Mancaruri variate cu legume

Redactia
Supa rece cu ridichi si castraveti.

Mancaruri variate cu legume

Supa rece cu ridichi si castraveti

Ingrediente: 6 rosii mari, 2 cepe mici, tocate marunt, 1/2 castravete curatat de coaja si taiat felii, 6 ridichi taiate rondele fine, 1-2 catei de usturoi tocati marunt, sare, piper negru, sos iute (Tobasco sau altul), 8 linguri ulei de masline, 2 linguri zeama de lamaie, 350 ml zeama concentrata de pasare (rece), 6 cepe verzi taiate marunt. Pentru crutoane: 1 catel de usturoi, 4 felii de baghete, 25-40 g unt.
Mod de preparare:

Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se taie miezul marunt si se pun intr-un castron impreuna cu castravetele, ceapa si ridichile. Se condimenteaza cu usturoi, sare, piper si sos iute, se toarna deasupra uleiul si zeama de lamaie si se lasa sa se marineze - cel putin o ora - la frigider.
Pentru crutoane, se taie in doua catelul de usturoi si se freaca cu el feliile de paine, pe ambele parti. Se prajesc apoi in unt, pana ce se rumenesc si se freaca din nou - pe ambele parti - cu usturoi.
Inainte de a servi supa, se amesteca zeama concentrata de carne cu legumele marinate si se adauga ceapa verde tocata. Crutoanele se servesc separat.

Dovlecei cu nuca

Ingrediente: 350-500 g dovlecei, sare, piper negru, 12-16 jumatati de nuca taiate nu prea marunt, 2 linguri patrunjel verde tocat, 40-50 g unt.
Mod de preparare:

Se sterg dovleceii cu un servet de bucatarie si se indeparteaza capetele. Se taie felii subtiri, se pun intr-o strecuratoare, se presara peste ei sare si se lasa sa se scurga.
Se clatesc cu apa rece si se zvanta cu hartie absorbanta.
Se incinge untul intr-o tigaie, pana ce incepe sa faca spuma, se adauga dovleceii si se dunstuiesc 5-6 minute, la foc potrivit (sa fie moi, nu pastosi).
Se sareaza, se pipereaza, se presara cu nuca si patrunjel tocat si se mai dau o data prin unt, inainte de a-i servi.

Vinete la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete, curatate de coaja si taiate cubulete, sare, piper negru, 4-5 linguri pesmet, 3 linguri ulei de masline, 40 g unt, 1 ceapa verde tocata marunt, 1 lingura bulion gros, 225 g rosii decojite (din conserva), 1 catel de usturoi, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 varf de cutit nucsoara rasa.
Mod de preparare:

Se presara bine cu sare cubuletele de vanata si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare, cel putin o ora.
Se-ncinge cuptorul la 190gr.. Se clatesc vinetele cu apa rece, se lasa sa se scurga, se zvanta si se dau prin 2 linguri de pesmet.
Se incing intr-o tigaie 2 linguri de ulei si 15 g unt, se prajesc vinetele pana ce se rumenesc frumos si se scot din tigaie cu lingura pentru spuma. In aceeasi grasime se prajeste ceapa, pana ce se inmoaie si incepe sa-si schimbe culoarea (eventual, se mai toarna putin ulei). Se adauga bulionul, rosiile decojite taiate bucatele, usturoiul si patrunjelul verde. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si se lasa sa fiarba incet, circa 5 minute, amestecand din timp in timp.
Se incorporeaza si vinetele, se rastoarna apoi intr-o forma de budinca unsa cu putin unt sau ulei, se presara deasupra pesmetul ramas si untul bucatele si se dau 30 de minute la cuptor.



Dulciuri

Tort cu piersici

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g faina, 125 g unt rece, 1 varf de cutit sare, 100 g zahar, 1 ou batut, unt sau margarina pentru uns tava. Pentru umplutura: 8 piersici, fara coaja si samburi, zeama unei lamai, 2 linguri amidon, 3 linguri zahar, 25 g unt. Pentru uns deasupra: 1 ou batut.
Mod de preparare:

Se cerne faina pe planseta, se face la mijloc o gropita si se toarna in ea untul taiat cubulete de 1/2 cm, amestecat cu sarea, zaharul si oul. Se amesteca bine si se framanta repede un aluat fraged.
Se strange aluatul (ca o bila), se inveleste in hartie de pergament si se lasa sa se odihneasca cel putin 30 de minute la frigider.
Se intinde o foaie groasa de 3-6 mm, lasand deoparte circa 100 g aluat, se aseaza intr-o tava dreptunghiulara (25X 15X15 cm) unsa cu unt, se acopera si se mai tine 30 de minute la rece.
Se incinge cuptorul la 1800 . Se acopera aluatul cu hartii pentru copt, se presara deasupra boabe de fasole si se pre-coace, aproximativ 10 minute. Se inlatura fasolea si hartia, se da din nou la cuptor si se mai coace 5 minute.
Se scoate tava din cuptor, si se reduce temperatura la 170gr..
Pentru umplutura se mixeaza in blender 3 piersici si zeama de lamaie, se toarna piureul intr-o cratita si se pune pe foc sa se incalzeasca incet. Se adauga amidonul diluat in 2 linguri de apa, zaharul si untul si se lasa sa se ingroase la foc mic, amestecand intruna (circa 5 minute).
Se taie felii celelalte piersici, se aseaza pe aluatul copt si peste ele se toarna piureul ingrosat. Se intinde o foaie subtire din aluatul pus deoparte, se taie fasii late de 1/2 cm, se aseaza in forma de grilaj peste umplutura si se ung cu oul batut. Se da tortul 30-40 de minute la cuptor si se serveste caldut.