Tia Serbanescu

Horia Turcanu
"Opinia publica intelege perfect ca debarcarea presedintelui este o executie in stil mafiot".

"Oamenii sunt ingroziti de perspectiva intoarcerii la zambetul cinic al domnului Iliescu"

- Mii de oameni au iesit in strada sa-l sustina pe presedintele Basescu. Atmosfera a fost incendiara. Intelege strada dedesubturile luptei subterane pentru inlaturarea presedintelui?
- In primul rand, as remarca faptul ca ceea ce s-a petrecut in Piata Constitutiei nu a semanat deloc cu ceea ce s-a vazut la televizor. Majoritatea televiziunilor au prezentat adunarea tendentios, si nu e de mirare, pentru ca ele apartin in general oamenilor de afaceri care vor sa-l vada pe Basescu plecat definitiv de la Cotroceni. E o tehnica preluata din timpurile mai vechi, cand televiziunea era un instrument de manipulare. Din fericire insa, oamenii nu se mai lasa manipulati cu usurinta. Au trecut 17 ani, in care au vazut multe si stiu acum sa citeasca printre randuri. Toti au rude si copii prin occident, au termen de comparatie si lucrurile se vad altfel. Dovada sunt sondajele care arata ca, in ciuda eforturilor Psd-ului, el nu trece de 20% de vreo doi ani, Pnl-ul a scazut foarte tare, iar popularitatea presedintelui, in ciuda suspendarii, se mentine la cote foarte ridicate si este in crestere. Romanii nu mai pot fi pacaliti. In orase sunt informati, iar la tara - bazinul electoral traditional al stangii - viziunea s-a schimbat. Milioane de oameni lucreaza afara si ar vrea ca Romania sa mearga intr-acolo, nu inapoi, catre atmosfera post-comunista a anilor 90. Asta s-a vazut in Piata. Ca oamenii sunt ingroziti de perspectiva intoarcerii la zambetul cinic al domnului Iliescu. Degeaba Basescu este facut in toate felurile - dictator, comunist etc. - strada stie foarte bine cine sunt comunistii. Stie ca cei 322 de parlamentari care l-au suspendat pe Basescu, in ciuda certificatului dat de Curtea Constitutionala, nu au exprimat acolo vointa electoratului care i-a trimis in parlament, ci a unor interese oculte. Ei nu fac decat sa execute ordinele sefilor politici, care la randul lor reprezinta, nu interesele oamenilor, ci ale oligarhiei politico-financiare. Strada este constienta de faptul ca aceasta oligarhie s-a simtit amenintata de presedintele Basescu, in cele mai sensibile puncte: denuntarea publica a comunismului, deconspirarea totala a dosarelor fostei securitati si, mai ales, dezvaluirea mecanismelor marii coruptii care paraziteaza aceasta tara de 17 ani. Ajungerea in fata justitiei ar insemna sfarsitul lor, prin scoaterea la lumina. Opinia publica intelege perfect ca debarcarea presedintelui este o executie in stil mafiot, ca acest om care a facut parte candva din sistem, s-a intors impotriva lui, ceea ce a starnit furia caracatitei. Aceasta tara nu a pedepsit niciodata incalcari foarte grave ale legii si ale constitutiei, comise de Ion Iliescu - trei mandate in loc de doua, mineriade, mortii revolutiei - dar il pedepseste pe Basescu drastic pentru... cuvinte. Din fericire, ca sa ma intorc la strada si la opinia publica, acum oamenii inteleg. Fara sa-si dea seama, conspiratia anti Basescu face din presedintele tarii un erou, iar oamenii il percep ca atare. Omul care se lupta cu sistemul si care, in ciuda legii, poate fi inlaturat.

"De pe strazile Bucurestiului si de pe strazile Europei,
Romania se vede la fel: o tara care scapa controlului
institutional, legii, o tara instabila politic
si acaparata de interese oculte"


- In actul de suspendare a presedintelui, parlamentul a ignorat decizia Curtii Constitutionale. Asa ceva se intampla doar in republicile bananiere. Ce incredere mai pot avea oamenii in justitie?
- Este unul dintre lucrurile cele mai grave care se petrec, pierderea definitiva a increderii in validitatea sistemului. Faptul ca justitia a constatat ca nu exista incalcari grave ale constitutiei care sa justifice debarcarea presedintelui si totusi, aceasta se petrece, inseamna ca oricine o poate pati in orice moment. Daca presedintele tarii a putut fi strivit de forta oculta a acestei masinarii subterane, numai pentru ca a facut declaratii incomode, atunci inseamna, din perspectiva omului obisnuit, ca sansele sa-si gaseasca dreptatea sunt zero. Este o imagine terifianta a unei tari aflate in deriva, fara lege, fara sisteme, fara trasparenta, aflata la discretia cercurilor de interese care controleaza totul si care, dupa ce au furat totul, acum fura si sansa Romaniei de a deveni o tara civilizata, exact in momentul in care credeam ca suntem pe drumul cel bun. Cel mai mare pericol este dezgustul oamenilor, disperarea care ii face sa plece, ca in 1990, cand un val urias de emigranti a plecat din Romania, scarbiti si infricosati de un sistem politic care permitea orice abuz. Oamenii nu mai vor asa ceva. Tocmai acum, cand credeam ca integrarea ii va aduce inapoi pe romanii plecati, am putea asista la un nou val de plecari. Speranta unei Romanii europene pare ca se spulbera. De pe strazile Bucurestiului si de pe strazile Europei, Romania se vede la fel: o tara care scapa controlului institutional, legii, o tara instabila politic si acaparata de interese oculte, indreptandu-se mai curand catre modelele spatiului ex-sovietic decat spre cele europene.

"O conexiune intre evenimentele din Romania
si tendinta Rusiei de a reaseza geo-strategic
sferele de influenta in avantajul sau este evidenta"


- Se vorbeste in presa despre existenta unor legaturi intre evenimentele interne din Romania si interesele geo-strategice ale Rusiei in regiune. Exista o legatura intre suspendarea presedintelui, redobandirea puterii din umbra a Psd si "filiera" ruseasca?
- Nu intamplator, cu cateva zile inainte de a incepe operatiunea "suspendarea", ambasadorul Rusiei la Bucuresti si-a exprimat public nemultumirea fata de pozitionarea Romaniei in contextul Ue si Nato. Romania este de fapt granita acestora cu spatiul ex-sovietic si a intrat in structurile europene cu o stabilitate politica de invidiat. Ei bine, in mod traditional, Rusiei ii convin de minune zonele tulburi, instabile, neclare, in care-si poate promova interesele de orice fel. De ce sa existe aici o zona de stabilitate si de influenta europeana, cu o economie transparenta si clara, dictata de piata libera, cand sistemul economic post-sovietic este exact cel bazat pe legaturile oculte, pe intelegerile secrete, pe tranzactii in spatele usilor inchise ale oligarhiilor, care n-au doctrina de partid ci o doctrina a afacerilor. De ce sa fie Romania o piata europeana, cand ar putea fi una de tip post-sovietic, in care mafiile politico-financiare sa faca legea? Din acest punct de vedere, in Romania s-a petrecut deja exact acelasi lucru ca in Rusia si Ucraina, am asistat la imbogatirea peste masura a unor oameni legati intr-un fel sau altul de putere. Rusia are cei mai mari bogatasi ai continentului in acest moment. Ceea ce n-au reusit occidentalii in secole de capitalism, rusii au facut in nici doua decenii, exact prin aceste metode, in perioada tulbure de trecere de la comunism la capitalism. Ganditi-va ca domnul Tiriac a facut in 20 de ani de occident cateva zeci de milioane. Se pricepea. In Romania asta amarata, post-comunista, a facut in cativa ani un miliard. Asta spune ceva. Puterea politica si afacerile de acest tip merg mana in mana, asa ca o conexiune intre evenimentele din Romania si tendinta Rusiei de a reaseza geo-strategic sferele de influenta in avantajul sau, este evidenta. Rusiei ii convine ceea ce se petrece acum, pactul subteran intre Psd-ul tovarasului Iliescu si Pnl-ul care a tradat doctrina liberala, instabilitatea, indepartarea Romaniei de modelul european si apropierea de cel post-comunist.

"Daca anul trecut, cand numaram zilele
pana la integrare, mi-ar fi spus cineva
ca il voi vedea pe Vacaroiu la Cotroceni
si pe Taracila la Senat, as fi spus ca e nebun"


- Cat de mult ne poate indeparta asta de Europa?
- Enorm. Romania repeta acum modelul rusesc, in care nu exista de fapt decat un singur partid, cel al oligarhilor, indiferent sub ce initiale functioneaza, un partid al intereselor oculte si al dublului discurs cu aparenta de stanga, dar care are in realitate ca singur scop: interese economice. Este o negare a idealurilor europene ale Romaniei. Psd-ul, patronat de zambetul sumbru al domnului Iliescu, care este simbolul anilor intunecati ai Romaniei, conduce in acest moment tara, din umbra. Iar Tariceanu anunta retragerea trupelor romanesti din zonele in care Romania participa alaturi de partenerii sai occidentali. Ce poate fi mai clar decat atat? Romania se pregateste sa intre intr-un con de umbra. Toate legile cerute de Europa - Agentia Nationala de Integritate, lupta anti-coruptie, angajamentele euro-atlantice sunt retrase, ciuntite de catre Psd sub pavilion liberal, sub o aparenta democratica. Iar Europa vede foarte bine acest lucru. Facem un imens pas inapoi. Tocmai acum, cand se vorbea despre retragerea vizelor pentru romani in America, despre o reuniune Nato la Bucuresti, tocmai acum, Romania se retrage. Imaginea de partener loial se clatina. Poate nu intamplator, si d-l Patriciu, si d-l Voiculescu, care acum fac jocurile, se pronuntau inaintea integrarii, ca trebuie sa mai stam, sa mai asteptam, ca nu suntem pregatiti. De fapt, sistemul transparent le dauna afacerilor, domnia legilor europene ii deranja. Daca anul trecut, cand numaram zilele pana la integrare, mi-ar fi spus cineva ca il voi vedea pe Vacaroiu la Cotroceni si pe Taracila la Senat, as fi spus ca e nebun. Iar acum ii vedem pe Tariceanu si pe Vacaroiu la Cotroceni, dandu-ne asigurari ca totul e in regula!
- Ce poate face Uniunea Europeana in fata unei asemenea situatii, in afara de avertismente si declaratii politice ingrijorate?
- Nimic. Ue nu este Rusia, sa intre cu tancurile, sa se amestece in treburile interne ale unei tari, sa faca presiuni, sa impuna ceva. Nu poate face decat sa respecte hotararile interne ale electoratului si ale mecanismelor institutionale ale unei tari. In fata inlaturarii ministrului justitiei, in fata probabilei schimbari a procurorului general sau a ciuntirii legii Ani si chiar a suspendarii presedintelui, care era un garant al acestora, nu poate decat, maximum, sa foloseasca clauza de salvgardare pe justitie. Ar fi un semnal grav. S-ar putea sa mai avem niste sanctiuni economice, dar ma intreb, cui ii pasa dintre cei care se pregatesc pentru a conduce Romania? Pierdem bani europeni, dar nu-i pierd ei, ci tara. Cineva a declarat ca economia merge inainte, dar toata lumea stie ca orice instabilitate politica se reflecta imediat in zona investitiilor si a preturilor. Or, ceea ce se petrece, numai un semnal bun nu e. Europa nu poate decat sa asiste cu ingrijorare la ceea ce se petrece, adica la un fel de mineriada cu papion. Romania nu poate fi exclusa din Ue, dar ne excludem singuri de la fondurile europene, de la conducerea unor foruri si, in general, ne excludem dintre tarile care conteaza. Presa occidentala puncteaza fara mila, dovedind ca intelege perfect evenimentele, si vorbeste despre "cleptocratia" de la Bucuresti, adica despre o clasa politica in care coruptia a patruns la varf si care a ajuns sa conduca Romania, printr-un puci politic menit sa o puna la adapost de justitie. Aceasta este imaginea pe care o proiecteaza Romania in exterior in acest moment: o tara pe cale sa piarda controlul.

"Liberalii lui Patriciu au tradat
integrarea Romaniei in Ue"


- Ce sanse mai are presedintele Basescu in acest context? Vacaroiu pare a se instala la Cotroceni hotarat sa lucreze.
- Da, hotarat sa lucreze, impreuna cu intregul Psd si cu Tariceanu, la anularea oricarei puteri pe care ar mai putea s-o aiba presedintele la intoarcerea sa in functie. Timpul este scurt, iar grupul care este acum la putere, respectiv Psd-Pnl, ii pregateste lui Basescu, de fapt, un fel de cusca aurita, din care el nu va mai putea face nimic. Serviciile secrete vor trece ca in varianta propusa de guvern, ba in subordinea parlamentului, ba a guvernului, legea Ani va fi ciuntita si se va modifica modul de numire a procurorilor si atunci ei se vor pune la adapost, atributiile de politica externa ale presedintelui vor fi diminuate pana la disparitie, pentru ca ei sa poata opera retragerea trupelor din teatrele de operatiuni, iar reprezentarea in Ue sa apartina exclusiv premierului. Nu-l pot opri pe Basescu sa se intoarca la Cotroceni, dar va fi acolo un fel de ostatic de lux si astfel ei vor fi la adapost. In plus, e un fel de avertisment foarte dur, ca oricine are curajul sa sufle in fata acestor interese oculte reprezentate de ei, fie el si presedintele tarii, poate fi pus la punct. Detin presa, puterea legislativa si cea executiva. Cine i-ar mai putea opri in situatia in care nu avem alegeri parlamentare? Basescu a facut o greseala majora. A crezut ca daca vine din sistem va reusi sa-l domine. A subestimat sistemul si s-a supra-estimat pe sine. Sistemul functioneaza dupa regulile mafiote. Ai parat la politie, esti condamnat. Basescu a incalcat omerta, legea tacerii mafiote. Oligarhia aceasta politico-financiara a dat lovitura prin tradare de catre Pnl. Liberalii lui Patriciu au tradat mai mult decat o Alianta, mai mult decat doctrina liberala, mai mult decat asteptarile electoratului care numai restauratia Psd-ului nu o dorea. Au tradat integrarea Romaniei in Ue. Aceasta este adevarata tradare. Cat despre Basescu, trebuie sa-si dispute sansa pana la capat, sa se intoarca la Cotroceni, chiar si cu aripile taiate. Fara atributiile pe care le avea nu mai poate face mare lucru, dar mai poate inca vorbi, in masura in care mijloacele mass-media controlate de oligarhi i-o vor permite. Singura lui sansa reala este sustinerea opiniei publice. Aceasta imagine de luptator singuratic, cu sabia in mana in fata caracatitei, care pierde o batalie, dar ar putea sa castige in cele din urma razboiul, il ajuta. Fara sa vrea, adversarii sai il transforma intr-un erou. In perioada urmatoare, vom asista la o batalie pe viata si pe moarte pentru discreditarea lui Basescu, pentru ca Psd-ul, desi detine puterea absoluta, stie foarte bine ca nu are sustinerea populatiei. Imparatul este gol, si nimic nu poate sa schimbe acest lucru. Oamenii nu vor sa se mai intoarca la cosmarul anilor 90. Pana la alegerile care ar putea transa aceasta problema mai este, insa, si in timpul acesta se poate intampla orice.