Feluri de vara: Paste ca in Italia

Redactia
Taietei cu legume si sunca.


Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g taietei, 4 felii groase de sunca, 500 g mazare verde, 3 cepe verzi, 1 dovlecel, 80 g unt, 80 g parmezan (cascaval) ras, sare grunjoasa, sare fina, piper.
Mod de preparare:

Alegeti mazarea, taiati cepele in 6 (pe lung) si tocati marunt coditele. Taiati dovlecelul rondele.
Incingeti 30 g de unt intr-o tigaie, prajiti putin ceapa, adaugati sare si piper, acoperiti-o cu un capac si lasati-o sa se dunstuiasca 10 minute. Adaugati mazarea si dovleceii si lasati-le sa fiarba incet, inca 10 minute.
Taiati sunca cubulete. Fierbeti taieteii, circa un minut, in apa cu sare, lasati-i sa se scurga, turnati peste ei restul de unt, topit, si amestecati-i cu legumele si sunca.
Serviti taieteii pe farfurii incinse, dupa ce ati presarat peste ei parmezanul (cascavalul) ras si coditele de ceapa verde.

Melcisiori cu pesto

Ingrediente (pentru 6 persoane): 800 g melcisiori (paste), 3 legaturi busuioc verde, 50 g seminte de pin, 50 g parmezan ras, 3 catei de usturoi, 15 cl ulei de masline, sare grunjoasa.
Mod de preparare:

Alegeti frunzulitele de busuioc si puneti-le in bolul robotului de bucatarie, impreuna cu usturoiul curatat si tocat marunt si semintele de pin. Mixati-le si incorporati, apoi, in pasta obtinuta parmezanul ras si uleiul (cu mana).
Fierbeti pastele in apa cu sare, conform ambalajului, si scurgeti-le, pastrand intr-o cratita circa 3 linguri din apa in care au fiert. Adaugati pesto-ul si lasati-l sa se incinga 30 de secunde la foc mic.
Amestecati pastele cu sosul si serviti-l imediat, cu parmezan ras.

Macaroane scurte cu broccoli

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g macaroane, 500 g broccoli, 6 linguri ulei de masline, 2 catei de usturoi, 5 ardei iuti rosii (mici) uscati, 40 g parmezan ras, sare grunjoasa, sare fina, piper.
Mod de preparare:

Rupeti broccoli buchetele, taiati mai scurt tijele, spalati buchetelele si lasati-le sa se scurga.
Incingeti intr-o tigaie de teflon 4 linguri de ulei si caliti broccoli, impreuna cu usturoiul curatat si tocat marunt si cu ardeii iuti intregi. Sarati si piperati.
Fierbeti macaroanele in apa multa cu sare, scurgeti-i si stropiti-i cu uleiul ramas. Amestecati imediat cu broccoli si serviti-i imediat cu parmezan ras.

Spaghetti alla putanesca

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g spaghete, 400 g rosii, 100 g masline negre, 2 linguri capere, 4 fileuri de ansoa in ulei, 4 linguri ulei de masline, un catel de usturoi, 3 ardei iuti rosii (mici si uscati), sare grunjoasa, sare fina, piper.
Mod de preparare:

Opariti rosiile 10 secunde in apa clocotita, curatati-le de pielita si seminte (prin presare) si taiati-le cat mai marunt cu un cutit.
Tocati maslinele - cu cutitul - dupa ce le-ati scos samburii.
Incingeti uleiul si prajiti fileurile de ansoa si usturoiul taiat felii subtiri. Adaugati rosiile, maslinele, caperele si ardeii iuti intregi, piperati si lasati-le sa fiarba incet 15 minute. Gustati inca o data de sare si piper.
Fierbeti spaghetele al dente in apa cu sare. Scurgeti-le bine, amestecati-le cu sosul fierbinte si serviti-le imediat.



Dulciuri

Tort cu capsuni si portocale

Ingrediente: 4 oua, 220 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 lingurite coaja rasa de portocala, 80 g faina, 100 g alune (nuca) macinate, 750 g branza de vaci, 4 portocale, 9 foi gelatina, 500 g capsuni curatate si spalate, 700 g frisca batuta.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se bat bine ouale cu 4 linguri de apa fierbinte. Se incorporeaza mai intai 120 g zahar tos, zaharul vanilat si coaja rasa de portocala si pe urma faina si alunele (nuca). Se-ntinde aluatul intr-o forma de tort (cu pereti detasabili) unsa pe fund, se coace circa 30 de minute si se lasa sa se raceasca.
Se amesteca branza cu 100 g de zahar, zeama si coaja rasa de la o portocala, dupa care se incorporeaza gelatina inmuiata in apa calduta si stoarsa si 375 g de capsuni. Se lasa la rece 30 de minute si se adauga frisca batuta.
Se imparte crema in doua si se amesteca o jumatate cu 2 portocale taiate cubulete.
Se taie blatul copt in doua (pe orizontala), se intinde crema cu portocale pe una din jumatati, se aseaza deasupra a doua jumatate si se acopera cu crema cu capsuni. Se tine tortul 3 ore la rece si se orneaza cu frisca ramasa, feliile unei portocale si 100 g de capsuni.