Masti naturale

Redactia
- Ultimele retete, pentru diferite tipuri de ten -

Incheiem capitolul dedicat mastilor speciale, de frumusete, cu cateva retete menite sa corecteze anomaliile de structura a pielii. Insistenta asupra lor se explica prin binele urias pe care il fac obrazului nostru, pe care il scoatem zilnic in lume, dar pe care nu stim totdeauna sa-l ingrijim.

Masca pentru ten incarcat si gras

- are efect de curatire si astringent -
Compozitie: 2 linguri pudra de argila, 1 lingurita apa, 1 lingurita iaurt biologic (de la tarani sau preparat in casa), putin suc de lamaie.
Preparare si folosire: se amesteca ingredientele si crema obtinuta se intinde pe fata bine curatata inainte. Se lasa sa actioneze 15 minute, apoi se spala. Frecati usor cu degetele cand o aplicati. Dupa clatire, stergeti fata cu un tampon inmuiat in ceai de menta.

Masca pentru ten uscat

- hraneste si netezeste epiderma -
Compozitie: 4 linguri de argila, 1/2 avocado, 4 linguri apa de portocale.
Preparare si folosire: se amesteca ingredientele si se aplica in strat gros, pe fata, gat si decolteu. Lasati-o sa actioneze 20 de minute, apoi stergeti-o cu tampoane de vata inmuiate in apa de portocale. Reteta: se taie o portocala cu coaja felii subtiri, se pune intr-o casoleta de portelan si se opareste cu o ceasca de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa sa se infuzeze de seara pana dimineata. Se strecoara si se foloseste lichidul obtinut.

Masca pentru ten sensibil

- calmeaza si decongestioneaza -
Compozitie: 2 linguri de argila, un albus de ou, 2 lingurite infuzie de levantica.
Mod de preparare si folosire: se amesteca ingredientele si se intinde masca pe fata, gat si decolteu. Se lasa sa actioneze 15 minute, apoi se scoate cu comprese inmuiate in infuzie calda de flori de levantica.
Masca pentru piele imbatranita si cu tendinta de ridare
- reglementeaza umiditatea obrazului -
Compozitie: 4 linguri argila, 2 linguri miere de albine, 4 lingurite de ulei de jojoba sau de masline.
Mod de preparare si folosire: se amesteca toate ingredientele si se intinde masca pe obraz, gat si decolteu. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi clatiti-va bine cu o infuzie de flori (musetel, albastrele, tei, levantica etc.).

Masca Minune pentru toate tipurile de ten

- improspateaza, tonifica, intarzie
aparitia ridurilor, calmeaza,
hraneste, netezeste pielea -


Compozitie: ulei de plante aromate, un galbenus, cateva picaturi de suc de lamaie.
Reteta uleiului de plante: o lingurita flori de galbenele, o lingurita flori de cimbru, o lingurita flori de musetel, o lingurita flori de levantica se amesteca bine, se pun intr-un vas de sticla cu gura mai larga. Se toarna peste 100 grame ulei de seminte de struguri (se gaseste la magazinele naturiste). Se lasa doua saptamani sa se macereze la soare sau la loc calduros. Se scutura sticla din cand in cand. Se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa, la loc racoros.
Aplicare si efect: uleiul de plante aromate se amesteca picatura de picatura cu galbenusul de ou si sucul de lamaie, pana ce se obtine o pasta de consistenta maionezei. Se intinde pe fata, gat si decolteu. Se lasa sa actioneze o jumatate de ora, apoi se spala cu apa calduta. In final, se sterge fata cu un tampon de vata inmuiat (si stors) in otet de mere natural sau apa cu lamaie.



Clubul dietelor de slabit

Dieta cu cartofi

Ani de zile cartofii au fost suspectati ca ingrasa, fiind eliminati categoric din retetele de slabit. Iata insa ca noile cercetari de laborator ii reabiliteaza complet. Cu un continut extrem de redus de grasimi, dar bogati in albumine, hidrati de carbon, fibre si, mai ales potasiu, ei sunt un aliment ideal pentru retetele de slabit. Potasiul continut in cartofi elimina surplusul de apa din organism, magneziul accelereaza metabolismul. Pericolul - real - consta numai in modul cum sunt gatiti: o mancare de cartofi pregatita cu unt si sos de smantana, o tocanita cu multa grasime sau cartofii prajiti contin baloturi de calorii. In schimb, o portie de cartofi fierti, cu multe verdeturi tocate, ori cartofii copti in cuptor, sunt un fel de mancare satios si foarte sarac caloric. Acelora dintre cititoarele noastre carora le e greu sa tina dietele radicale, neputand sa lupte cu foamea, le recomandam sa priveasca increzatoare catre cartofi. Dar pentru a va ajuta sa va orientati, va prezentam mai jos cateva retete, masurate in calorii.

Cartofi copti, cu o lingurita de branza de vaci, amestecata cu verdeturi = 80 cal.

Cartofi prajiti in ulei - fiecare 100 de grame contin 300 cal.

Cartofi noi fierti, cu sare si unt, amestecati cu verdeturi tocate = 130 cal.

Chiftelute de cartofi - fiecare 100 de grame au 300 cal.

Cartofi fierti si caliti usor in putin ulei = 150 cal.
Concluzia nu este prea greu de tras: evitati cartofii prajiti in grasime, in favoarea cartofilor fierti si copti. Adaosul de iaurt si de branza ii transforma intr-un regim gustos si usor de urmat.