Cand vremea ne baga-n spital

Gilda Fildan
Prin incidenta si urmarile lor, bolile meteorologice trebuie luate in serios. Milioane de oameni sunt victime ignorante ale schimbarilor bruste de temperatura si de presiune atmosferica. Daca va confruntati, fara cauze aparente, cu dureri cumplite de cap, ameteli, dureri de inima, somnolenta sau palpitatii, folositi indreptarul nostru de prim-ajutor

1. O presiune atmosferica ridicata
- Zile bune pentru cardiaci -


Meteosensibilitatea are si o latura pozitiva cand mercurul barometrelor urca. Unii oameni cu probleme de sanatate, de pilda cardiacii, se simt deosebit de bine, indiferent daca in acel moment e iarna si frig sau vara si cald. Atunci presiunea atmosferica este optima pentru ei. In plus, prezenta soarelui stimuleaza secretia de serotonina, hormonul fericirii. Statisticile confirma efectul: numarul accidentelor scade.

2. O presiune atmosferica joasa
- Junghiuri, insomnie, dureri de cap -


"O zona depresionara se deplaseaza pe teritoriul tarii noastre de la est spre vest", este un alt fel de a spune ca urmeaza o perioada ploioasa, cu tot ce inseamna ea: nori grei, negri, si presiune atmosferica scazuta. O vreme care le da multora dureri de cap, nu la figurat, ci la propriu. Multi oameni presimt ce vine cu cateva zile mai devreme, fara a avea nevoie de buletinele meteorologice de la televizor, de la radio sau de pe Internet. Din trei europeni, unul poseda cu siguranta un fel de barometru interior - care, din pacate, nu-i da motive de bucurie. Fiindca e mai sensibil decat orice aparatura de masurare din dotarea meteorologilor si-si manifesta prezenta prin senzatii neplacute de apasare pe sinusuri, junghiuri in membre, dureri de cap sau tulburari de somn. Va puteti lua, totusi, cateva masuri de aparare: iesiti la aer curat, in ciuda umezelii, respirati profund, mancati multe fructe si legume, pentru a va alimenta rezerva de minerale a organismului si, in masura in care este posibil, feriti-va de stres.

3. Front de aer rece
- Zile rele pentru astmatici si reumatici -


"Un front de aer rece, venit dinspre nord-vest, va traversa Romania", aceasta inseamna de fapt ca, in curand, cerul se va insenina din nou, insa deocamdata multe persoane meteosensibile vor incepe sa aiba probleme. Mai ales la bolnavii de reumatism, la astmatici si la pacientii cu bronsita cronica simptomele se pot accentua. Ce recomanda medicii: evitati, pe cat posibil, eforturile exagerate, la nevoie luati analgezice si combateti stresul produs de schimbarile de vreme, cu exercitii de relaxare sau programe de yoga.

4. Caldura brusca
- Inima e pusa la incercare -


Ieri vant si rafale de ploaie rece, astazi, 30 de grade Celsius: in primavara, temperaturile pot creste atat de brusc, incat inima si sistemul circulator, programat pentru frigul iernii, sunt suprasolicitate de aceste socuri. Iata ce va ajuta: beti multa apa (nu alcool!), purtati imbracaminte lejera, miscati-va intr-un tempo mai lent (amanati antrenamentul sportiv pentru orele serii) si nu stati prea mult timp in plin soare.

Luati "gluma" in serios!

Desi numerosi medici refuza inca sa ia in serios meteosensibilitatea, privind-o ca pe o simpla fantezie a pacientului, sunt tari unde aceasta atitudine a inceput sa se schimbe. De exemplu, la Institutul German de Meteorologie (Dwd) s-a infiintat o sectie de sine statatoare, "meteorologia medicala", in cadrul careia specialistii studiaza conexiunile dintre fenomenele climaterice si starea de sanatate a populatiei.
Principala concluzie la care s-a ajuns este urmatoarea: vremea nu constituie cauza problemelor de sanatate, ci doar le declanseaza. In special fronturile atmosferice ploioase, care vin sau pleaca, aducand cu ele mase de aer rece sau cald, pot agrava afectiuni deja existente (vezi tabelul). Cine constata ca reactioneaza brusc si cu o intensitate neobisnuita la capriciile vremii ar trebui sa se prezinte la medic, pentru a fi investigat. Caci neplacerile cu care se confrunta pot reprezenta un prim semn ce indica faptul ca in organismul sau exista un focar inflamator sau ca tensiunea arteriala se abate de la normal.

Oameni - antena

"Spre deosebire de naturile robuste, persoanele meteodependente au un sistem neurovegetativ mai sensibil si mai iritabil", explica specialistii. Aceasta structura nervoasa, care nu se lasa condusa de vointa noastra, dirijeaza multe din automatismele corpului, printre altele circulatia sangelui, digestia, bataile inimii si raspunsul la impulsurile dureroase. Ea reactioneaza in mod special la presiunea atmosferica, la directia vantului sau la umiditatea aerului.
Deoarece majoritatea meteodependentilor intampina dificultati, mai ales in perioada premergatoare unei treceri de la caldura la frig, de la timp uscat la umezeala, medicii presupun ca dezechilibrarea sistemului neurovegetativ s-ar datora si unor perturbari din atmosfera, ascunse vederii: e vorba de niste impulsuri electromagnetice, un fel de fulgere nevazute, care iau nastere inlauntrul norilor pe timp de furtuna, in ajunul unei schimbari a vremii. In orice caz, experimentele de laborator au scos in evidenta faptul ca unele persoane par a poseda antene speciale pentru sesizarea acestor minuscule descarcari electrice.
Insa si oamenii sanatosi isi simt din cand in cand seismograful climatic interior. O manifestare tipica este astenia de primavara, de care sufera an de an un mare numar de locuitori ai batranului continent. Organismul lor nu reuseste sa se adapteze rapid la conditiile exterioare modificate. Printre motive se pot enumera: locuintele incalzite constant, prea putine plimbari in aer liber si o imbracaminte ce ne invaluie in permanenta, iarna ca si vara, intr-o temperatura confortabila. Toate acestea ne pot crea dificultati de adaptare, asemenea unui muschi caruia, dupa o lunga perioada de imobilitate, i s-ar cere dintr-o data performanta. De aceea, cel mai important sfat pe care ni-l dau medicii meteorologi este acesta: cine se simte indispus si lipsit de vlaga din pricina schimbarilor bruste ale vremii, primavara, ar trebui sa se apropie din nou de natura, obisnuindu-si corpul cu ea.

Exercitii pentru cei cu
sistemul nervos sensibil


Planul de antrenament pentru sistemul nostru nervos prea indelung rasfatat cuprinde, in primul rand, o iesire zilnica din casa, de minimum jumatate de ora. O plimbare sub cerul liber, indiferent de temperatura, fie ca burniteaza, straluceste soarele ori se dezlantuie furtuna. Cu cat mai multi muschi intra in actiune, cu cat mai intens este stimulata circulatia sangelui, cu atat mai bine. Si practicarea cu regularitate a dusurilor scotiene - fierbinte-rece - sau procedurile cu apa de tip Kneipp ne consolideaza rezistenta pe termen lung, ajutandu-ne sa facem fata, fara probleme, variatiilor climatice.
Totusi, uneori este necesara si prudenta. La aparitia subita a unui val de caldura ar trebui sa ne menajam. Mai ales in combinatie cu o umiditate crescuta a aerului, conditiile neobisnuite de temperatura obliga corpul la o munca de ocnas: ca sa transpire, el consuma o energie enorma. Pentru a nu va suprasolicita sistemul circulator, in momentul cand temperaturile vor urca abrupt, pentru prima data in acest an (cum e cazul in perioada aceasta, cand termometrele trec de 30gr.C) ar fi bine sa evitati la inceput expunerea directa la soare, sa consumati multe lichide (preferabil apa), sa purtati o imbracaminte usoara, care permite pielii sa respire, si sa va programati activitatile sportive catre seara.
Iar cei ce n-au avut grija sa se caleasca din timp si manifesta o meteosensibilitate acuta isi pot fortifica organismul cu un aport de minerale si oligoelemente: magneziu (il gasim, de exemplu, in produsele din cereale integrale), calciu (mai ales in lapte, iaurt, branzeturi), potasiu (printre altele, in fructe proaspete si uscate) si seleniu (in primul rand in carne, peste, oua). Combinatia acestor patru elemente constituie formula ce poate ajuta numeroase persoane meteodependente sa reziste stresului climatic. De asemenea, exista indicii ca si roinita, o binecunoscuta planta medicinala, ar avea un efect calmant asupra sistemului neurovegetativ. In fine, homeopatia are la randul ei un cuvant de spus: ea propune o schema de tratament compusa din trei remedii: Passiflora, Valeriana si Coffea arabica, toate in dilutia D6.

Dictionar meteo:

Anticiclon - Vreme insorita, presiune atmosferica optima.
Front de aer cald - Cand se apropie o zona depresionara, de cele mai multe ori venind dinspre nord-vest, ea e insotita de o masa de aer cald. Pe masura ce se apropie vremea ploioasa, persoanele meteosensibile reactioneaza tot mai puternic.
Ciclon - Ploaie, nori grosi, presiune atmosferica scazuta.
Front de aer rece - Zona depresionara se indeparteaza, ducand cu sine o masa de aer mai rece. Semn caracteristic: norii incep sa se risipeasca, vedem din nou cer senin.