S.O.S. Palatul Culturii din Iasi

Cititor Formula AS
Sunt un fan al acestei reviste formatoare de constiinte. Cred ca aveti, impreuna cu noi, cititorii dvs. fideli, o anume misiune in evolutia poporului nostru.

Pentru ca televiziunea si presa din Iasi cultiva, asemenea celei de la Bucuresti, tot felul de interese, ma adresez dvs., ca unei instante neutre, care ar putea da o mana de ajutor, cat nu este prea tarziu, la salvarea cladirii emblema a vechii capitale a Moldovei, Palatul Culturii.
De circa doua saptamani, cladirea este aproape inconjurata de garduri inalte de 3-4 metri, in dosul acestora urmand, in absenta autorizatiei de mediu (curios, cam ca la Rosia Montana!), sa se edifice controversatul proiect Palas, un ansamblu de cladiri care practic va ascunde sau chiar va darama vechea si superba cladire a Iasiului. Ca unul care isi face serviciul in Palatul Culturii, va pot spune ca deja peretii si mobilierul din birouri vibreaza, atata vreme cat la 10-20 de metri, lucreaza excavatoare.
In ciuda opozitiei multor voci din societatea civila locala, "caravana trece" mai departe, ignorand legile privitoare la protectia cladirilor de patrimoniu. Desigur, in complicitate cu cei de la Primaria Municipiului Iasi, proiectul va merge mai departe, insa ma intreb ce putem face noi, catetenii care ne vedem furati de dreptul la parcuri si spatii verzi. Chiar nu poate opri nimeni daramarea cladirii, o adevarata emblema istorica a orasului celor sapte coline?
Ne-ati putea da o mana de ajutor, initiind o campanie aidoma celei pe care ati demarat-o pentru Rosia Montana sau pentru parcurile Bucurestiului...
Cu respect si admiratie,
muzeograf Marcel Lutic
- e-mail: laika20200@yahoo.fr




O vacanta cu surprize:

""Igen" pentru autonomie"

Ma numesc Nemes Ioan si sunt originar din Sacalaz, de langa Timisoara. Va felicit sincer pentru articolele pe care le-ati publicat de-a lungul timpului, in legatura cu situatia inimaginabila in care se afla minoritarii romani din inima tarii (Odorheiu Secuiesc). Multa vreme n-am crezut ca este adevarat, dar acum m-am convins si eu ca lucrurile sunt intr-adevar grave. In sensul acesta, vreau sa va semnalez un aspect legat de referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc, ce ii sperie pe romani si chiar ca pe buna dreptate!
Zilele trecute ma aflam in concediu cu familia, la o pensiune din localitatea harghiteana Praid, cand am fost opriti pe drum de un grup de tineri care distribuiau fluturasi in limba maghiara, legat de organizarea referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Insa cand au auzit ca vorbim romaneste, ne-au abandonat fara sa mai spuna o vorba. Ulterior, am observat la gazda pensiunii unde am fost cazati, mai multi fluturasi, si m-am interesat despre ce e vorba, afland astfel ca in perioada urmatoare, se va organiza votul cu urne mobile, pentru obtinerea autonomiei zonelor secuiesti, Praidul fiind ramas in urma fata de alte localitati din zona. Din cate am inteles eu, este vorba de mai multi tineri de la o organizatie ungureasca, "64 de comitate", si de la Consiliul Secuiesc, care vor umbla din poarta in poarta, sa ii determine pe cetateni sa voteze cu "Igen" pentru autonomie. Asta imi pare o treaba extrem de grava, mai ales acum, dupa ce ne-am integrat in Ue. Domnule, la noi, la Timisoara, este imposibil de imaginat asa ceva si, slava Domnului, sunt o gramada de maghiari in oras.
M-am gandit ca dvs. puteti sa trageti un semnal de alarma in legatura cu prostiile ce se pregatesc la Praid, ce risca sa alunge turistii de acolo. Incercati sa aflati ce vor cu adevarat tinerii respectivi, cine ii plateste pentru ceea ce fac, mai ales ca gazda spunea ca tinerii nici nu sunt din partea locului. Dupa cum am vazut eu, aveau cu siguranta sub 20 de ani, niste mucosi care habar nu au ce-i aia autonomie sau pentru ce strang voturi (chiar ar trebui intrebati despre aceste probleme). Eu cred ca ii manipuleaza cineva, ca sa mai tulbure apele in zona. Poate ca pentru o bere, tinerii accepta sa faca aceasta treaba murdara, ce nu convine deloc romanilor si, dupa parerea mea, tensioneaza si mai mult relatiile dintre romani si maghiari.
P.S. Avand in vedere numarul mare de turisti romani din zona si viclenia maghiarilor ce doresc autonomia, nu ar fi imposibil ca numarul de voturi sa depaseasca numarul total al populatiei din Praid. Asta chiar ca ar fi o treaba interesanta: sa ii convinga si pe romani sa voteze pentru autonomie, ca din cate am vazut eu, autoritatilor nu le prea pasa.
Nemes Ioan - e-mail:
ioan_nemes@yahoo.com