Floarea zanelor: Levantica

Redactia
V-ati intors din vacanta si doriti sa va pregatiti obrazul pentru venirea toamnei? Apelati fara ezitare la levantica. Florile ei violete si parfumate au toate calitatile pentru a va face o piele de vis. Stiati ca sunt florile zanelor? Iata cum sa le folositi:


Infuzie din flori de levantica

O lingurita de flori se opareste cu 150 ml de apa. Se lasa sa se infuzeze doua minute, se strecoara, se lasa sa se raceasca. Se foloseste ca tonic al fetei, seara, dupa demachierea obrazului.

Lotiune tonica

O lingura de flori de levantica se acopera cu 50 ml alcool (alb), se lasa la macerat 10 zile (la temperatura camerei), apoi se strecoara prin tifon si se dubleaza cantitatea cu apa de ploaie sau apa fiarta si racita. Se foloseste seara (dupa curatarea obrazului) si dimineata (inainte de aplicarea cremei de zi).

Comprese contra cuperozei

In cazul tenurilor cu vinisoare rosii vizibile (cuperoza), se aplica pe locurile afectate comprese calde cu infuzie de levantica (o lingurita de flori oparite cu o cana de apa). Se folosesc tampoane de vata sau bucati de tifon.

Masti cosmetice

O lingurita de tarate de grau se freaca bine cu cateva picaturi de ulei de masline, apoi se adauga o lingurita de miere poliflora si cateva picaturi de lotiune de levantica (nediluata cu apa). Se aplica o data pe saptamana, seara, dupa curatarea obrazului. Se lasa sa actioneze 20 de minute, apoi se clateste cu apa calduta. (In cazul tenurilor cuperozice, taratele de grau se inlocuiesc cu amidon.)

Uleiul de levantica

Mod de preparare: 20 g flori (o lingura) se pun impreuna cu 20 ml alcool intr-un vas inchis (borcanel). Se agita bine, apoi se adauga 200 ml ulei de masline sau de porumb si se fierbe pe baie de aburi, vreme de doua ore, amestecand din cand in cand. Se da vasul deoparte si se lasa acoperit doua zile, dupa care uleiul se strecoara (prin presare) printr-un tifon. Se pastreaza la intuneric, in loc racoros.
Mod de utilizare: se aplica o data pe saptamana, seara, inainte de culcare, pe fata curata si se lasa 20 de minute. Se indeparteaza cu apa calduta, apoi se unge fata cu crema dvs. obisnuita.

Otetul de levantica

Puneti la macerat intr-un litru de otet alb 100 g flori de lavanda, vreme de o luna. Strecurati lichidul si puneti-l in sticlute pe raftul oglinzii din baie sau pe marginea vanei. Adaugati in apa din cada un paharel de lichior din acest otet. El va neutraliza efectul calcaros al apei, fragezindu-va pielea.

Frectii pentru par

In afara virtutilor sale antiseptice, tonice si impotriva migrenei, lavanda infuzata vindeca gripa si, sub forma de frectii regulate, intareste radacina parului.