Precizari legate de tratamentele oftalmologice efectuate cu celule stem

Ruxandra Constantinescu
In scrisorile adresate de cititorii revistei "Formula As" la paginile de sanatate, apare in doua randuri numele unui doctor, Alfred T. Sapse, ce urmeaza sa vina din SUA, pentru a efectua in Romania implantarea de celule stem.

Intrucat intrebarile din scrisori erau legate si de probleme oftalmologice, doi specialisti ai domeniului, dr. Monica Pop si dr. Victor Zota, au tinut sa faca unele precizari:

Conf. dr. Monica Pop -
directorul Spitalului de chirurgie oftalmologica din Bucuresti, presedinta comisiei de oftalmologie din Ministerul Sanatatii, lector la Umf Bucuresti

"Tesuturile din zona oftalmologica nu se pot vindeca prin transplant de celule stem"

"In Romania, nici un medic din spatiul extracomunitar nu are dreptul de a profesa medicina, daca nu are permis de libera practica. Cei din spatiul comunitar trebuie sa-si echivaleze diploma, iar cei din spatiul extracomunitar este obligatoriu sa sustina un examen, in urma caruia sa dobandeasca titlul de specialitate, chiar daca au terminat facultatea in Romania. In ultima vreme, ne confruntam cu situatii in care asa-zisi medici sau chiar medici din alte tari au incercat sa practice la noi acte medicale total incorecte si necinstite, pretinzand sume mari de bani pacientilor, lucru inadmisibil. In cazul de fata, ma refer la o persoana (Alfred T. Sapse, n. red.) care pretinde ca face implant de celule stem pentru vindecarea unor tesuturi multiple, si anume in sfera oftalmologica, renala, hepatica, pulmonara s.a.m.d., lucru care nu e posibil sa fie realizat de acelasi medic. Fiind vorba de tesuturi din zona oftalmologica, va precizez ca aceste tesuturi nu se pot vindeca prin transplant de celule stem, nici la noi si nici in alta tara. Se pare ca dr. Sapse ar fi dat niste consultatii la Hotelul Intercontinental si a pretins suma de 2500 de dolari de la fiecare pacient pentru - chipurile - a importa celule stem, lucru ce nu e permis si acceptat la noi. Va pot asigura ca aceasta persoana nu are nici un permis de libera-practica a medicinei in Romania, iar acest lucru se poate verifica la Colegiul medicilor. Ca sa fi obtinut acest permis, el ar fi trebuit sa sustina un examen cu comisia de oftalmologie din Ministerul Sanatatii, al carei presedinte sunt chiar eu. E clar ca e vorba de o inselatorie, in care a atras o seama de bolnavi disperati. Daca aceasta persoana ar fi dorit sa faca ceva benefic pentru pacienti, ar fi trebuit sa se adreseze unui spital de stat, sa colaboreze cu medicii specialisti de acolo. Implantul de celule stem se face numai dupa ce se stie cu mare precizie de la ce donator vine celula respectiva, daca exista compatibilitate sau nu, deci nu se face dupa ureche. Am inteles ca firma de import a celulelor stem se afla, in mod incredibil, la Buhusi, si tot aceasta firma incearca sa minta oameni disperati, propunandu-le tratamente care nu exista si care nu dau nici un rezultat. Impreuna cu Ministerul Sanatatii, am luat masuri pentru a incerca sa impiedicam aceasta inselatorie. Sa fie clar: sus-numitul dr. Sapse, care vrea sa vina in Romania, sa opereze intre 7 si 17 septembrie, nu are voie sa intre in nici un spital sau clinica (chiar) privata din Romania si nu are voie sa practice medicina in Romania."

Dr. Victor Zota - directorul executiv al Agentiei Nationale de transplant din Romania

"In Romania nu a fost validata vreo procedura cu celule stem"

"Problema transplantului de celule stem a creat in Romania, din nefericire, o isterie generala. As vrea sa lamuresc cateva lucruri. Transplantul de celule stem este recunoscut ca fiind o procedura valida si care vindeca - fara nici un fel de discutii - numai afectiunile maligne ale sangelui, deci, numai leucemii. Celelalte proceduri sunt doar studii clinice care se fac la ora actuala. Nicaieri in lume n-au fost validate ca tratamente. Nici in Romania nu a fost validata vreo procedura de tratament cu celule stem. Mai mult de-atat, eu nu am autorizat pana acum nici o cerere (de fapt, nici nu a fost vreo astfel de cerere) de import de celule stem si nici un tratament cu celule stem si nici nu a fost autorizat vreun medic din strainatate care sa incerce sa lucreze prin aceasta procedura in Romania. Tot ceea ce a aparut in presa referitor la d-l dr. Sapse este total fals; si mai grav este ca populatia a fost indusa in eroare, cu atat mai mult cu cat s-au solicitat bani pentru asa-zisele tratamente. Cine a anuntat ca in perioada 7-17 septembrie se vor face interventii chirurgicale prin transplant de celule stem dezinformeaza opinia publica. Dr. Sapse a venit la mine, la Agentia de transplant, si mi-a spus ca nu are de gand sa aplice acest procedeu medical in Romania, si nici nu intentioneaza sa-si obtina un atestat de libera-practica pentru Romania, ci voia doar sa obtina aprobarea de-a importa celule stem. I-am explicat ca nu pot sa-i dau autorizatie de import a celulelor stem, daca nu sunt respectate toate prevederile legale din Romania. Ar fi trebuit, apoi, sa ia aprobare pentru procedura (ca studiu clinic) de la Ministerul Sanatatii, iar aprobarea de practica pe teritoriul tarii o da Colegiul medicilor... Deci, ca sa faca aceasta procedura pe teritoriul Romaniei, avea nevoie de trei aprobari. Plus ca urma sa fie publicata in Monitorul Oficial, clinica in care urmau sa se desfasoare acele proceduri. Ulterior, am aflat ca a dat, totusi, niste consultatii la hotelul Intercontinental si ca ar fi pretins pentru fiecare consultatie 2500 de dolari, ca un avans pentru viitoarele operatii. Faptul ca a pretins si a luat niste bani contravine flagrant legilor din Romania. Nu ai voie sa vii din strainatate, sa acorzi consultatii si sa ceri bani. Iar dr. Sapse nu are autorizatie ca sa acorde consultatii pe teritoriul tarii noastre.
Atentie maxima pentru toti cei dispusi sa depuna bani in contul dr. Alfred T. Sapse! Cel putin la ora actuala, si nici in urmatoarele luni, nu se pune problema ca aceasta procedura de transplant de celule stem sa fie aprobata sau autorizata legal pe teritoriul Romaniei.
Pana in prezent, exista doar trei firme care au aprobarea sa colecteze sange din cordonul ombilical si sa-l trimita la trei banci din strainatate: una la Bratislava, una la Varsovia si alta la Bruxelles, unde mostrele sunt procesate, se extrag celulele stem si sunt depozitate in cazul in care, Doamne fereste, in cativa ani, copilul acela sau fratele lui va avea nevoie de acele celule. Repet: e vorba doar de leucemie!"