Premiul intai cu coronita

N. C. Munteanu
Membrii unei asociatii nonguvernamentale s-au adunat recent in fata sediului unei televiziuni populare pentru a protesta impotriva violentelor din buletinele de stiri.

Membrii unei asociatii nonguvernamentale s-au adunat recent in fata sediului unei televiziuni populare pentru a protesta impotriva violentelor din buletinele de stiri. Respectiva televiziune a facut scoala, prezentand zilnic buletinul psihomedical al natiei. Jurnalul de stiri de la ora 17 a devenit locul unde-si dau intalnire tot felul de psihopati, delincventi sau numai cei care incalca normele elementare ale bunului simt. Stirile sunt transmise la o ora a zilei cand parintii nu-si pot tine sub control copiii care invata, astfel, de la sursa cum sa devii celebru fie si pentru cinci minute. Manifestantii au depus coroane funerare si au pastrat un moment de reculegere. Probabil ca fiecare dintre cei prezenti avea sentimentul ca ar fi trebuit sa schimbe adresa. Sau poate doar sa cumpere mai multe coroane funerare. Nu numai pentru ca, saptamanal, Consiliul National al Audiovizualului amendeaza (inutil) cu sume usturatoare televiziunile, indiferent de patroni, pedepsind tocmai excesul de violenta.
Insa militantii impotriva violentei mai stiu ca, pentru a fi corecti, ar fi trebuit sa puna cate o coroana funerara la fiecare chiosc de ziare sau la cea mai mai mare parte a redactiilor de ziar din tara, multe fiind dominate de cultul violentei si de o sexualitate debordanta. Omul evolueaza tot mai mult catre maimuta si nicaieri nu se vede acest lucru mai bine decat in paginile ziarelor. Eroii principali ai ziarelor de scandal sunt membrii lumii interlope, infractori, patronii acestora, uneori persoane cu vizibilitate, politicieni cunoscuti ori rudele lor. Povestile lor de dragoste sfarsesc stereotip in camera de garda a Spitalului de urgente. Rudele isi elimina matusile si unchii pensionari, sa le mosteneasca boarfele, tatal isi palmuieste fiul cu toporul, soacrele si nurorile sunt intr-un razboi nesfarsit, ca si sotiile cu amantele, iar masinile nesupravegheate fac legea pe si pe langa sosele. Totul ilustrat color pe prima pagina, sa-i faci sa te cumpere. De asemenea, o coronita merita si companiile publicitare care se intrec in reclame in care violenta si sexualitatea sunt sarea-n bucate. La randul lor, cartile care te invata cum sa faci afaceri, te invata arta razboiului si cum sa-ti imobilizezi, eventual pe viata, competitorii. Ca sa nu vorbim aici despre textele slagarelor la moda, adevarate imnuri dedicate violentei. Si se pare ca numarul celor care cred ca violenta si agresivitatea sunt doua dintre cele mai importante sentimente este in crestere.
Coroane ar trebui puse si la usa unor ministere. Al sanatatii, de pilda, care a reusit, prin cateva decizii contestabile, sa injumatateasca numarul de paturi din spitale si sa goleasca farmaciile de medicamente indispensabile pentru vindecarea unor boli grele. Sau la Ministerul apararii care, in numele unor angajamente internationale, trimite militarii in teatrele de razboi, fara a le da si armament potrivit. Ce sa mai vorbim despre educatie si cercetare, care mor cu zile fara sa le planga cineva, despre ele nu se scrie pe prima pagina!
Adevarul e ca, desi scandaloase, primele pagini ale ziarelor si telejurnalele de amiaza demasca si sintetizeaza sursa principala a violentelor, realitatea cea de toate zilele. Acolo dospeste iarna vrajbei noastre, intretinuta si multiplicata de un discurs politic sau public care nu ar putea trai decat din spaimele colectivitatii. Comunismul s-a hranit pana la satietate din frica noastra. Acum 17 ani, la Targu Mures, violenta interetnica a pornit de la retorismele patriotarde rostite de-o parte si de alta. La fel si in timpul incursiunilor mineresti din primii ani ai tranzitiei. Nu e agresiune in spatiul public pe care sa nu fi incurajat-o cineva, de regula om cu influenta, care-si gaseste o tribuna in fiecare televizor sau pe fiecare colt de ziar. Chiar si azi violenta are priza la public. Aduna voturi si cotizanti la partid. Violenta se vinde bine. Pentru asta, oamenii politici merita si ei premiul intai cu coronita din partea societatii civile.

*

Duminica, 6 mai, Neculai Constantin Munteanu tine la Teatrul National conferinta "Eu si cainele meu, securitatea".
Marti, 8 mai, ora 13.30, la Gds are loc lansarea cartii, "Ultimii sapte ani de-acasa. Neculai Constantin Munteanu in dosarele Securitatii", editura "Curtea Veche". Sunteti cu totii invitati si bineveniti!
Jos comunismul si... s-auzim numai de bine!