Istro-romanii

Sanziana Pop
O noua tema istorica, o noua sustinere exemplara din partea cititorilor revistei "Formula As". Ecoul campaniilor noastre de presa este, pur si simplu, coplesitor. Si inaltator, totodata. Zeci de scrisori si e-mail-uri aprind hartia si circuitele Internetului.

O problema fierbinte, in doua interpretari: Ambasadoarea Romaniei la Zagreb, fata in fata cu cititorii revistei "Formula As"

"Trebuie sa reusim!"

"Sunt student la Arte Plastice si va propun organizarea unei tabere de creatie la Jeiani"

Spre rusinea mea, am auzit pentru prima oara, datorita articolului dvs., despre istro-romani, si sunt uimit ca cineva in zilele noastre mai are timp sa se gandeasca si la origini, la radacini, intr-o lume din ce in ce mai preocupata de viitor decat de trecut. Sunt student in anul Iv la Universitatea de Arte Plastice Bucuresti, sectia Sculptura, si as dori sa ma alatur la promovarea acestor oameni cu o propunere: organizarea unei tabere de creatie: pictura, sculptura in Jeiani sau Susnievita. Astfel va fi un schimb bilateral de identitate lingvistica si culturala. Am certitudinea ca nu voi fi singurul care ar participa la un asemenea simpozion. Le-am povestit mai multor colegi despre acest articol si am cazut de acord ca indiferent de imprejurare, macar o data sa ajungem si noi la acesti oameni. Va multumesc!

Soare Valentin - e-mail: vsoare_pl@yahoo.com

"Stralucire si competenta"

Este remarcabil cum d-na Petan reuseste intotdeauna sa scrie atat de emotionant, fie ca este vorba de subiecte pur stiintifice, fie de teme grave, ca aceasta de acum. Remarcabila este si varietatea de subiecte, iar Domnia sa da dovada de o stralucitoare competenta. Cu o persoana ca d-na Petan in Ministerul Culturii, lucrurile ar putea incepe sa mearga bine si in cultura romaneasca.

Stefan Comanescu - e-mail: comanescust@yahoo.com

"Ma ofer voluntar"

Daca veti avea nevoie in initierea si derularea unor proiecte, scoli de vara, realizarea unor pliante, a unor actiuni care sa raspunda apelului "Salvati istro-romanii" (studentii de la facultatile de filologie, istorie-sociologie din intreaga tara, asociatiile studentesti se pot implica, pot raspunde acestui apel, in liceele de filologie pot fi propuse ca discipline optionale "Dialectele romanesti. Istro-romanii", si pot fi si alte idei), eu ma ofer voluntar inca de acum. Trebuie sa reusim! Sunt invatatoare si absolventa a Facultatii de Teologie, specializarea Asistenta sociala. Daca pregatirea si ajutorul meu va vor fi de folos in demersurile dvs. viitoare, va multumesc pentru rabdarea de a-mi fi citit randurile... Cu multa consideratie pentru ceea ce faceti,

Elena Caravan - e-mail: elenacaravan67@yahoo.com

"As vrea sa donez carti"

Sunt o cititoare a revistei dvs. si m-a impresionat articolul "Istro-romanii" al d-lui Bogdan Lupescu. Am o parte din cartile colectiei "Biblioteca pentru toti" intr-o stare foarte buna si as vrea sa le donez. Ma gandesc daca le putem trimite acelor oameni, care ar putea citi in limba romana. Daca credeti ca ar fi bine, puteti sa-mi scrieti cum pot merge aceste carti la ei.

Ileana Ionescu - str. Brebenei, bl. 3, ap. 8, Ploiesti, e-mail: ylleanna@gmail.com

"Sper ca se poate face ceva pentru ei"

Felicitari, "Formula As", pentru ca ati fost acolo si ne-ati adus si noua vesti despre fratii nostri istro-romani, despre care se stie atat de putin! Sper sa se poata face ceva pentru ei si pentru graiul lor romanesc, atat de incercat si de periclitat. Bravo!

Alina Sterian - e-mail: fiducia_ro@yahoo.com

"Extraordinar!"

E multa vreme de cand n-am mai citit articole atat de reusite. Bravo, domnilor! Deci, se poate...

Geni Fieraru - e-mail: genifieraru@hotmail.com


"Excelent noul serial despre istro-romani"

Excelent noul serial despre cea mai oropsita ramura a poporului roman, istro-romanii. Astept cu deosebit interes venirea primilor reprezentanti ai acestora in Romania, la studii sau doar in vizita, dupa ce timp de secole au fost pur si simplu rupti de patria mama. Mult succes in continuare, in munca de promovare a adevaratelor valori culturale romanesti si de ajutorare a celor aflati in situatii disperate.

Cristi Rimer - Bucuresti, e-mail: cristirimer@yahoo.com

"Multi oameni se vor bucura sa va intinda o mana de ajutor"

Apreciez din ce in ce mai mult revista voastra. Este o pagina de suflet si de cultura, in egala masura. Dintre multele articole care m-au impresionat, as pune la loc de cinste pe acelea care se refera la neamul romanesc. De la voi, multi dintre romani au aflat despre comunitatile romanesti din Bulgaria sau din Croatia, sau despre cei care ne sunt rude apropiate, cum ar fi friulii din Italia. Tot de la voi am aflat despre tablitele de plumb de la Sinaia, realist vorbind, o pata de nesters pentru istoria noastra, daca ne gandim cu cata inconstienta originalele au fost distruse. De la voi se stiu lucruri pe care scoala din zilele noastre, din pacate, nu ne-a invatat. Si pentru ca ati adus in atentia publica si pe istro-romani, a caror limba este amenintata azi cu disparitia, sper sa va continuati demersul si sa publicati si alte articole despre ei. Poate ca ar fi bine sa organizati si donatii de carti romanesti pentru acestia. Cred ca la apelul dvs., multi oameni se vor bucura sa va intinda o mana de ajutor. In definitiv, salvarea acestei limbi este si responsabilitatea noastra. Limba istro-romana, ca si toate graiurile romanesti din spatiul balcanic, pastreaza elemente vechi de limba traca sau, cum apreciaza unii cercetatori, daco-romana, un tezaur prin a carui disparitie ar fi saracita insasi cultura universala. Asa cum s-a sugerat si in articolul dvs., cred ca ar fi util sa ii invitam pe istro-romani, mai tineri sau mai batrani, macar pentru cateva zile in Romania. In felul acesta, poate se va intelege ca un unicat - cum este limba si cultura istro-romanilor - este atat de scump, incat nu exista pret pentru a fi cumparat. Consider ca fundatiile din Romania, la rugamintea dvs., vor fi onorate sa se implice, prin sprijinul lor financiar, in acest proiect. Poate ultimul sprijin care mai poate fi acordat in acest ultim ceas. In speranta ca toate acestea vor avea un ecou, va salut, cu aleasa consideratie,
Alina Sirbu - e-mail: alina_cristina_sarbu@yahoo.com

"Sa fim mandri de ceea ce suntem"

Din pacate, avem atat de multe lucruri de descoperit si de invatat despre noi, despre poporul roman. Avem poate cea mai veche istorie din spatiul european. Cultura noastra pierde din ce in ce mai mult teren. Pacat! Ar trebui sa fim mandri de ceea ce suntem. Atunci cand se aude imnul national si flutura steagul pe catarg, cand un sportiv castiga o medalie de aur, emotiile sunt mari si mandria si mai mare. Sentimente care azi s-au pierdut.

Bocsan Gabriela - e-mail: ariela71@gmail.com

"Exemplul d-lui doctor Ratiu este extraordinar!"

Am terminat de citit articolul semnat de Bogdan Lupescu doar de cateva minute. Am ramas inmarmurit si nu stiu daca ma credeti, dar am lacrimi la colturile ochilor. E ceva de necrezut. Relatarile din articol tind sa-mi confirme si sa-mi intareasca convingerile personale despre trecutului neamului nostru. Descoperirea existentei acestor vlahi (istro-romani) este ca o calatorie in timp, in urma cu un mileniu; in primul rand, este o sansa unica de a observa, studia si analiza limba straveche a neamului nostru. Avem sansa de a intra in contact cu trecutul nostru, putand observa cine am fost. Stiind cine suntem, poate vom reusi in cele din urma cu ajutorul lui Dumnezeu sa descoperim incotro ne indreptam. Cati dintre noi ne-am pus intrebarea care e rostul neamului nostru pe pamant? De ce ajung strainii sa se lupte pentru fratii nostri mai mult decat majoritatea romanilor, cu mici exceptii, bineinteles. Exemplul d-lui dr. Emil Petru Ratiu este extraordinar. El ne demonstreaza ca se poate face totusi ceva. Munca sa necontenita si timpul petrecut in a redacta, edita si distribui unica revista in graiul fratilor nostri rumeri nu a ramas fara rezultat. Revenind la adevarul istoric expus in reportajul de mai sus, se certifica faptul ca inca dinaintea migratiei slavilor, pe tot teritoriul de la Marea Adriatica si pana la Marea Neagra se gaseau vorbitori ai aceleiasi limbi (numiti-o cum doriti: e mai greu sa o denumim romana veche, mai degraba pre-romana; las pe seama expertilor si a persoanelor competente aceasta denumire). Cel mai important lucru este acela ca istro-romanii au reusit sa-si mentina limba timp de milenii, in timp ce multi romani din diaspora se pare ca prefera sa-si invete copiii limba tarii unde locuiesc, uitand cat de importanta este pastrarea limbii materne. Haideti sa nu uitam cine suntem, sa devenim mandri de ceea ce suntem prin faptele noastre; fie ca e vorba de cele mai simple lucruri din viata de zi cu zi, fie ca ne referim la fapte de amploarea celor savarsite de d-l dr. Emil Petru Ratiu. As dori sa trezesc in sufletele voastre acea licarire de speranta, acea idee ca nu suntem lipsiti de importanta, ca fiecare avem un rost pe acest pamant, ca avem o mostenire extraordinara, care ne-a fost transmisa de inaintasii nostri, iar noi avem datoria si obligatia morala de a o transmite mai departe urmasilor nostri, curata si nealterata, asa cum am mostenit-o. Aceasta este limba noastra!
Negre Adrian - e-mail: negreadrian@yahoo.com

"Felicitari domnului Bogdan Lupescu!"

M-a impresionat foarte mult acest articol din care am aflat despre acesti "frati" ai nostri, despre care nu multi romani stiu. Din pacate, cei care stiu, si carora li s-a solicitat sprijin (pentru ca pot face ceva pentru particica aceasta a neamului nostru) nu raspund... Rusinos! Ce putem face noi, romanii de rand? Eu intind ambele maini, doar sa stiu cu ce pot ajuta...

Carla Maria - e-mail: simm_carla@yahoo.com

"Ce ne-am face noi, cei din diaspora, fara aceasta revista "Formula As"?"

Citind acest articol, am plans pe saturate. Nu ma pot opri nici acum, cand postez comentariul acesta. M-au impresionat mult soarta acestor romani veritabili, durerea lor dupa patria lor ancestrala, pe care o iubesc, desi ea i-a uitat sau neglijat, taria lor si speranta ca cineva se va interesa de ei si de soarta lor. Apreciez efortul lor de supravietuire culturala, cat si al celor de alt neam care-i apreciaza. Ma intreb ce ne-am face noi, cei din diaspora, fara aceasta revista "Formula As", si tot personalul ce o deserveste? Multumesc lui Dumnezeu ca existati pentru romani, oriunde ar trai ei. Va multumesc ca existati si pentru istro-romanii insingurati. Ar fi bine daca, sub o forma sau alta, ne-am putea apropia de acestia, ca sa stie ca nu sunt uitati. Trebuie sa-i vizitam in toate felurile, iar pe dvs. va rog sa le luati interviuri, caci acestea vor contribui la scrierea istoriei adevarate a tarii noastre. Va multumesc.

Filip Ioan - e-mail: ghighiseni@yahoo.com

"Altii isi inventeaza radacini, in vreme ce noi..."

Mare pacat si mare rusine, ca nimeni din tara asta a noastra nu ii cunoaste, nu ii sprijina, nu este interesat de acei oameni. Este ca si cand ti-ai uita radacinile, stramosii, bunicii! Altii isi inventeaza radacini sau sapa pentru a gasi macar o urma a trecerii stramosilor prin anumite locuri. Noi ii avem, traiesc, cuvanta intr-un grai pe care il putem intelege... si-i lasam in plata Domnului! Cine nu-si pretuieste istoria... vai de viitorul lui!

Lucia - e-mail: lucinovac@irongates.ro

"Poate citeste articolul si domnul Cioroianu"

Multumesc mult pentru reportaj. Am inca lacrimi in ochi. Sper sa apuc ziua cand vor veni lacrimi si in ochii celor ce ar trebui sa faca ceea ce de sute de ani asteapta istro-romanii. Poate citeste articolul si domnul Cioroianu. E nu numai ministrul de externe al Romaniei, dar si istoric si om de cultura.

Ionescu Mihail - e-mail: mihail@gammaengineering.com

"Jos palaria in fata unui astfel de roman!"

M-au uimit, intristat si bucurat, in acelasi timp, aceste deosebite randuri publicate in "Formula As". Indolenta guvernantilor de la Bucuresti e proverbiala, si nu mai mira pe nimeni. Nu se va face nimic pentru aceasta comunitate, pentru ca nimanui (cu putere de decizie) nu-i pasa. Singurul lucru care ii intereseaza este chivernisirea rapida. Rusine, ambasadorilor perindati pe acolo. Mi-e o greata... bleah! Toata stima si afectiunea pentru d-l Emil Petru Ratiu! Sa-i dea Dumnezeu sanatate multa!

Lizuca - e-mail: camybarbul@hotmail.com

"Trimiteti-i, cu dedicatie, domnului ministru Cioroianu cele doua articole"

Cele doua articole despre istro-romani sunt nu numai deosebit de interesante, dar si binevenite. Ceva imi spune ca lucrurile nu vor ramane ca pana acum. Pe ce ma bazez? In primul rand, pe faptul ca d-l Cioroianu este istoric la baza si prin urmare poate aprecia cum se cuvine cam care ar fi rolul Mae in sprijinirea acestei minoritati. Mi-as permite sa le dau un sfat autorilor articolului: trimiteti-i, cu dedicatie, domnului ministru Cioroianu cele doua articole, iar dupa cateva zile, solicitati-i o audienta. Veti avea ocazia sa discutati problema in detaliu si, totodata, sa stabiliti, impreuna cu domnia sa, ce masuri concrete vor fi luate. Sunt convins ca va intelege cat de importanta este aceasta problema si lucrurile nu vor ramane ca pana acum. Cred ca este absoluta nevoie sa se puna bazele unei fundatii sau a unei societati de prietenie. Si cine altcineva ar putea s-o infiinteze, decat cei de la "Formula As"? Ma angajez sa ma inscriu printre primii. S-ar putea numi "Istro-Romania"! Succes!

Woland - e-mail: vladimir@yahoo.com

"Sa incurajam un turism al neuitarii de neam"

Complimente pentru un articol care te lasa fara grai. Istro-romanii s-au salvat singuri, voi ziaristii i-ati redescoperit si ni i-ati povestit, si daca Mahomed nu se duce la munte, se duce muntele la Mahomed, asa si noi... Ce sa asteptam din partea autoritatilor? In urmatoarea vacanta, voi alege un itinerar inedit, si poate ca la urmatoarea sarbatoare a satului, ne putem regasi si vorbi cu acesti firtati. Sa incurajam un turism al neuitarii de neam. Cei care au facut drumul pana in aceste sate e posibil sa ne indrume (in mare) traseul de la Trieste, pentru a economisi timp si energie. Multumesc anticipat pentru colaborare.
Mihaela F. - e-mail: mihaelaflor2002@yahoo.it

"M-am trezit fata-n fata cu strabunii mei"

Cine nu crede ca o calatorie in timp este posibila se inseala amarnic! Acest articol minunat o demonstreaza! Citind cele scrise de dvs., m-a podidit plansul, pentru ca efectiv am simtit ca m-am teleportat cu multe secole in urma, cand era "Un singur mare norod, inainte de slavi, de la Adriatica si pana la Marea Neagra" si m-am trezit fata in fata cu strabunii mei! Cu strabunii nostri, ai tuturor romanilor! Nu vreau sa ii reneg, acum ca i-am gasit, si sunt sigura ca sunt multi care gandesc asa. Vreau sa fac ceva, dar nu stiu ce, pentru ca acesti "vlahi", prin ale caror vene curge acelasi sange cu al meu, sa nu se mai simta singuri. Va multumesc ca existati, frati de peste timp!

Gabriela Tasica - e-mail: gabitasica@yahoo.com



Istro-romanii! O noua tema istorica, o noua sustinere exemplara din partea cititorilor revistei "Formula As". Ecoul campaniilor noastre de presa este, pur si simplu, coplesitor. Si inaltator, totodata. Zeci de scrisori si e-mail-uri aprind hartia si circuitele Internetului. Sute de voluntari cer dreptul la linia intai! Sa obtii atatea adeziuni, intr-o lume care-si reneaga cu sange rece identitatea, este pur si simplu un fenomen. Si de presa, dar si de stare de spirit. Si totusi, explicatia este simpla. Patriotismul - cuvant de baza din Fondul principal al limbii romane, impotriva caruia s-a starnit un veritabil razboi de ultragiere - reprezinta, in realitate, una din marile dominante sufletesti si spirituale ale romanilor de acasa si din toate colturile pamantului. Un energizant fara putere de comparatie. Dovada, chiar ecourile publicate (printr-o selectie "sangeroasa") in paginile de fata ale revistei, devenite, practic, un angajament public de promovare si de sustinere a cauzei romanilor istrioti.
Cu aleasa recunostinta pentru reactia dvs. fierbinte, promitem sa va ducem mai departe mesajul, transformand problema istro-romana intr-o campanie de durata a revistei "Formula As". Dumnezeu ne iubeste si va fi cu noi, pas de pas!
(Toate informatiile legate de adrese, contacte, donatii, vor fi publicate in paginile revistei.)

Sanziana Pop