Intalniri bucovinene

Claudiu Ionescu
Festivalul International de Folclor Intalniri bucovinene are loc la Campulung Moldovenesc, in intervalul 26-29 iulie. Este un festival itinerant si se desfasoara anual in Polonia, Ungaria, Ucraina si Romania. Participa formatii si ansambluri folclorice ai caror membri au origini bucovinene. Pe unii viata i-a dus departe de Bucovina, dar nu si-au uitat datinile si folclorul strabun.

Inceputurile acestui festival isi au originea in anul 1986, cand, in oraselul Jastrowie, s-a format un grup artistic de amatori "Jastrowiacy", alcatuit din emigranti polonezi din Bucovina. Acestia au organizat un eveniment cultural in perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de "Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina". Interesul bucovinenilor polonezi pentru bucovinenii ucraineni, romani si maghiari a condus la necesitatea producerii unor schimbari in programul festivalului, care capata astfel un caracter international. Din anul 1992, s-a optat pentru denumirea "Festivalul international de folclor Intalniri Bucovinene". Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reinvia si de a prezenta prin folclor, bogatia principala a Bucovinei: relatiile de buna vecinatate, la baza carora, pe primul plan, a fost intotdeauna omul si nu incurcatele sisteme politice, stima, intelegerea si respectul pentru diferentele etnice, culturale si religioase.
La 15 ianuarie 2000, la Cernauti, in Ucraina, a fost semnat protocolul ucraineano-polono-romano-ungar. Intalnirile Bucovinene ocupa astfel un loc exceptional intre festivalurile folclorice internationale din Europa, devenind intre timp cea mai mare manifestare europeana de acest gen, la care sunt prezentate folclorul si traditiile Bucovinei, prin participarea organizatorica a patru tari, in care traiesc fosti locuitori ai Bucovinei si urmasii acestora.