Basarabia si basarabenii "emigrati"

Redactia
Basarabia si basarabenii "emigrati" . vor spune "Nu!" demiterii lui Traian Basescu. Privita dinspre interesul national, demiterea lui Traian Basescu are o singura "vina": Basarabia. Anume, acest presedinte al Romaniei a propus intrarea Republicii Moldova impreuna cu Romania in Ue, fapt care a provoca...

Basarabia si basarabenii "emigrati"
vor spune "Nu!" demiterii lui Traian Basescu


Privita dinspre interesul national, demiterea lui Traian Basescu are o singura "vina": Basarabia. Anume, acest presedinte al Romaniei a propus intrarea Republicii Moldova impreuna cu Romania in Ue, fapt care a provocat o uriasa manifestare a romanismului in Basarabia si Bucovina - aproape un milion de oameni (adica o treime din populatia R. M.) au depus cereri de redobandire a cetateniei romanesti (pe care basarabenii si bucovinenii nu au refuzat-o niciodata si nici statul roman nu le-a luat-o). Mai mult, Traian Basescu a venit la Chisinau si le-a spus basarabenilor ca vor redobandi cetatenia romana in cel mai scurt timp. Si, mai mult, in discursul istoric din Parlamentul Ue, Traian Basescu a transmis raspicat europenilor tragedia si sacrificiul Basarabiei: in 1940, fara vina lor, cetatenii din aceasta provincie romaneasca au fost scosi in mod criminal, si din contextul lor european, si din cel umanitar, si din cel etnic si religios si ca, anume din aceste cauze, ei au tot dreptul sa faca parte din Ue. In zilele care au urmat, Traian Basescu a mai aratat ca Romania este gata sa acorde cetatenie romana unui numar de 1,5 milioane de cetateni ai R. M. si ca ministrul de justitie, Monica Macovei, a si propus guvernului o ordonanta de urgenta in aceasta problema. Or, tocmai aceasta actiune a lui Traian Basescu, devenita mare politica europeana, a provocat un tsunami diplomatic la ministerul de externe al Rusiei (vezi declaratiile dure ale lui Serghei Lavrov, contra cetatenirei romanesti a basarabenilor) si, prin "consens", noua campanie furibunda antiromaneasca a lui Voronin. Imediat, in mod misterios, gazele rusesti au "deschis" centrul comun (ce inseamna "comun"?) de vize pentru Ue la ambasada Ungariei (sic!) si tot imediat, Franco Frattini ("prietenul" Monicai Macovei) si unii ministri de externe din Ue au venit la Chisinau. Si tot atunci s-a produs furibunda demitere a lui Traian Basescu de catre un parlament care nu a gasit nici o motivare constitutionala pentru acest act. Insa initiativele basarabene ale lui Traian Basescu au fost blocate (de unde o fi venit comanda?) de comisiile de externe ale Camerei si Senatului Romaniei, chiar inaintea demiterii, de parca cetatenia romaneasca a basarabenilor ar fi fost cea mai stringenta problema a legislativului dambovitean. Basarabia nu va uita usor batjocoritoarea propunere a d-lui Mircea Geoana (sa-i tragem pe basarabeni in teapa loteriei), cat si pe cea a noului ministru de externe Cioroianu (ce similitudine - Cioroianu-Voronin), care a declarat a doua zi dupa investire (de parca cetatenia basarabenilor era prioritatea zero a diplomatiei romanesti) ca el (si nu toata Romania) nu va mai promova ideea cetateniei romanesti pentru basarabeni, ca sa nu supere "suveranitatea" lui Voronin (comunistul romanofob, care se inchina tocmai in acele zile criminalului Lenin).
De unde au venit peste poporul roman cele mai strasnice incercari in toata istoria sa? De la est de Nistru. Unde s-au plasmuit diabolicele scenarii de rupere in bucati a Romaniei Mari dupa 20 noiembrie 1920, cand s-a iscalit Tratatul de pace de la Paris? La est de Nistru. De unde a venit ordinul de anihilare a peste un milion de romani in Basarabia si Bucovina, dupa 28 iunie 1940? De la est de Nistru. Ce ar da Romaniei refacerea hotarelor etnice ale natiunii romane in zona hotarelor politice de la 1 decembrie 1918? Stabilitate. Stabilitatea statului, care reprezinta interesul national al poporului roman (asa cum Rusia reprezinta interesul national al natiunii ruse, Germania pe cel al natiunii germane, iar Israelul pe cel al natiunii evreiesti). Dar si stabilitatea Uniunii Europene, scutul ei militar Nato, ba chiar stabilitatea intregii Europe, inclusiv a Rusiei si Ucrainei. Solutia pe care a propus-o Traian Basescu, anume pentru acest context de "pace si stabilitate", cum scria si Tratatul de pace de la Paris, este, fara nici un dubiu, cea mai buna: 1,5 sau chiar 2 milioane de basarabeni redevin cetateni romani, deci si cetateni ai Ue (fiindca sunt europeni prin statutul lor uman si geografic), si astfel, nivelul de stabilitate economica, militara si politica a sud-estului european creste exponential, iar noi, cetatenii celui mai sarac stat european (saracia asta vine tocmai din instabilitatea de pe Nistru, sustinuta de interesul geopolitic), redevenim oameni. Oameni in toata legea omeniei stravechi ce ne caracterizeaza. Iata de ce, draga Romanie politica, Basarabia si basarabenii "emigrati" in Romania vor spune la referendumul din 19 mai: "Nu!" demiterii lui Traian Basescu.
Andrei Vartic