Bucatarie austriaca

Redactia
Ceapa umpluta cu sos olandez.


Ingrediente (pentru 4 portii): 4 cepe mari, 150 g carne de pui tocata, ulei pentru prajit, 75 g ciuperci, 1 lingura ulei de masline, 1 lingura pesmet, 1 lingura parmezan (cascaval ras), 1 ou, sare, piper, 1 lingurita maghiran, 1 lingurita cimbru, 4 cepe verzi, unt. Pentru sosul olandez: 3 galbenusuri, 1 lingurita mustar (cu tarhon), zeama de la 1/2 lamaie, 1/16 l vin alb sec, 200 g unt topit si limpezit, sare, piper.
Mod de preparare:

Se curata ciupercile, se spala si se taie cubulete. Se calesc in uleiul incins, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu carnea tocata. Se adauga pesmetul, parmezanul, oul, ierburile spalate si tocate, sare si piper si se amesteca bine.
Se curata ceapa verde, se spala, se opareste cu apa clocotita, se tine putin sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga.
Se-ncinge cuptorul la 180.
Se taie cepele in doua si se scobeste miezul cu un cutit ascutit. Se umplu jumatatile de ceapa cu carnea pregatita anterior, se presara deasupra bucatele de unt, se aseaza intr-o tava unsa cu ulei si se dau 20 de minute la cuptor. Pentru sosul olandez: se freaca bine galbenusurile, mustarul, sarea si piperul pe baia de apa si se adauga, pe rand, zeama de lamaie, vinul alb fiert si scazut, untul strecurat si se amesteca in continuare, avand grija ca apa din cratita (bain-marie) sa nu se infierbante prea tare.
Se incinge untul intr-o tigaie, se calesc putin cepele verzi, se sareaza si se pipereaza.
Se toarna sosul olandez peste ceapa umpluta si se serveste cu ceapa verde calita si cu piure de cartofi (eventual). Pentru untul limpezit: se incinge untul incet, se lasa sa stea pana se depune pe fund zerul si se toarna usor in tigaie sau cratita.

Snitel natur cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 bucati de carne de vita (a 160 g), sare, piper, 1 lingurita boia, 1 ceapa, 40 g bacon, 4 castraveciori murati, 120 g ciuperci, 2 linguri ulei, 1 lingura unt, concentrat de carne de vita (Knorr +apa), putina faina, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:

Se bate carnea si se cresteaza marginea de grasime ca sa nu se stranga. Se curata ceapa si se toaca marunt. Ciupercile curatate si spalate se taie felii (nu prea subtiri), la fel si castraveciorii murati. Se taie baconul fasii. Se presara peste bucatile de carne - pe ambele parti - sare, piper si boia.
Se dau snitelele, doar pe o singura parte, prin faina, se scutura bine si se prajesc - pe partea cu faina - in uleiul incins. Se intorc si pe partea cealalta, se lasa sa se rumeneasca, se scot din tigaie si se tin la cald.
Se varsa uleiul ramas in tigaie si se incinge untul, in care se prajesc, pe rand, ceapa, baconul, ciupercile si la sfarsit feliile de castravete.
Se varsa uleiul ramas in tigaie si se incinge untul, in care se prajesc, pe rand, ceapa, bacon-ul, ciupercile si la sfarsit feliile de castravete.
Se pun si snitelele in tigaie, se toarna peste ele zeama de carne, se acopera cu un capac si se dunstuiesc pana ce se inmoaie bine carnea.
Se mai gusta o data de sare si piper, se presara peste ele patrunjelul verde si se servesc cu o garnitura de cartofi.

Piept de pui cu masline negre

Ingrediente (pentru 4 portii): 4 piepti de pui, sare, piper, 2 linguri ulei de masline, 50 g masline negre (fara samburi), 1/2 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa).
Mod de preparare:

Se spala bine pieptii de pui, se freaca cu sare si cu piper (cu pielita cu tot), se da in clocot zeama de carne si se fierb in ea, la foc mic, circa 10 minute.
Se stinge focul si se lasa carnea sa se patrunda alte 10 minute.
Se taie maslinele in doua, se zvanta bine si se calesc putin in uleiul incins.
Se scoate carnea din zeama, se inlatura pielita si se taie felii mai groase. Se aseaza feliile de carne pe farfurii incalzite, se presara deasupra maslinele si se servesc imediat cu o garnitura de cartofi sau de orez.



Dulciuri

Tarta cu lamaie

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat: 375 g faina, 190 g unt, 130 g zahar pudra, 1 ou, 1 priza sare, 1 lingurita zahar vanilat, coaja unei lamai si a unei portocale. Pentru crema de lamaie: 1/4 l lapte, 30 g zahar, 30 g amidon, 3 galbenusuri, zeama si coaja unei lamai. Pentru bezea: 100 g zahar tos, 100 g zahar pudra, 4 albusuri, zeama de la 1/2 lamaie, zahar pentru pudrat, felii de lamaie pentru garnisit.
Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele pentru aluat pe planseta si se framanta repede - cu ambele maini - un aluat suplu. Se inveleste cu folie de plastic si se lasa sa se odihneasca 2 ore la frigider.
Se-ncinge cuptorul la 180.
Se intinde aluatul (subtire) si se imbraca cu el o forma de tort (inclusiv marginile) si se apasa bine cu degetele. Se inteapa cu o furculita, se acopera cu un strat de boabe de fasole si se pre-coace circa 15 minute. Pentru crema: se pun intr-o cratita laptele, zaharul si amidonul si se lasa sa dea in clocot. Se iau de pe foc, se adauga galbenusurile, zeama si coaja rasa de lamaie si se lasa sa se raceasca.
Se toarna crema peste aluat si se da tarta la cuptor (la 180) circa 20 de minute. Dupa ce s-a racit, se scoate pe un platou.
Se pun ingredientele pentru bezea intr-un castron si se bat - cu mixerul - pana ce spuma sta tare. Se toarna intr-un cornet (sau o seringa) si se fac rozete pe toata suprafata tartei.
Se da tarta din nou la cuptor (sus) si se lasa sa se rumeneasca (putin) bezeaua. Cand s-a racit, se orneaza cu felii de lamaie taiate in patru.