Feluri de vara

Redactia
Supa concentrata de rosii.


Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 750 g rosii, 2 tulpini de telina, 1 l zeama concentrata de carne de pui (fierbinte), 40 g taietei subtiri (fidea), sare, piper negru, 1-2 linguri patrunjel verde tocat, 250 g rosii tari, 200 g capia (de la borcan).
Mod de preparare:

Se toaca mai mare rosiile si telina, se pun la foc, impreuna cu zeama de carne, intr-o oala mare si se lasa sa fiarba incet 30 de minute (din momentul cand dau in clocot).
Se oparesc rosiile intregi, se curata de pielita si se taie feliute. Ardeii capia se scurg si se toaca marunt.
Se strecoara zeama de carne printr-un tifon si se pune din nou la fiert, intr-o oala curata. Se fierb in ea taieteii circa 3-5 minute, se ia oala de pe foc si se incorporeaza in zeama rosiile crude si ardeii capia. Se sareaza, se pipereaza, se lasa sa se infierbinte bine (fara sa clocoteasca!), se ia de pe foc, se presara patrunjelul verde tocat si se serveste fierbinte sau calduta.

Miez de salata verde cu oua

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 salate mici, 6-8 linguri untdelemn, 2-3 linguri otet alb, 1/2 lingurita boia dulce, 150 ml smantana, sare grunjoasa, piper negru. Pentru garnisit: 2 oua tari, 2 linguri codite de ceapa verde taiate rondele.
Mod de preparare:

Se lasa doar miezul salatelor (restul frunzelor se tin pentru alta mancare), se spala, se taie in patru si se zvanta bine intr-un servet de bucatarie. Se invelesc intr-un stergar uscat si se tin cel putin o ora la frigider (jos).
Se amesteca, intr-un castron, uleiul, otetul, boiaua si smantana (sau frisca), se gusta de sare si piper si se pune sosul la rece, pana inainte de a-l servi.
Pentru garnisit, se freaca galbenusurile fierte printr-o sita, iar albusurile se taie marunt.
Se aseaza cate doua sferturi de salata pe 4 farfurii, se toarna peste ele sosul si se garnisesc cu ou si patrunjel verde tocat.

Pui cu sos de patrunjel

Ingrediente: 2 pui (a 800 g fiecare), 25 g unt, 1 lingura ulei de masline, 425 ml zeama concentrata de carne de pui (Knorr+apa), 2 tulpini de praz (doar partea alba) taiate fasii subtiri, 1 morcov taiat felii, 1 tulpina de telina taiata rondele fine, 300 ml smantana, 2 galbenusuri, sare, piper negru, 1 legatura patrunjel verde spalat, 1-2 lingurite zeama de lamaie.
Mod de preparare:

Se taie fiecare pui in patru, se spala si se zvanta.
Intr-o cratita joasa (sau un vas de Jena) se incing untul si uleiul, si cand untul a incetat sa mai faca spuma, se prajesc, pe rand, bucatile de pui, pana ce se rumenesc frumos si se scot din cratita.
Se scurge grasimea, se pune puiul inapoi in cratita, se adauga zeama de carne, prazul, morcovul si telina si se lasa sa fiarba la foc potrivit, fara capac si intorcand carnea pe ambele parti, circa 30 de minute.
Se amesteca intr-un castron galbenusurile cu smantana si se condimenteaza cu sare si piper.
Se iau bucatile de carne cu polonicul, se pun intr-un castron adanc si se tin calde.
Zeama in care au fiert se trece printr-o sita, se toarna inapoi in oala (legumele se arunca) si se lasa sa fiarba la foc iute, pana ce scade la 5 linguri. Se pune deoparte putin patrunjel pentru garnisit, iar restul se mixeaza cu putina zeama din oala.
Se ia oala de pe foc, se incorporeaza lichidul in oul batut cu smantana, amestecand bine, se adauga patrunjelul si se lasa sosul sa se ingroase 10 minute, la foc mic, amestecand intruna. (Sosul nu trebuie sa fiarba, ca sa nu se intareasca oul.) Se drege sosul cu zeama de lamaie. Se gusta de sare si piper si se toarna peste bucatile de pui. Se garniseste cu patrunjelul verde pus deoparte.



Dulciuri

Inghetata de miere si portocale

Ingrediente: 200 g zahar, 400 ml lapte, 200 ml frisca nebatuta, 1/2 lingurita coaja rasa de portocala, 6 galbenusuri, 3 linguri miere limpede, 1 lingura zeama de portocala, 1 portocala mare pentru garnisit.
Mod de preparare:

Fixati temperatura congelatorului la minimum. Puneti pe foc, intr-o oala, zaharul, laptele, frisca si coaja de portocala rasa si cand dau in clocot, luati oala de pe foc si lasati crema sa se patrunda 5-10 minute.
Bateti usor galbenusurile pe baia de apa, incorporati crema de portocala, amestecand intruna si continuati sa amestecati pana ce devine spumoasa. Lasati-o sa fiarba in continuare pe baia de apa, pana ce se ingroasa.
Turnati crema intr-un castron, acoperiti-o cu o farfurie, asezati castronul intr-un vas mai mare cu apa rece si lasati-o sa se raceasca.
Cand s-a racit, incorporati mierea si zeama de portocala, acoperiti castronul cu un capac si dati crema 2 ore la rece.
Turnati crema intr-o tava de chec, acoperiti-o si lasati-o sa inghete in congelator 1-2 ore, pana ce pe margini s-a format un brau inghetat, gros de 2,5 cm.
Scoateti crema din congelator si bateti-o cu telul sau cu o furculita. Puneti-o inapoi si lasati-o 3-4 ore sa se intareasca bine.
Cu 30 de minute inainte de-a servi inghetata, scoateti-o din congelator si lasati-o in frigider sa se dezghete usor.
Intre timp, decojiti portocala, indepartati pielita alba si taiati coaja julienne (fasii cat batul de chibrit).
Puneti fasiile de coaja intr-o craticioara, acoperiti-le cu apa si lasati-le sa fiarba la foc mic, 5-6 minute. Scurgeti apoi apa si clatiti-le sub jetul de apa rece.
Puneti inghetata in cupe si garnisiti-o cu fasiile de coaja de portocala.