pentru tubul digestiv

Cunoastem cu totii atat de bine acest aliment, incat ne vine greu sa credem ca el poate avea efecte terapeutice puternice, si inca asupra unui sistem atat de solicitat cum este cel digestiv. Si totusi, cercetarile medicale arata clar: salata verde este un adevarat elixir pentru tubul digestiv. Mai mult, ea ajuta la intretinerea intregului organism, prin continutul sau de fibre si de principii amare, fiind de un real folos pentru functia hepatica, pentru functia de eliminare a reziduurilor toxice din corp, pentru sistemul nervos. Prepararea sa nu mai este un secret pentru nimeni, dar vom da totusi in continuare cateva elemente orientative utile:
Modul de preparare
O salata de marime medie se spala bine in apa calduta, dupa care se taie, se pune intr-un vas in care se adauga otet de mere dupa gust, ulei, sare si marar tocat. Se consuma in mari cantitati la fiecare masa, fie ca aperitiv, fie ca garnitura la diverse mancaruri. Secretul acestui remediu este chiar doza - cu cat mai mare cu atat mai bine, in conditiile in care reactiile adverse la consumul salatei verzi sunt practic nule.
Cele mai importante efecte terapeutice
Datorita fibrelor alimentare nedigerabile pe care le contine, salata verde este o adevarata matura pentru tubul digestiv, fiind utila in cazurile de constipatie, colita de putrefactie, intoxicare cronica a organismului. Apoi, contine principii active amare, care stimuleaza secretia de sucuri gastrice, precum si peristaltismul tubului digestiv, fiind recomandata in dispepsie, gastrita hipoacida, digestie dificila (otetul natural din salata este si el un excelent tonic digestiv), atonie gastrica sau intestinala.

5. Ridichile De Luna - pentru rinichi si caile urinare

Aparent banalele ridichi de luna devin, atunci cand sunt consumate in doze ceva mai mari si cu o frecventa crescuta, un medicament redutabil. Aceasta, pentru ca radacinile lor contin substante antiinfectioase si diuretice foarte puternice, in timp ce frunzele - foarte rar folosite din pacate - sunt un excelent vitaminizant si remineralizant. Iata cum se face tratamentul:
Modul de preparare
Opt ridichi de marime medie, impreuna cu frunzele verzi si proaspete de la doua dintre ele, se spala foarte bine si apoi se taie cat mai marunt. Imediat se amesteca intr-un vas cu zeama de la o jumatate de lamaie, cu un varf de cutit de sare si cu o lingurita de ulei virgin de masline. Se consuma pe stomacul gol, de trei ori pe zi, adica la micul dejun, la pranz si la cina. Daca exista probleme reno-urinare grave se lasa un interval de 15 minute intre consumarea salatei si masa propriu-zisa. Daca vrem doar sa prevenim o afectiune, atunci putem consuma salata normal, ca aliment.
Cura: O cura de ridichi dureaza intre 12 si 40 de zile, perioada maxima de cura fiind recomandata in cazul bolilor cronicizate, iar perioada minima, in cazul in care este folosita ca mijloc de prevenire.
Cele mai importante efecte terapeutice
Salata de ridichi este, in primul rand, un excelent diuretic si stimulent al activitatii rinichilor, fiind indicata in cazurile de retentie de apa in tesuturi, edeme, oligurie. Apoi, radacinile de ridiche contin substante antiinfectioase destul de puternice, fiind recomandate ca un pretios adjuvant in cazurile de cistita cronica, nefrita si pielo-nefrita cronica. Nu in ultimul rand, salata de ridichi ajuta la eliminarea nisipului si a pietrelor la rinichi, stimuland eliminarea si chiar maruntirea acestora. Cea mai eficienta este salata de ridichi in cazurile de litiaza reno-urinara cu urati si fosfati.

6. Patrunjelul Verde - pentru glandele endocrine

Salata de patrunjel verde este unul din felurile de mancare foarte des preparate in bucataria araba, care este considerata, pe drept cuvant, una dintre cele mai gustoase si sanatoase din lume. Pe langa faptul ca este extraordinar de buna la gust, aceasta salata actioneaza favorabil asupra tuturor sistemelor si organelor din corp. Patrunjelul verde ajuta digestia, dezinfecteaza tubul digestiv si caile urinare, dreneaza ficatul, intareste imunitatea, are efect antiseptic asupra cailor respiratorii. Dar cele mai spectaculoase efecte ale frunzelor de patrunjel se inregistreaza asupra glandelor endocrine.
Modul de preparare
Se spala bine in apa rece trei legaturi de patrunjel, apoi se taie cat mai fin posibil (mai fin chiar decat zarzavatul de ciorba) si se pun intr-un vas in care se mai adauga zeama de la jumatate de lamaie, putin ulei si sare. Pentru un gust si mai bun, se poate pune si putina rosie taiata foarte marunt si usturoi ras. Va rezulta o salata cu un gust delicios si extrem de aromata - probabil cea mai delicioasa si mai rafinata salata din lume.
Cura: Se consuma la masa, imediat dupa ciorba, fiind un excelent catalizator al digestiei. Este bine sa mancam salata fara nimic altceva, intrucat trebuie foarte bine mestecata, asa incat principiile active din frunzele de patrunjel sa poata fi asimilate. In timpul unui tratament, care dureaza 3-6 saptamani, se consuma 1-2 asemenea salate pe zi.
Cele mai importante efecte terapeutice
Patrunjelul actioneaza asupra mai multor glande endocrine. Asupra gonadelor, adica asupra testiculelor la barbati si asupra ovarelor la femei, are efect stimulator. Ca atare, este un excelent remediu impotriva impotentei si a sterilitatii, dar si un redutabil tratament anti-imbatranire. La nivelul glandelor cortico-suprarenale are efect reglator, patrunjelul verde fiind recomandat ca atare pentru persoanele cu hiper sau hiposecretie a acestei glande. Studii recente arata ca aceste frunze aromate au efecte de stimulare a secretiei endo- si exocrine a pancreasului, fiind recomandat ca adjuvant in cazurile de diabet si de pancreatita (are si efect antiinflamator). De asemenea, sunt cercetari care arata efectele benefice ale acestui zarzavat in tratarea hipotiroidiei si a tulburarilor conexe.

7. Roinita - pentru sistemul nervos

Este o planta care creste spontan, mai ales in regiunile vestice si sudice ale tarii, in margini de padure si in luminisuri. Denumirea sa stiintifica este Melissa officinalis. Creste inalta de 30-50 de cm, are florile mici si albastre, iar frunzele sale, foarte fragede in aprilie, au un gust si o aroma extrem de placute, ca de lamaie. Este considerata un adevarat panaceu pentru psihic si pentru sistemul nervos.
Modul de preparare
Se foloseste in combinatie cu salata verde: zece frunze de roinita se spala, se toaca marunt si se combina intr-un vas cu frunzele de la un sfert de capatana de salata, cu ulei de masline, otet si sare dupa gust. Se consuma aceasta salata cat mai proaspata, 2-3 portii pe zi, mancate pe cat posibil cu macar 10 minute inainte de masa.
Cele mai importante efecte terapeutice
Tratamentul cu frunze proaspete de roinita are efecte remarcabile in reglarea activitatii sistemului nervos. Este recomandata profilactic pentru afectiuni cum ar fi pareza faciala, Parkinsonul (in faze incipiente), Alzheimer. Ca tratament pe termen lung (peste 20 de zile), are efecte excelente contra insomniei si a migrenelor. Este un leac verificat impotriva asteniei de primavara si impotriva asteniei in general. Are efecte notabile in tratamentul depresiei, contra nevrozelor anxios-depresive. In tulburarile de apetit care apar pe fond de stres se recomanda de asemenea aceasta salata, care face minuni in cazul bulimicilor.