"Minerii" lui Basescu

Ion Longin Popescu
Un personaj resapat al scenei romanesti, a carui contributie la intoxicarea opiniei publice este recunoscuta drept singurul sau merit in politica, deputatul Cosmin Gusa, a fost alungat, cum se stie, din Piata Universitatii, ca urmare a campaniei sale murdare anti-Basescu.

Un personaj resapat al scenei romanesti, a carui contributie la intoxicarea opiniei publice este recunoscuta drept singurul sau merit in politica, deputatul Cosmin Gusa, a fost alungat, cum se stie, din Piata Universitatii, ca urmare a campaniei sale murdare anti-Basescu, de la televizor. Cum ii e firea, liderul Pin a dorit sa se razbune, lansand o noua si ieftina diversiune: Basescu ar fi adus minerii la Bucuresti. Publicul prezent la mitingurile de saptamana trecuta ar fi fost infiltrat de ortacii de la Motru. Mai ieftin decat Gusa s-a dovedit insa "europeanul" Adrian Severin, senator Psd, care a confirmat aiurelile celui dintai. Si unul si celalalt au mintit fara sa clipeasca in fata intregii tari. Intamplator, am fost de fata la ambele mitinguri pro-Basescu si am fost curios, ca participant si la mitingul anticomunist maraton din 1990, sa vad in cine nu s-a stins inca focul actiunii civice de strada. Am recunoscut destule figuri, multe cu parul albit, dar cele mai multe erau fete tinere, din "Generatia It". Stiu cum arata minerii, chiar si cand isi pun haine de oras; munca lor grea si prost platita le marcheaza pe viata trasaturile fetei. Nu cred ca cineva dintre miile de manifestanti de la Universitate si Piata Constitutiei ar putea spune ca grupuri de mineri au fost aduse pentru a se lupta cu oponentii presedintelui demis.
A mai circulat o acuzatie mincinoasa: manifestantii ar fi fost doar membri si simpatizanti ai Pd. Ce au dorit maestrii manipularii? Sa transmita semnalul fals ca doar o categorie restransa de romani au fost infuriati de puciul parlamentar. In realitate, au luat parte la adunare doar nuclee de cateva zeci de pedisti, unii veniti din provincie (doar la mitingul din Piata Constitutiei, nu si la cel spontan din Piata Universitatii). Grosul participantilor, pana la 9-10 mii, l-au reprezentat bucurestenii iesiti de buna voie. Si nu lumpenii obisnuiti ai pietelor si agorelor, ci varfurile societatii, lumea buna a cetatii. Am vazut acolo medici, profesori, studenti, pensionari, oameni distinsi si frumosi, bine imbracati, din clasa medie. Ei fluturau stegulete, purtau pancarte scrise ad-hoc si blamau fatidica cifra 322 - numarul parlamentarilor care au votat pentru suspendarea presedintelui. In loc sa-si vada de treburile cotidiene, sa se bucure de primavara si de sfanta zi de duminica, bucurestenii si-au luat copiii de mana si au venit "la Basescu", intelegand ca democratia este deturnata chiar de Forul suprem al democratiei: Parlamentul. Daca in 1990, cenusiul ceausist al vietii era inca numitorul comun al societatii, in anul de gratie 2007 lumea e alta, mentalitatile s-au schimbat, orasul e plin de culori si viata are un dinamism insutit. Ascultand scandarile si aplauzele din piata, mi-am amintit de o scena petrecuta cu multi ani in urma, in 1984: la Sala Polivalenta din Bucuresti, se desfasura meciul de baschet dintre echipele universitare ale Sua si Urss. Intreaga sala de 7000 de locuri era arhiplina. Inchipuiti-va vuietul acelei multimi de romani care incurajau frenetic echipa americana, si nicidecum pe a "fratilor" de la Rasarit: "Usa, Usa!" (iuesei, iuesei...). La un moment dat, un diplomat chinez aflat in apropiere (nici chinezii nu-i iubeau pe tovarasii sovietici) s-a aplecat spre mine si a strigat, intr-o romana stricata: "Inemele poporului...". Intr-adevar, si la mitingul pro-Basescu, cele care vorbeau erau "inemele poporului". De aceasta data, razvratite si furioase pe clasa politica aflata in offside, in tentativa ei disperata de a-si asigura "linistea" si averile cladite pe jaful banului public. "Inemele poporului", care strigau: "Nu-ti da demisia, tara e de partea ta", "Parlamentul a votat o lovitura de stat", "Parlamentul tradator nu e iubit de popor", "Base, dare for more" (Base, indrazneste mai mult) etc. Acestia erau, asadar, "minerii" care l-au fugarit pe mercenarul Cosmin Gusa. Si tot ei sunt cei care vor veni la vot pe 19 mai, pentru a incurca planurile diabolice ale Coalitiei contra naturii si contra Basescu.