Ada Milea si Alexandru Balanescu la Londra

Corina Pavel
Febra balcanica "made in Romania": Ada Milea si Alexandru Balanescu la Londra.

Pe 3 mai, Ada Milea impreuna cu Qvartetul Balanescu au sustinut spectacolul "Insula", in celebra sala "The Spitz", dedicata muzicii contemporane din toata lumea, cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Londra. Evenimentul a fost realizat si face parte din festivalul "Balkan Fever" ("Febra balcanica"), care are ca tema aderarea Bulgariei si Romaniei la Ue. Ada Milea a fost invitata realizatorilor de la Bbc Radio 3, un post specializat in jazz, world music si muzica clasica, intr-o emisiune care s-a constituit in avanpremiera concertului de la Londra. "Ne-a dat emotii Ada, cu operatia ei urgenta de apendicita, in preajma concertului", declara Gabriela Massaci, directorul Institutului Cultural Roman din Londra. "Intre spital si Bbc 3 am realizat ce "importanta" e celebritatea", a tinut sa completeze, la randu-i, nonconformista actrita si cantautoare Ada Milea. Evenimentul a avut un impact notabil, fiind primit cu mare interes de englezi.
Lansat anul trecut, festivalul londonez "Balkan Fever" raspunde interesului viu al publicului britanic pentru muzica din Balcani. Tot cu "Insula", extraordinara piesa a poetului suprarealist Gellu Naum, pe care au transpus-o muzical, Alexander Balanescu si Ada Milea au sustinut un spectacol si la Budapesta, dupa altul prezentat la Bruxelles, la sfarsitul lui aprilie.
Agenda Adei Milea ne arata ca in 18, 19, 24 si 3 iunie va fi la Sibiu, unde va juca alt spectacol muzical, "Nasul", dupa Gogol.
Artista complexa, Ada Milea compune si regizeaza spectacole de teatru-muzica intr-o maniera originala ("Republica mioritica", "Apolodor", "Quijote" si altele), si are in palmaresul ei si faptul ca a figurat trei ani la rand pe afisul celebrului "Cirque du Soleil" din Canada.
Violonistul de origine romana Alexander Balanescu este unul din artistii de formatie clasica ce se straduieste sa prezinte muzica contemporana in contexte noi si accesibile, de aceea il gasim colaborand cu nume sonore, precum Michael Nyman, Jack de Johnette, Carla Bley si "Pet Shop Boys". Explorarea radacinilor sale romanesti s-a concretizat in spectacole ca "Luminitza", sau "Maria T", inspirate de cantecele populare ale Mariei Tanase si pe care a avut ocazia sa le savureze si publicul bucurestean. "Insula", spectacolul conceput si interpretat alaturi de Ada Milea, este un elogiu adus singuratatii si iubirii, cea din urma fiind singura care poate salva omul de cea dintai. "Dar nu e vorba aici de iubire in sensul impreunarii", ne lamureste Ada Milea, "ci de Iubirea despre care spunea Gellu Naum ca a devenit asa de rara, incat mai sunt foarte putini oameni care mentin dragostea pe lume."