O intrebare, un raspuns

Alice Manoiu
Stela Popescu.

- Buna dimineata si Cristos a inviat! doamna Stela Popescu! Va fac urarea cu o mica intarziere, pentru ca nu v-am gasit acasa. Presupun ca ati fost plecata de sarbatori. Ati fost in vacanta sau in turneu?
- Am fost la tara. Am fugit in natura. Am celebrat minunata sarbatoare a Pastelor in miros de liliac inflorit. In turneu plec abia la inceputul lui mai, cu echipa teatrului "Constantin Tanase". Aproape intreaga trupa de actori si de balerini vom duce in Tara Sfanta mesajul nostru de frumos si voie buna. De ele avem nevoie in toate sarbatorile si anotimpurile naturii si ale vietii. Apoi, mai spre vara, voi merge cu alta trupa intr-un turneu minunat, tocmai in Brazilia. Doar pe acolo nu mai ajunsesem cu inepuizabilul nostru succes, "Caviar, vodca si bye, bye", comedia lui Gheorghe Astalos, pe care o joc alaturi de Tamara Buciuceanu, Eugen Cristea si Arsinel. Regizorul acestui spectacol pe care-l purtam de atata timp in atatea tari e Dan Puican, pe deasupra si manager extraordinar, care stie sa se zbata si sa deschida toate usile, ca sa ne faca vazuti si auziti. Numai noi, interpretii, n-am fi reusit de unii singuri sa obtinem acest traseu spectaculos, prin cateva continente. Unde am fost la tara de Pasti? La Samurcas, cu prieteni dragi, si ne-am bucurat cateva zile din plin de soare, aer curat si gratar. In ambianta de la tara, parca si cozonacul dospeste mai bine, si mielul se rumeneste mai frumos, ouale se coloreaza mai intens si vinul iti da mai multa putere. Totul e viu si nou, tanar si energizant, in mijlocul naturii in floare. Dar chiar si orasul iti poate oferi senzatia asta minunata, daca ai norocul sa participi, asa ca mine, la un eveniment plin de fantezie si de culoare. Ma refer la editia de anul acesta a "Fest Com"-ului, festivalul comediei pus la cale de George Mihaita, care stie sa faca din el un prilej de bucurie si incantare, atat pentru participanti, cat si pentru invitati. E un festival reusit, deloc incotopenit in protocoale seci, conventionale. Anul asta am primit si eu, alaturi de alti actori, o diploma pe care scria amuzant "Inalta autoritate a Fest Com-ului o condamna pe Stela Popescu pe viata, la prietenie cu Teatrul de Comedie".
Poate ca ma aflu in starea asta de bine, si pentru faptul ca am avut norocul sa-mi implinesc un vis pe care-l viseaza orice actrita de comedie: s-o joace pe faimoasa Coana Chirita a lui Alecsandri, si inca pe muzica originala a lui Flechtenmacher. Am dat cu Chirita 50 de reprezentatii in cadrul companiei particulare a Smarandei Oteanu, "Opera Comica pentru copii". Si tot in acelasi cadru am cantat si dansat si in alt spectacol pentru cei mici, "Piatra din casa". E un admirabil proiect artistic, acela de a familiariza de pe acum publicul cel mai tanar, cu textele clasice de valoare, inscenate in viziuni moderne, atragatoare. In acest fel, se poate realiza pe termen lung educatia artistica a viitoarelor generatii de spectatori. Sper sa le dea Dumnezeu si altora idei de acest gen, minunate si utile, atat pentru interpreti, cat si pentru public.