Tia Serbanescu

Horia Turcanu
"Tariceanu a sacrificat interesele Aliantei, ale Partidului Liberal si ale Romaniei".

"Capitularea lui Tariceanu in fata PSD
echivaleaza cu o sinucidere politica"


- S-a intamplat ceea ce ati anticipat intr-unul din interviurile acordate revistei noastre: alianta Da s-a prabusit. Romania e condusa de un guvern minoritar Pnl-Udmr. Ce inseamna acest lucru?
- Din nefericire, inseamna mai mult decat decesul Aliantei. Asistam, de fapt, la disparitia alternativei de centru-dreapta de pe scena politica, ceea ce este cu mult mai grav. Psd a ramas pentru moment fara adversar. Ceea ce constituia pana acum polul de centru-dreapta s-a pulverizat, si pentru moment nu se intrevede nici o posibilitate reala de recuperare, ceea ce este nedrept si pacat, pentru ca acest pol a reprezentat optiunea electoratului de respingere a Psd. Exista, desigur, probabilitatea reconstituirii Aliantei sub steagurile Pd-Pld, dar pentru moment, Psd face jocurile pe toate fronturile. Pnl si domnul Tariceanu, pur si simplu au ignorat optiunea electoratului romanesc, punandu-se la dispozitia Psd. Un cadou nesperat pentru domnii Geoana si Iliescu. Practic, in momentul dezintegrarii Aliantei, capitalul electoral al acesteia era de vreo 40%, ceea ce insemna mai mult decat Psd plus Prm plus Pc la un loc. De aceea, gestul politic al d-lui Tariceanu echivaleaza cu o tradare, ca sa nu mai vorbim despre implicatiile uriase pentru Romania, pe care acest gest le poate avea. In orice caz, aceasta capitulare a lui Tariceanu in fata Psd si a multiplelor centre de putere carora se supune echivaleaza cu o sinucidere politica. Electoratul nu va uita aceasta tradare si, pe termen lung, Pnl va avea de pierdut enorm. Exista o nevoie reala de aceasta alternativa de centru-dreapta si de aceea cred ca Alianta va supravietui prin Pd-Pld pe de-o parte, iar adulterul comis de Pnl cu Psd va fi greu de iertat. Pnl s-a compromis in ochii propriului electorat. Daca d-l Geoana ii va permite sa-si duca mandatul pana la capat, atunci vom vedea un Pnl mult micsorat, ca in visul d-lui Patriciu, un Pnl de 6-7%, tocmai bun pentru a participa la orice guvernare, un partid de buzunar din toate punctele de vedere, care insa ramane vesnic in combinatiile puterii, isi vede de afaceri nestingherit, pentru ca, nu-i asa, asta e singurul lucru care conteaza pentru liderii acestuia. De fapt, pe acesti domni nu-i intereseaza deloc consecintele pentru Romania. Ii intereseaza un singur lucru: ramanerea in zona puterii, pentru afacerile lor, pentru imunitatea permanenta in fata justitiei. Tariceanu a sacrificat interesele Romaniei, care acum avea alte prioritati, ale propriului partid, pe care l-a pus intr-o situatie de dependenta fata de Psd, si a lansat un scuipat in directia propriilor alegatori, toate acestea pentru a proteja interesele de afaceri ale cercului politico-financiar pe care il reprezinta.

"Nici daca d-l Tariceanu ar fi facut parte din Udmr,
n-ar fi putut face mai mult pentru acest partid"


- In afara de d-l Patriciu si de Psd, ar mai fi un castigator al acestui cutremur: Udmr. Aflat vesnic la guvernare, partidul ungurilor pare sa se fi apropiat mai mult ca niciodata de ceea ce-si doresc: autonomia teritoriala.
- Intr-adevar, nici daca d-l Tariceanu ar fi facut parte din Udmr n-ar fi putut face mai mult pentru acest partid, vesnic participant la putere si care isi urmareste cu cerbicie propriul program etnic. Pe d-l Tariceanu si pe ai lui, acest program etnic nu pare sa-i fi deranjat vreodata, drept care n-ar fi de mirare ca Udmr sa reuseasca sa-si implineasca obiectivele. De fiecare data, Udmr a utilizat foarte indemanatic santajul politic, pentru a obtine ceea ce a dorit, dar nici n-a visat vreodata sa ajunga sa co-guverneze in Romania, cu un singur partid care sa depinda integral de el. Din 14 ministere, 4 sunt ale Udmr. Ar trebui sa-si puna placute bilingve la guvern. S-ar spune ori ca Romania e un stat bi-etnic, ceea ce nu e adevarat, ori ca Udmr e foarte competent, ceea ce nu e cazul, ori ca e un partid de care Romania are nevoie. Udmr nu are nici un respect pentru Romania. Probabil ca au fost negocieri dure, caci, dupa cum stiti, Laszlo Borbely a obtinut ministerul dezvoltarii regionale, adica exact singurul lucru care le mai trebuia pentru a obtine ceea ce vor: autonomia. Adica redesenarea regiunilor de dezvoltare, in sensul configurarii unei regiuni etnice secuiesti, concentrata in jurul judetelor cu populatie maghiara. Este un pas foarte semnificativ catre acea autonomie teritoriala pe care o revendica de mult timp, din ce in ce mai fatis, in ciuda Constitutiei si a bunului simt. Inca o data, Pnl si d-l Tariceanu ignora cu desavarsire interesul national, dar si regulile jocului democratic. O guvernare alaturi de un partid ca Udmr, care reprezinta pana la urma numai 5% din electorat, si impunerea intereselor acestui partid, in defavoarea majoritatii covarsitoare, contravine ideii de democratie. Pnl va plati un pret greu pentru aceasta coabitare unilaterala cu Udmr, mai ales daca prin aceasta se va ajunge la o lezare a interesului national.

"Cheia acestui razboi este in arhivele de la Cnsas
si in dosarele din justitie, care s-au apropiat cam mult
de ceea ce presedintele numeste "baietii destepti""


- Conflictul intre partidele Aliantei, ca si intre presedinte si premier, a fost permanent. Care a fost miza adevarata a acestui razboi care s-a soldat cu desfiintarea Aliantei?
- Sunt multe lucruri imputabile ambelor parti, si acum, sigur ca fiecare arunca pisica in curtea celuilalt. Cert este insa un lucru: presedintele a deranjat prin atitudine o sfera de interese extrem de puternica, o sfera care transcende partidele si doctrinele politice si isi trage esentele din lumea afacerilor la nivel mare. Cheia acestui razboi este in arhivele de la Cnsas si in dosarele din justitie, care s-au apropiat cam mult de ceea ce presedintele numeste "baietii destepti". Lideri de partide, politicieni, oameni de afaceri - toata increngatura politico-financiara - s-au simtit amenintati de aceasta ofensiva a dezvaluirilor de tot felul, de actiunile cam independente ale justitiei. De aceea, tintele principale ale acestei oligarhii au fost presedintele si ministrul Monica Macovei, oamenii cei mai primejdiosi pentru ei. Presedintele - pentru ca de la inaltimea popularitatii sale si cu stilul sau fara perdea a dat in vileag o sumedenie de afaceri si increngaturi, iar Monica Macovei - pentru ca a fost inflexibila in ceea ce priveste legile anti-coruptie si de control al averilor. Cei doi reprezentau un pericol mortal pentru aceste grupuri de interese. Iar aceste grupuri, din nefericire, se afla si in spatele lui Tariceanu. Tocmai s-a dovedit ca "baietii destepti" care fac afaceri cu energie ieftina au legatura cu liberalii. Basescu a avut din nou dreptate. In acest context, remanierea guvernamentala din care Pd si Monica Macovei au fost exclusi este echivalentul procedurilor de suspendare a presedintelui. Cei doi adversari trebuie inlaturati cu orice pret, chiar daca asta este impotriva curentului popular, impotriva intereselor Romaniei, impotriva obiectivelor europene si chiar daca da apa la moara pretentiilor etnice ale Udmr. Practic, nimic nu e mai important pentru ei decat inlaturarea acestor adversari care le ameninta interesele imediate: afacerile. Psd, Pnl si Udmr pot sta acum linistite. Dosarele lor vor ramane la adapost de ochii publicului si de justitie. Psd cere, nici mai mult nici mai putin, decat depolitizarea justitiei si a luptei anti-coruptie. Adica, sa-i lase in pace pe oamenii lor. Probabil, vom vedea suspendate si dosarele revolutiei, si ale mineriadelor, care se apropiasera cam mult de domnul Iliescu. Sa ceri depolitizarea justitiei acum, cand perioada d-nei Macovei a fost singura din istoria post-decembrista in care justitia a fost cu adevarat independenta si nesupusa presiunilor politice, aceasta este cu adevarat dovada cinismului si a manipularii. Probabil ca depolitizarea justitiei in viziunea Psd inseamna darea afara a celor cativa procurori independenti ramasi dupa d-na Macovei. Cam asta a fost adevarata miza a restructurarii guvernului si a ruperii Aliantei.

"Domnul Tariceanu, care acuza "dictatura" presedintelui Basescu,
a carui "marioneta" refuza sa fie, va fi acum marioneta Psd
si va suporta dictatura acestuia. In fapt, in acest moment,
asistam la o guvernare prin intermediari a Psd"


- Care vor fi costurile acestei miscari si consecintele ei?
- Costurile vor fi enorme. Restructurarea guvernului inseamna de fapt o restauratie a conducerii de esenta rosie a Psd, care va dicta si va obtine tot ce va dori, pentru ca guvernul depinde acum exclusiv de bunavointa lui Geoana. Domnul Tariceanu, care acuza "dictatura" presedintelui Basescu, a carui "marioneta" refuza sa fie, va fi acum marioneta Psd si va suporta dictatura acestuia. In fapt, in acest moment, asistam la o guvernare prin intermediari a Psd si dependenta de Udmr. De fapt, costurile sunt incalculabile, pentru ca e greu de cuantificat, de pilda, mersul reformelor sau imaginea Romaniei ca o tara in care s-a instalat criza politica si in care clasa politica se opune cu inversunare transparentei in justitie. La fel, e greu de calculat pierderea pe care o genereaza nerespectarea termenelor si angajamentelor. Ocupati fiind cu suspendarea presedintelui, cu schimbarea guvernului, cu referendumuri, cu crearea comisiilor de ancheta, cand sa se mai ocupe de programe pentru atragerea fondurilor europene? Vom plati taxa de un miliard de euro, dar nu vom lua nimic inapoi. Din cele 7 proiecte facute pentru fonduri, 3 au fost respinse. Asadar, toata aceasta poveste ne costa enorm. Ce se vede dinspre Europa in acest moment? O tara in criza politica, cu un presedinte pe cale sa fie suspendat, cu o clasa politica conservatoare care se opune reformelor europene, incapabila sa faca managementul pentru obtinerea fondurilor si care se opune din rasputeri luptei anti-coruptie. Acesta este peisajul, acestea sunt consecintele.

""Partidul Baietilor Destepti" a ajuns la putere"

- Presedintele cerea, fie oficializarea unei noi majoritati parlamentare, fie alegeri anticipate. Cat credeti ca va dura guvernul Pnl-Udmr?
- Va dura atat cat vor avea chef d-l Geoana si d-l Iliescu! Nici Pnl, nici Psd, nu au chef sa-si oficializeze relatia, de frica propriului lor electorat si, deci, vor continua acest concubinaj. Iar alegerile anticipate nu le convin nici unuia. Si Psd, si Pnl stau prost in sondaje, iar cel din urma va sta si mai prost. Deci, vom asista la o guvernare din umbra a Psd si a cercurilor de interese comune acestuia, si Pnl. "Partidul Baietilor Destepti" a ajuns la putere. Nu mai conteaza doctrinele. Pnl, care era de centru dreapta, are in acest moment un program de stanga, identic cu al Psd. A apelat la toate cliseele, programele, sloganurile si ideile fixe ale stangii: retragerea din Irak, egalizarea regiunilor si reglarea decalajelor, a inceput sa se ratoiasca la Ue, cand a fost vorba despre avertismentele acesteia referitoare la taxele pe masini. Aici e si mai grav: Tariceanu, imprumutand demagogia si ipocrizia stangii, nu spune ca, de fapt, aceasta taxa ii avantajeaza propriile afaceri si pe ale acolitilor sai, in detrimentul tuturor romanilor, ci ca protejeaza interesele... muncitorilor romani din industria de masini si mediul. In acelasi timp, scuteste de datorii de doua miliarde de euro, pentru a cata oara, societati debitoare catre stat, fara sa-i pese ca, de fapt, noi toti vom plati aceste datorii. Ce diferenta mai este intre politica liberala a lui Tariceanu si politica falimentara, din decursul anilor, a Psd? De fapt, politica Pnl a acestui moment indica faptul ca avem de-a face cu un partid in deruta, apoi, indica o crasa lipsa de caracter si, in sfarsit, faptul ca e dependent de prea multe centre de putere: de Patriciu, care are anumite interese, de Psd, care are alte interese, de Udmr, care le are si el pe ale lui, in asa fel incat in acest moment, Pnl este in cadere libera.
- Care credeti ca va fi viitorul politic al d-lui Tariceanu?
- Cred ca mizeaza prea mult pe o presa aservita cercurilor sale si pe faptul ca acestea pot manipula adevarul cum vor ele. Numai ca lumea s-a mai desteptat si nu mai crede chiar orice, oricat de puternice ar fi mijloacele media. Si Psd-ul isi aservise toata media, si la alegeri a pierdut. Asadar, cred ca Tariceanu a mizat gresit, dar cred, in acelasi timp, ca nu-i pasa deloc, nici de viitorul Pnl, pe care il arunca in corzi, nici de pierderile pe care le sufera Romania in termeni de bani si de imagine si, de fapt, nu da nici o ceapa degerata pe ceea ce crede electoratul despre el. El va ramane acelasi dandy cu tabieturi, cu camasi de matase, cu motociclete, se va intoarce intr-o buna zi la afacerile sale prospere, fara nici o problema de constiinta si fara pareri de rau. Ce conteaza ce lasa in urma? Interesul sau este sa ramana unde este cat mai mult, sa rezolve cat mai multe din ceea ce-i cer amicii, clientii, protectorii, sponsorii, aparatorii lui, si cand se va termina se va termina. Va beneficia, probabil, de protectie, pentru serviciile aduse, si se va bucura in liniste de banii lui. Nu cred ca-i pasa, nici macar de partid, pentru ca este un liberal de conjunctura si nu cred ca va suferi prea mult nici daca Pnl va rata intrarea in parlament. Ce sa mai vorbim despre interesele Romaniei?