Gloante oarbe trase in gard

Ion Longin Popescu
Rosia Montana. Gloante oarbe trase in gard.

Cu toate turbulentele politice care au captat atentia generala in ultimele luni, multi cititori ai revistei noastre n-au uitat de rana vie din Apuseni: Rosia Montana. Nici pe site-ul Camerei Deputatilor (www.cdep.ro) nu s-a oprit votul, ajungandu-se la 8000 de votanti, din care 97 la suta "impotriva" - cel mai relevant sondaj de opinie din Romania ultimilor 17 ani. Dar nici compania canadiana nu sta cu mainile in san, recurgand, ca de obicei, la manipulari ale opiniei publice, intr-un veritabil stil mafiot. Insusi presedintele Alan Hill a acordat interviuri presei, pretinzand ca proiectul minier e "ca si aprobat", primul lingou de aur fiind programat deja pentru inceputul anului 2009. Amintindu-ne ca fondatorul companiei, aventurierul Frank Timis, anuntase inca din 1999 ca primul lingou va iesi din laboratoarele "Gold Corporation" in anul 2004, noul termen pare la fel de fantezist ca si primul. Urmand modelul ilustru al predecesorului sau, Alan Hill dezinformeaza opinia publica, anuntand, de pilda, ca insasi Academia Romana ar fi cazut de acord cu proiectul din Apuseni, academicienii lasandu-se convinsi de valabilitatea argumentelor companiei canadiene. In replica, asa cum ne asteptam, academicianul Mircea Sandulescu, presedintele Institutului de stiinte geonomice al Academiei, declara ferm: "Sunt uimit de tupeul acestui domn. Din anul 2003, Academia Romana nu si-a schimbat pozitia, proiectul Rmgc fiind nociv si neavenit pentru Romania".
O alta minciuna priveste situatia proprietatilor taranesti din Rosia Montana.
"In Rosia Montana, mai sunt doar 4-5 familii care refuza sa-si vanda proprietatile", spune presedintele companiei canadiene. In cazul acesta, replica ii apartine unui localnic din Rosia, vicepresedintele Asociatiei Alburnus Maior, Zeno Cornea. Iata, fara alte comentarii, adevarul: "Probabil ca acest domn a invatat sa numere numai pana la cinci! Este o minciuna sfruntata, deoarece in Rosia Montana mai suntem cateva sute de locuitori care nu dorim sa ne vindem casele, pamantul si sufletul acestor venetici hrapareti. Multi consateni, care stateau in cumpana, au priceput ca sunt pacaliti si si-au retras oferta de vanzare. Au calculat si au vazut ca din banii luati de la "Gold Corporation" isi pot cumpara doar un sopru in alta localitate. De fapt, conducerea "Gold"-ului e disperata. Daca in doua luni nu cumpara toate proprietatile, compania trebuie sa plece. Va asigur ca nu are nici o sansa, noi nu vindem pamantul si casele nici pe miliarde de dolari. N-avem pret. E pamant romanesc si romanesc va ramane. Pana mai e un singur rosian care nu vinde (si acela sunt sigur eu), proiectul nu se va face".
De aceeasi parte a baricadei se plaseaza si noul ministrul al Mediului, Atila Korodi, care a precizat: "Directorul Alan Hill a facut afirmatii pripite si nepotrivite. Ministerul Mediului nu va lua in discutie acordarea avizului de mediu, decat dupa ce toate ministerele interesate (Economie, Agricultura, Interne, Cultura) isi vor trimite comentariile". Si-ar mai fi un semn ca Rmgc isi cam face bagajele. Pancartele pirat, cu inscriptia "Hai sa salvam Rosia Montana", au fost date jos de pe fatada sediului din localitate. Cea mai veche exploatare a aurului lui Decebal are sanse sa castige razboiul si sa ramana in istorie asa cum am mostenit-o de la inaintasi.