"Formula As", teza de doctorat in Sua

Cititor Formula AS
"Formula As", teza de doctorat in Sua. Draga "Formula As", . Sunt cativa ani de cand n-am mai scris o scrisoare catre tine si-mi pare rau, dar in ultima vreme, am ales ca mijloc de comunicare, cu predilectie, telefonul, si asta datorita unei amorteli persistente si foarte dureroase in mana dreapta....

"Formula As", teza de doctorat in Sua

Draga "Formula As",
Sunt cativa ani de cand n-am mai scris o scrisoare catre tine si-mi pare rau, dar in ultima vreme, am ales ca mijloc de comunicare, cu predilectie, telefonul, si asta datorita unei amorteli persistente si foarte dureroase in mana dreapta. Acum cativa ani, diagnosticul a fost "carpal tunnel", iar in vara asta, la o radiografie de coloana am aflat ca am doua discuri inter- vertebrale din zona cervicala si toracica, "tocite". Subtierea lor face ca unii nervi sa intre intre vertebre si sa-mi creeze aceste amorteli cumplite. Dar refuz sa ma operez, si atunci trebuie sa ma protejez cumva, limitandu-mi anumite miscari repetitive, cum e cea a scrisului, mult drag mie. In vara asta insa sunt decisa sa-ti scriu, pentru ca sunt prea multe dati in care am vrut s-o fac si acum preaplinul s-a revarsat.
Am vrut sa-ti scriu mai intai cand am citit interviul cu doamna Aura Urziceanu. Am avut ocazia s-o cunosc aici si chiar sa fac o poza cu dansa, la un picnic organizat acum cativa ani pentru ziua copilului, de catre Alianta Romanilor Canadieni, intr-unul din parcurile din Toronto. Am vrut sa-ti scriu apoi cand am citit interviul cu Razvan Mazilu. Il stiu de cand s-a nascut, pentru ca pana ce a avut trei ani, am locuit in acelasi bloc, iar sora lui mai mare, fiind tot Liliana, ca mine, dar cu un an mai mica, era Lilisor, si asa ne deosebeau prietenii la joaca. Intr-adevar, de cand avea doar trei ani, spunea serios ca vrea sa se faca balerin, dar nu stiam atunci ce mare stea a dansului va ajunge!
Multe articole imi trezesc amintiri dragi, despre oameni si intamplari din viata mea petrecuta in tara, pastrate in suflet ca niste nestemate. Dar daca m-am decis sa inving azi durerea fizica si sa stau mai mult la calculator, este pentru ca, nu de mult, intr-o buna zi, fiica mea mi-a zis: "Mami, hai sa ne Googalim!". Asta insemnand sa ne punem numele pe motorul de cautare Google, ca sa vedem daca "existam" pe Internet. Spre placuta noastra surpriza, avem amandoua numele pe Internet, eu datorita celor cateva articole scrise pentru "Formula As", si ea datorita unei poezii publicate in ziarul "Prichindel", de la scoala romaneasca si preluata de ziarul "Observatorul". Dar si mai mare a fost surpriza cand am descoperit cateva cuvinte apartinand unei scrisori scrise in 1999 catre tine, dar in engleza. Mi-am spus ca, in sfarsit, exista o versiune in engleza a Asului, accesibila si altor cititori, care nu stiu romaneste, si dand "click" pe link-ul respectiv am avut o alta surpriza, motiv pentru care am decis ca trebuie neaparat sa-ti scriu si sa-ti impartasesc ceea ce am descoperit! Ei bine, citatul in engleza face parte din lucrarea de doctorat in filosofie a doamnei Mihaela V. Nocasian, care si-a sustinut in august 2005 teza de doctorat in cadrul facultatii "Florida State University" din Sua, cu teza intitulata: "Creating community over the net: A case Study of Romanian online journalism" si-n care pe parcursul a 10 capitole si 221 de pagini, vorbeste despre "Formula As", revista ei preferata.
Am vrut, in timpul care a trecut de cand am facut descoperirea si pana acum, sa citesc teza in intregime (exista pe Internet), dar, din pacate, nu am gasit ragazul necesar sa parcurg decat parte din lucrare si am decis sa scriu despre asta inainte de finalul lecturii. Poate stiti sau poate nu, doamna Nocasian este acum Assistant Professor la University of Pittsburgh at Johnstown - Pennsylvania si autoarea lucrarii asa de detaliata si laborioasa, in care vorbeste despre "Formula As", despre istoria si evolutia celei mai iubite reviste din Romania si Diaspora, zic eu!
In cuvantul de inceput, doamna Nocasian scrie: "The great family, that is "Formula As", deserves recognition as without its unique solidarity and love this work would have never been written" (Marea familie care este "Formula As", fara a carei unica solidaritate si dragoste, aceasta lucrare n-ar fi fost scrisa niciodata, merita recunoastere.) Sunt absolut de acord ca meriti totala recunoastere, draga mea prietena, pentru ca, din toate revistele citite pana acum in romana, engleza sau franceza, Unicitatea ta e evidenta!
Ma numar printre privilegiatii care te primesc in casa mea saptamanal, la modul propriu, si multumesc celor raspunzatori pentru asta, din adancul inimii, pentru ca am ocazia sa ma simt un pic acasa, aici, la mii de kilometri departare de tara, si sa ma rasfat citindu-te in casa mea, la serviciu, in autobuz sau metrou, exact cum faceam in tara. Pentru mine, asta inseamna enorm, deoarece in procesul asta dur, care inseamna emigrare, ma simt ca si cand Dumnezeu mi-a mai dat un dar pretios alaturi de toate celelalte daruri din viata mea. Cred ca nu gresesc daca afirm ca un sentiment de mare bine interior a avut si Doamna Nocasian, cand si-a facut lucrarea de doctorat si a citit "Toata "Formula As"", pentru a-si alege citatele si a le pune in contextul unei ample lucrari, prin care a facut cunoscuta revista ei de suflet si americanilor! Ma simt onorata ca m-a citat si-i multumesc, si-ti multumesc tie, "Formula As", fara de care toate astea nu s-ar fi intamplat!
Stimata doamna Sanziana Pop si drag colectiv redactional, trebuie sa inchei aceasta scrisoare felicitandu-va iar si iar, pentru minunatul elixir spiritual si cultural pe care l-ati creat si care ramane peste ani, pentru mine si cred ca pentru multi altii, cea mai buna sursa de serotonina si melatonina din cate exista. Si nu in ultimul rand, ii multumesc doamnei Nocasian ca mi-a creat asa un tumult sufletesc, cu lucrarea dumneaei, care a fost asternuta pe hartie.
Asta am vrut sa va spun si va doresc in continuare o vara mai putin caniculara si Dumnezeu sa va binecuvanteze pe dvs. si pe toti romanii!
Cu stima,
Liliana Chitoi - Toronto, Canada,
e-mail: limicri_2000@yahoo.com