A batut gongul, cortina s-a ridicat

Delia Hanzelik
Festivalul International de Film Anonimul. Dupa o lunga calatorie prin vipiile solare ale Dobrogei, consumata jumatate pe uscat - jumatate pe apa, iubitorii de cinema in conditii lacustre au ajuns cu bine la destinatie: Sfantu Gheorghe - Delta, locul desfasurarii celei mai nonconformiste competitii cinematografice din Romania: arta si natura. Fiindca zarurile au fost deja aruncate si competitia a inceput, am vrut sa luam cateva impresii "la cald", din cele doua tabere care stau fata-n fata: organizatorii si publicul.

Miruna Berescu, directorul festivalului:

"Totul e bine, am inceput cu dreptul"

- Cu o participare surprinzatoare pentru un loc de vacanta - peste 1000 de spectatori - Festivalul Anonimul isi traieste fericit cea de-a 4-a editie. A fost un start bun?

- Am trecut cu bine hopul emotiilor de start. Am vanat mici greseli de inceput de festival, greseli tehnice sau organizatorice, care pot strica o seara. Era firesc sa fie emotii. Dar totul e bine, am inceput cu dreptul. Cum am mai spus, efortul celor care vin aici e mare si vrem sa-i multumim, sa le dam tot ce am promis. Ritmul si cursivitatea programului sunt foarte importante pentru a depasi inertia primei zile de festival. Dar iata ca publicul este si anul acesta foarte receptiv si avid de film.

- Atmosfera este foarte buna. Oamenii sunt relaxati si receptivi, filmele bine alese, puternice. Ce reactii aveti pana acum?

- Odata ajunsi aici, oamenii isi schimba complet tonusul. Ne ajuta mult Delta. Peisajul, Dunarea, soarele si filmele bune descretesc toate fruntile. Bineinteles ca nu am invitat in Green Village doar regizori si critici de film, ci si un public iubitor de film. Invitatii nostri sunt de formatii diferite, jurnalisti, artisti, oameni de cultura, adusi impreuna de interesul pentru filmul independent. Tocmai aici este partea frumoasa. Sa vezi ce emotii si reactii trezesc aceste filme. S-au legat discutii foarte interesante si constructive in pauzele dintre proiectii. Fiecare spune ce-i place, ce nu-i place si aduce argumente. Cei din juriu fac insemnari, dau note, dezbat. Au de dus la bun sfarsit o misiune grea, pentru ca s-au vazut deja cateva pelicule, dupa opinia mea, geniale. Dar sa nu ne pripim sa tragem concluzii. Mai e mult pana la final.