Flavonoidele

Ion Longin Popescu
"In Romania, oamenii sanatosi sunt o raritate".

Lista suplimentelor alimentare prezente in Romania se imbogateste cu un produs de exceptie, de provenienta ungureasca: Flavin. Un concentrat de flavonoide cu raza mare de prevenire si vindecare a bolilor

De ani de zile, am avut gleznele picioarelor invinetite din pricina hemostazelor provocate de rupturile de vase. Sangele baltea sub piele, iar doctorii mi-au spus ca numai operatia chirurgicala este solutia. Ma resemnasem cu gandul ca intr-o buna zi va trebui sa bat la usa unui chirurg. Pana cand, absolut din intamplare, am aflat despre flavonoide, niste substante naturale "miraculoase", prezente in fructe si care intaresc si protejeaza organismul in fata bolii. Dornic sa aflu un leac pentru suferintele mele, am investigat temeinic subiectul, m-am lasat convins de argumente si am devenit un adept al tratamentului cu flavonoide. Rezultatele n-au intarziat sa apara si faptul acesta m-a determinat sa-mi fac publica experienta, in speranta ca le va fi si altora de folos.
Flavonoidele au fost descoperite in 1936, de catre savantul maghiar Szent-Gyorgyi Albert, laureat al Premiului Nobel. Preluandu-i cercetarile, urmasii sai, reuniti in cadrul Institutului "Vita Crystal" din Eger, Ungaria, uimesc lumea medicala printr-un concentrat pur de flavonoide, numit Flavin7. Este un supliment alimentar de tip sirop care, in patru luni de zile de administrare, combinata cu un regim alimentar orientat mai mult spre cereale, legume, fructe si carne alba, mi-a dat speranta ca as putea sa ma vindec fara operatie. Gleznele imi sunt mult mai "curate", iar zona mai putin dureroasa. Intrigat de acest progres nesperat, m-am adresat medicului de medicina generala Alexandru Vanatoru din Bucuresti (tel: 0788.423.759 sau 021/233.19.50, e-mail: a_vanatoru@ yahoo.com), unul dintre putinii specialisti in api-fito-terapie, acreditati de institutul ungar, ale carui produse au intrat recent pe piata romaneasca.

"In prezent, trebuie sa consumam 10 mere
ca sa introducem in organism substantele
active ale unui singur mar din anul 1914!"


- Toata lumea vorbeste de "alimentatia sanatoasa" ca sursa a vindecarii sau prevenirii bolilor. Problema este: unde mai poti gasi alimente sanatoase in ziua de azi? Oare graul, orzul, porumbul, fructele, legumele mai sunt ce erau odata?
- In zilele noastre, este foarte greu sa mananci sanatos, deoarece baza alimentatiei umane - cerealele, legumele si fructele - si-a pierdut principiile active, mineralele si microelementele existente acum o suta de ani si chiar mai recent, in anii 40 ai secolului trecut. In plus, aerul, mai poluat de cateva sute de ori decat in anii 20 ai secolului trecut, contribuie la inrautatirea sanatatii umane (sa nu uitam ca, in ultimii 50 de ani, s-au taiat peste 50 la suta din padurile globului!). Daca vorbim de legume, fructe si cereale, statisticile arata, spre exemplu, ca in prezent ar trebui sa consumam 10 mere, ca sa introducem in organism substantele active ale unui singur mar din anul 1914! Daca luam graul, vedem cum continutul de substante minerale si oligoelemente a scazut fata de anul 1966, cu 50 la suta. La porumb, acelasi continut a scazut cu 82 la suta, iar la orz, cu 62 la suta. In acelasi timp, varza si laptele au pierdut 95 la suta din continutul lor de vitamine, fata de acelasi an de referinta. Avem o imagine halucinanta, din care deducem importanta suplimentelor alimentare nutritive, iar in acest context, a flavonoidelor.
- E infricosator ce spuneti! Practic, Terra noastra este alta planeta decat Terra inaintasilor!
- Desigur. Poluarea solului, a apei si aerului, a daunat in asa masura compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre, acestea nu se mai regasesc in natura asa cum erau acum o suta de ani. Intr-adevar, e ca si cand am locui pe alta planeta. O planeta in care, numai in ultimii 25 de ani, s-a marit de 9 ori utilizarea ingrasamintelor chimice si de 30 de ori utilizarea pesticidelor. Ca sa nu mai vorbim de organismele modificate genetic, in plina expansiune.
- In acest caz, starea de boala tinde sa devina starea "normala" a populatiei, mai ales ca prevenirea bolilor nu are traditie in Romania. Cum definiti aceasta situatie?
- Drept una foarte dramatica. In Romania, oamenii sanatosi sunt o raritate. Potrivit statisticilor din 2003, peste 16 milioane de romani sunt bolnavi de boli mai mult sau mai putin grave. A preveni nu a devenit inca o moda la noi in tara. Ca sa dam un exemplu banal, romanii nu isi ingrijesc dintii, ajungand la dentist cand nu mai au cu ce manca. De aceea, majoritatea adultilor au dinti falsi. La polul opus este Suedia, unde medicii stomatologi nu au unde exersa, pentru ca programele preventive au facut sa nu mai existe pacienti cu carii. Ca urmare, multi vin in Romania sa exerseze plombarea sau extractia.

"Flavonoidele au un rol determinant,
mai ales in prevenirea bolilor de
inima si ale sistemului vascular"


- Printre suplimentele alimentare care patrund masiv in Romania de la o vreme, flavonoidele par sa aiba un succes special. Ce sunt ele de fapt?
- Flavonoidele sunt o componenta a plantelor care determina culoarea acestora. In plus, ele protejeaza plantele de razele ultraviolete nocive si de paraziti. Tocmai de aceea, sunt numite "sistemul imunitar al plantelor". Fiind atat de importante pentru plante, este normal sa fie importante si pentru om. In tarile cu o medicina dezvoltata, flavonoidele sunt mentionate si apreciate impreuna cu vitaminele, substantele minerale si oligoelementele. Se cunosc actualmente peste 5000 de feluri de flavonoide, din care cele mai multe sunt flavonoidele rosii, extrase din plantele (fructele) rosii. Unele sunt extrase si din citrice, dar efectul acestora este de sapte ori mai redus decat al flavonoidelor extrase din struguri rosii, mure negre, cirese negre, coacaze negre, soc, porumbe si prune - materia prima pentru suplimentul alimentar Flavin7, prezent in magazinele de profil romanesti.
- Care este tinta principala a terapiei cu flavonoide?
- Terapia cu flavonoide se inscrie in terapia preventiva cu suplimente alimentare, atat de necesara in prezent, si isi dovedeste utilitatea in contextul in care investitia pe care umanitatea a facut-o in medicamente este de fapt o investitie in patologie, in starea de boala, nu in sanatate. Un medicament clasic nu previne, se da doar atunci cand omul este bolnav, dar nu vindeca, ci doar amelioreaza. Cheia vindecarii sta in intensitatea emotiilor pozitive ale omului si in alimentatia combinata cu suplimente alimentare nutritive, asa cum sunt flavonoidele. In mod particular, ele stimuleaza sistemul imunitar si sunt un puternic antioxidant. De multe ori, sunt capabile sa si vindece. In cazul Flavin7, s-au identificat nu mai putin de 46 de efecte fundamentale benefice. Astazi, in lume, exista deja numeroase suplimente nutritive exceptionale. Sute de mii de oameni relateaza despre ameliorarea bolilor sau despre vindecari miraculoase. Rolul flavonoidelor in prevenirea bolilor, in special a bolilor de inima si ale sistemului vascular, ramane determinant.
- Flavonoidele fusesera uitate dupa anul descoperirii lor in Ungaria. Cum s-a retrezit interesul pentru ele?
- Din intamplare. Tatal matematicianului Szabo Laszlo din Eger a fost diagnosticat cu o boala hematologica incurabila. Acesta a aflat insa ca multi oameni din zona se tratasera de afectiuni similare cu un concentrat obtinut din vinurile rosii locale. Dupa studierea sistematica a 5000 de flavonoide, cu o importanta dovedita in actul de vindecare, Szabo a creat o tehnologie de obtinere a concentratelor, un sistem de cernere moleculara, unic in lume. Nu obtii sirop sau suc de struguri, ci doar molecule de flavonoide din acei struguri. Un flacon de 200 ml se obtine din 30-80 kg (!) de fructe, in functie de substantele active. Cu acest concentrat, d-l Szabo si-a vindecat tatal. Fara a sta prea mult pe ganduri, si-a abandonat cariera de matematician, dedicandu-se cercetarii stiintifice. Astazi, firma sa, Vita Crystal Research, este recunoscuta in toata lumea. Ea este cea care a demonstrat ca flavonoidele rosii sunt de sapte ori mai puternic anti-oxidante decat alte tipuri de flavonoide (obtinute din citrice, papaya si alte fructe exotice).
- Pe langa rolul de prevenire, care sunt principalele boli deja instalate, care pot fi vindecate cu Flavin7?
- Fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, Flavin7 incetineste procesele de imbatranire si agravarea bolii Parkinson, scade aparitia arteriopatiei si cardiopatiei, a aterosclerozei, scade fragilitatea vaselor de sange. In acelasi timp, are efecte clare, acceptate din punct de vedere medical, asupra nivelului colesterolului din sange, diminuandu-l spre nivelul normal si impiedicandu-l sa se depuna pe peretii arteriali. Are un efect benefic asupra hemostazei (ca in cazul meu - n.rep.), scade hipertensiunea arteriala, scade la minimum riscul aparitiei infarctului miocardic si a hemoragiei cerebrale. Prevenind si actionand asupra unor afectiuni grave, Flavin7 devine un agent de sanatate generalizat, aducandu-si contributia la starea de bine a intregului organism. Spre a da si alte exemple, sa spunem ca scade riscul aparitiei diabetului zaharat, are efect antialergic, efect antiinflamator, bactericid, antidepresiv si antiastmatic. Prin efectul flavonoidelor, vitaminele actioneaza mai eficient si sunt mai puternice in actiunea lor. Vitamina C, spre exemplu, ramane in organism 10-12 ore, in loc de 1,5 ore. Sirul efectelor benefice poate continua: previne formarea cariilor dentare, previne aparitia reumatismului, previne, respectiv scade dementa senila, previne aparitia bolii Alzheimer si atenueaza simptomele acesteia daca este deja prezenta.

"Flavin7 are un efect anticancerigen puternic,
putand impiedica aparitia metastazelor"


- Care sunt efectele flavonoidelor in bolile canceroase?
- Flavin7 are un efect anticancerigen puternic. Previne practic procesul cancerigen in mai multe faze ale formarii tumorilor (de initiere, de evolutie, de invazie). In faza initiala, poate elimina procesul de imbolnavire, in fazele avansate, poate elimina durerile si poate prelungi viata chiar cu mai multi ani. De asemenea, Flavin7 poate impiedica aparitia metastazelor, scade sau previne efectele secundare ale chimioterapiei, este hepatoprotector. Gratie consumului de flavonoide, celulele sanatoase se descurca foarte bine in haosul creat de radicalii liberi si dau comenzi corecte. Nu dau comenzi gresite, din cele ce starnesc din adormire genele canceroase (oncogenele). De aceea, la o conferinta a medicilor de la Szolnok, s-a mentionat ca flavonoidele sunt "cele mai eficiente substante din gama suplimentelor nutritive". In cazul cirozei hepatice compensate, acestea normalizeaza toate testele privind valorile functiilor ficatului. In general, cercetatorii maghiari recomanda flavonoidele pe langa (si nu in locul!) tratamentelor traditionale in cazul bolilor deja instalate. Ele nu vindeca, ci accelereaza procesele de vindecare.
- Unde pot fi procurate Flavin7 si celelalte produse ale Institutului din Eger?
- Tinand seama ca au intrat de curand pe piata romaneasca, deocamdata pot fi procurate doar in Bucuresti, in magazinele de tip Plafar. Dintre acestea, magazinul "Tristar Ganesha" din Piata Timpuri Noi (telefon: 0723.219.175//0729.881.325, e-mail: ghioceladela @yahoo.com) dispune de toata gama de produse ale institutului: Flavin7, Flavin3, Flavin7+, Cristal de Soare, germeni de grau Bio+Activ si altele. Comenzi pot fi facute si la firma importatoare: S.C. Vita Crystal Research s.r.l. din Miercurea Ciuc, Bd. Fratiei nr 13/B/1, tel. 0266/37.21.18.