In cautarea tineretii eterne, la Institutul de geriatrie si gerontologie "Ana Aslan"

Otilia Teposu
Dr. Gabriel I. Prada. "Scopul geriatriei nu este prelungirea la infinit a vietii, ci adaugarea de ani sanatosi".


"Romania are o populatie imbatranita.
Cred ca ar trebui create servicii
de geriatrie in toate zonele tarii"


- Ce este batranetea, domnule doctor? In calitatea dvs. de "as" al geriatriei si gerontologiei sunteti cea mai potrivita persoana in a da o definitie a acestei varste de care n-avem cum sa fugim.
- Batranetea este un fenomen greu definibil. Sunt peste 300 de teorii care au incercat de-a lungul anilor sa defineasca imbatranirea, dar toate au ramas incomplete. Intr-un fel, situatia definirii imbatranirii este asemanatoare cu povestea celor trei orbi care trebuie sa defineasca un elefant. Fiecare dintre ei are alta reprezentare: unul ii atinge trompa si spune ca elefantul e un fel de furtun, altul ii pipaie piciorul si spune ca elefantul este o coloana. Al treilea ii atinge coada si pentru el elefantul este o funie. Asa se intampla si cu definirea batranetii - parerile vor fi fragmentare, ca ale celor trei orbi din poveste.
Oricum, avand in vedere ca Romania are o populatie imbatranita (14% din populatia ei este de varsta a treia, sunt peste sase milioane de pensionari, si cifrele vor creste in anii urmatori), fenomenul ar trebui sa ne preocupe din ce in ce mai mult. De fapt, ar trebui sa spun ca populatia noastra este in curs de imbatranire, pentru ca exista mai multe perspective asupra fenomenului. Daca ne referim la sporul demografic, putem spune ca scade proportia de oameni tineri pana in 14 ani si creste cea de oameni peste 65 de ani. De aceea, eu cred ca ar trebui create servicii de geriatrie in toate zonele tarii.
- Dupa modelul Institutului "Ana Aslan"?
- Intr-un fel, da. Institutul este forul mare, metodologic, si isi mentine aceasta calitate. E vorba insa de crearea unui serviciu de geriatrie la nivel national si este foarte important sa largim aceste servicii, la care sa aiba acces cat mai multe persoane.
- Un erou dintr-un cunoscut basm romanesc pleca in cautarea tineretii fara batranete. Ce credeti ca este mai important: sa ne prelungim tineretea sau viata?
- Scopul geriatriei nu este prelungirea la infinit a vietii, ci adaugarea de ani sanatosi vietii, pentru ca nu trebuie sa uitam, totusi, ca imbatranirea este un fenomen natural. Noi, medicii geriatri, ne ingrijim ca atat cat traieste, omul sa traiasca avand cat mai putine afectiuni. Cu alte cuvinte, trebuie sa prevenim complicatiile bolilor cronice, pe care un bolnav le poate avea, mai ales la varsta a treia, dar si sa impiedicam reaparitia lor dupa incetarea tratamentului.
- Tratamentul care se aplica azi in Institutul de geriatrie si gerontologie este cel promovat de marele doctor Ana Aslan?
- In principal, pastram terapia doamnei profesor Aslan, dar cand preluam un pacient pentru tratament, il abordam complet, pentru ca pacientii varstnici au de obicei multiple boli, nu una singura. De aceea, si tratamentul trebuie sa fie complex. Terapia propusa de d-na prof. Aslan este ca o completare la terapiile clasice cunoscute. Aceasta terapie vine si ca un mijloc de preventie, iar in cazul pacientilor peste 65 de ani, trebuie sa imbinam actul curativ cu cel preventiv. Gerovitalul - medicamentul minune - nu este singurul element de baza al tratamentului imbatranirii. Este unul dintre elementele complexului terapeutic care completeaza terapiile clasice de care vorbeam mai inainte.
- Sa presupunem ca un batran din provincie vrea sa se interneze in Institutul Aslan pentru tratament. Ce trebuie sa faca pentru asta?
- In primul rand, va rog sa nu folositi cuvantul "batran", pentru ca aceasta exprimare este plina de prejudecati. Am auzit adeseori in mass-media aceasta expresie si este neadecvata. Puteti spune "o persoana de 60 de ani", in loc de "un batran de 60 de ani". Este mai aproape de realitate. Lucrurile se desfasoara ca la oricare spital: pacientul in varsta se prezinta la Institut cu un bilet de trimitere de la medicul de familie. La internare, i se face o prima evaluare si se stabilesc problemele prioritare de sanatate, urgentele, pentru care i se prescriu o serie de tratamente. Cand ajunge pe sectie, i se face un examen clinic amanuntit, apoi investigatiile paraclinice necesare pentru a i se pune diagnosticul exact. In urma acestuia se incepe terapia complexa, specifica afectiunilor pe care le are si, in paralel, tratamentul cu Gerovital, care sustine terapia clasica si previne acutizarile unor afectiuni.
- Se aplica si terapii specifice medicinii alternative, naturiste?
- Nu, folosim doar terapii alopate.
- Cand incepe batranetea, domnule doctor?
- Asa-zisa batranete incepe diferit la diversi oameni. Practic, la momentul actual, se considera ca o persoana este in varsta la peste 65 de ani. De ce s-a luat aceasta varsta ca reper? Pentru ca, de obicei, aceasta este varsta de pensionare in tarile dezvoltate economic. Aceasta varsta a fost adoptata si in tara noastra, dar dupa cum stim toti, nu toti oamenii de 65 de ani arata la fel, nu toti sunt, biologic vorbind, la fel. Ba mai mult, unii isi continua activitatea de succes si dupa pensionare, iar altii incep de-abia la aceasta varsta o activitate care le poate aduce succesul intr-un domeniu sau altul. In acest context, putem sa spunem ca varstnicii sunt un grup foarte, foarte eterogen, ei au diverse varste biologice si cronologice. Exista, practic, cel putin 4 varste sau etape diferentiate: mai intai e varsta cronologica, adica aceea pe care o avem de cand ne-am nascut - asa-numita "varsta din buletin". Este apoi varsta sociala - care surprinde locul pe care-l avem in raport cu semenii nostri, functia pe care putem s-o indeplinim in societate. In al treilea rand, exista varsta psihologica - care este oglindita tocmai de modul in care ne apreciem noi pe noi, despre varsta pe care o traim.
Si mai exista varsta biologica, destul de greu de cuantificat, care poate fi insa definita clinic drept rezerva functionala a unui individ. Adica, un om poate sa functioneze in conditii normale foarte bine, dar daca este supus unui stres, daca este mai in varsta, nu poate face fata acestui stres. Varsta biologica poate fi evidentiata mai ales atunci cand un individ este supus la un stres puternic. Aceasta varsta poate sa apara si la 30 de ani, dar si la 50. Este o notiune mai complexa, care nu s-a putut defini complet inca, dar s-au stabilit niste parametri care sa faca mai accesibila intelegerea ei.

"In general, femeile din Romania sunt frumoase,
important este ca fiecare sa stie ca un tratament cosmetic
de reintinerire trebuie inceput din timp"


- Tot mai multe persoane in varsta sunt interesate atat de sanatatea lor, cat si de felul in care arata. Ce ne puteti spune despre asa-numitele terapii de frumusete, de prevenire a imbatranirii faciale si corporale?
- Terapia de frumusete este o problema relativa, ca si frumusetea, de altfel. Si frumusetea este relativa. In general, modelele de frumusete sunt impuse de anumite contexte culturale si sociale care se pot schimba de la o epoca la alta, de aceea spun ca si frumusetea este relativa. Aveam o colega pe vremuri, care avea un nas grecesc, mare si drept si a vrut sa-l opereze. Medicul i-a spus ca, de fapt, ea are un farmec deosebit, tocmai datorita acelui nas, si ca daca l-ar opera, e foarte posibil ca noul nas sa nu se mai armonizeze cu celelalte detalii ale figurii. L-a ascultat si bine a facut. Asa ca toate aceste terapii de frumusete ar trebui vazute in primul rand ca metode de a pastra in primul rand sanatatea, buna functionare a organismului si abia apoi de a face schimbari legate de forma corpului.
In general, femeile din Romania sunt frumoase, au trasaturi echilibrate, important este ca fiecare sa stie ca un tratament cosmetic de reintinerire trebuie inceput din timp. La sectia noastra din Otopeni se fac si asemenea tratamente cosmetice, bazate printre altele si pe produse cu Gerovital.
- Ce rol are factorul psihologic in fenomenul imbatranirii?
- Are o importanta extrema, in anumite situatii l-as pune pe primul loc. In patologia asociata varstnicilor este foarte frecventa depresia. Si este si explicabila ca etiologie, pentru ca atunci cand ajung la o anumita varsta, oamenii sufera anumite "pierderi", mai ales in statusul social. Pensionarea este un moment important pentru toti. Ea trebuie pregatita din timp, altfel poate fi un soc. Lipsa de activitate poate naste monstri, ducand chiar pana la pierderea interesului pentru propria persoana. Pe de alta parte, odata cu pensionarea, de cele mai multe ori, apare si o pierdere financiara, dintr-o data, veniturile se reduc. La acestea se adauga singuratatea - copiii au plecat de acasa, uneori in alt oras, ba chiar in alta tara, iar in unele cazuri partenerul nu mai traieste. Existenta unor boli care dau manifestari neplacute, precum si constiinta existentei acestora pot agrava starea de depresie, care la randul ei este responsabila de declansarea altor boli. Exista, de exemplu, o neta legatura, demonstrata de cercetarile cardiologilor, intre depresii si afectiunile cardiovasculare. In concluzie, factorul psihologic este foarte important in patologia asociata varstei inaintate. Si de aceea este bine sa privim si sa primim cu intelepciune si cumpatare transformarile si evenimentele care apar dupa o anumita varsta.