Precautii in folosirea plantelor medicinale (II)

Redactia
Ginkgo Biloba - in cazuri rare, poate sa provoace dureri de cap, de stomac, agitatie sau iritabilitate. Sa nu fie asociata cu antidepresive, aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, nici cu fluidificanti sanguini. Poate sa provoace eruptii cutanate, diaree si voma, daca dozele depasesc 240 mg de extract concentrat.

•  Echinacea - nu se administreaza in caz de boli imune sau autoimune cronice, ca de pilda tuberculoza, lupus, scleroza in placi sau poliartrita reumatoida. Nici in paralel cu tratamente anticanceroase si anxiolitice, imunosupresoare sau hipocolesterolemiante. Evitati sa o folositi alaturi de medicamente care prezinta toxicitate hepatica. Le este interzisa persoanelor alergice la plante apropiate: crizantema. Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 8 saptamani.

• Coaja de salcie - nu se recomanda in caz de alergie la aspirina sau tratamente cu anticoagulante. Poate declansa o criza de astm sau alergie si sa provoace sangerari stomacale, disfunctii hepatice, tulburari de coagulare, leziuni renale sau soc anafilactic. Poate sa interactioneze cu anumite sedative si sa irite stomacul, in caz de consum de alcool.

• Ginseng - contraindicat in timpul sarcinii. Solicitati un aviz medical in caz de probleme cardiace, hipertensiune sau anxietate. Poate antrena insomnii, diaree, dureri de cap, nervozitate si o crestere a presiunii sanguine. Uneori provoaca sangerari menstruale la femeile aflate la menopauza. Nu este recomandat in caz de febra sau edem. Nu il asociati cu alte plante energizante si micsorati consumul de cofeina.

•  Hameiul - nu trebuie luat in timpul sarcinii. Proscris in caz de depresie. Trebuie folosit cu precautie, pentru ca provoaca uneori eruptii cutanate.