...Cititorii raspund

Cititor Formula AS
"Caut tratament pentru tromboflebita" (Raspuns pentru PETRETCHI RODICA - Sighetul Marmatiei, F. AS nr. 726)

• Ceai: * Macerat numai la rece din planta casul-popii/nalba de padure (Malva neglecta), in stare proaspata. Daca planta este uscata, se va pastra intr-un borcan cu capac, intrucat absoarbe umiditatea. Se pune o lingurita cu varf planta proaspata de casul popii intr-o cana cu 250 ml apa rece. Se lasa 8-10 ore la macerat, se strecoara, se incalzeste usor. Se beau 2-3 cani pe zi. Comprese: Plantele ramase de la maceratul rece se amesteca cu faina de orz, apoi caldute se pun pe locul bolnav. * 2-3 cani pe zi de ceai de podbal: infuzie dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa fierbinte. * Plantele proaspete de podbal (frunzele) se zdrobesc, iar terciul obtinut se aplica cu o panza pe locul bolnav. Bai: Se pun doi pumni de casul-popii la macerat in 4-5 l apa rece. Se lasa 8-10 ore, se incalzeste usor si se toarna in apa pentru baie (la picioare). * Pentru tromboze si flebite se foloseste si alifia de galbenele, in strat gros cat muchia cutitului, peste care se aplica o compresa cu bitter suedez (de la farmacie). Dieta pe baza de vegetale, lactate, cu putina sare. Consum de peste mult, multe lichide si vitamina E. Repaus la pat cu piciorul ridicat pe o perna, se pun comprese cu apa, sau apa cu spirt in cantitati egale, schimbate des. Se va evita statul indelung in picioare, mersul pe distante mari, calatoria cu avionul.

MARIANA MARIAN - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.71.71.

"Caut informatii despre Insuveg"
(Raspuns pentru M. ROTARU - Iasi, F. AS nr. 723)


• Insuveg este prima "insulina vegetala", inventata de un roman, dr. farm. Ovidiu Bojor, expert ONU si autor a numeroase manuale de fitoterapie pentru care a primit medala de aur la Salonul International al inventiilor de la Geneva. Insuveg este produs de laboratoarele "Fares Bio Vital" din Orastie, str. Plantelor nr. 50, tel. 0254/24.75.72. Este folosit in diabetul de tip II si ca adjuvant in diabetul de tip I. Verificat personal, pe o durata de doua luni, actiunea sa miraculoasa asupra metabolismului glucidic a dus la scaderea glicemiei de la 282 mg/100 ml la 135 ml/100 ml. Insuveg a fost lansat pe piata in sprijinul persoanelor afectate de diabet, in anul 2004. Pentru informatii suplimentare va rog sa ma contactati la tel. 0724/37.32.48.

VASILE STANCIU - Bucuresti

"Caut tratament pentru a slabi si pentru a stopa caderea parului"
(Raspuns pentru CLAUDIA FELICIA DAVID - Rasnov, jud. Brasov, F. AS nr. 735)

• Tratamentul imbatabil impotriva caderii parului sunt produsele Revalid care se gasesc in farmacii. Samponul revitalizant cu proteine Revalid stimuleaza refacerea firului de par si tonifica radacina. Revalid crema - tratament intensiv cu extracte naturale si concentrat de proteine care asigura regenerarea parului. Revalid Tonic - lotiune energizanta cu cofeina si extracte naturale care intareste radacina si previne caderea firului de par.

PRODAN IULIA, bioterapeut - Pitesti, tel. 0747/96.29.28

"Fratele meu sufera cumplit de spondiloza"
(Raspuns pentru COLCEAR MARIA-ELENA - Brasov, F. AS nr. 754)


Spondiloza de care sufera fratele dvs. este rezultatul modificarilor degenerative ale coloanei vertebrale, insotite de hernie de disc si eventual si de osteofite, spasmele musculaturii paravertebrale producandu-i dureri puternice. Aceste modificari pot fi evidentiate prin radiografii. Din pacate tratamentele medicamentoase uzuale, corespunzatoare si altor forme de reumatism, ca Aspirina, Fenilbutazona si alte antiinflamatoare nesteroidiene nu pot fi suportate de unii bolnavi, care sufera de gastrita hiperacida sau ulcer, deoarece le pot produce hemoragii digestive superioare grave. Acesta este si cazul fratelui dvs., al carui stomac a fost afectat de tratamentele medicamentoase. In aceasta situatie va trebui sa se limiteze la unele tratamente externe, printre care i-as recomanda unguentul Fenilbutazona, unguentul Diclofenac, dar si unele produse realizate pe baze naturiste ca Gelul relaxant cu spanz, Crema cu spanz "Dr. Boici" si Lotiunea relaxanta "Dr. Boici", care se gasesc in farmacii. Spondiloza beneficiaza cu succes si de tratamente fizioterapeutice ca: galvanizari, diadinamici, ultrasunete, ionizari cu iodura de potasiu, solux, impachetari cu parafina sau namol, care se pot realiza in unele cabinete de fizioterapie existente in marile orase si cu atat mai mult in statiunile balneare in care pacientii beneficiaza in plus si de tratamente balneare deloc de neglijat. Prin asocierea acestor tratamente si aplicarea lor cu perseverenta starea de sanatate a fratelui dvs. se va ameliora.
VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Mi-a disparut gustul"
(Raspuns pentru ELENA, F. AS nr. 776)


• Cu ani in urma, am avut acelasi diagnostic cu dvs. Dar avand probleme cu tensiunea, insomnia, aparatul digestiv, am luat argila de la d-l Mircea Bocan (str. I. Ratiu nr. 19, bl. J6, ap. 8, Alba Iulia, cod 510045, tel. 0258/86.56.77). Am telefonat, am primit coletul ramburs intr-o saptamana. In interior am gasit recomandari pentru folosire si le-am respectat intocmai. Am terminat continutul pachetului, am mai comandat inca unul. La recomandari scria: "Argila poate fi utilizata si sub forma de cataplasme pentru noduli tiroidieni, gusa, tumori etc.". Am facut si eu aceasta cataplasma tinuta pe tiroida de seara pana dimineata. Am luat argila si pe cale bucala, mai mult timp, concomitent cu cataplasmele. Pe parcurs, am vazut ca gusa mea incepe sa scada. Internandu-ma la spital la sectia endocrinologie, doamna doctor care imi controla evolutia tiroidei a ramas mirata de regresia gusei, confirmata si de rezultatul scintigramei. Deci, cu rabdare si incredere ca voi reusi, vindecarile nu s-au lasat asteptate. Sunt cativa ani de atunci si argila o iau si acum pentru intretinere, o singura data pe zi. Am scapat de insomnie, tensiunea arteriala a revenit la normal, s-a echilibrat aparatul digestiv prin eliminarea Helicobacter pylori si constipatia a disparut.
Doamna Elena, cu multa incredere ca totul se va rezolva, ca gustul va reveni in urma tratamentului cu argila si veti scapa si de complicatiile tiroidei, telefonati la adresa mentionata mai sus. (Un mic amanunt: argila se bea tulbure, dar fara sediment, care se arunca.) Multe cunostinte care au folosit argila sunt multumite de eficienta ei. Cura cu argila se tine pana la vindecarea bolii. Fiind un tratament natural, nu are efecte secundare. Nu are contraindicatii. Tratamentul cu argila echilibreaza intregul organism. Sanatate tuturor si viata lunga redactiei si cititorilor "Formulei AS")

MATEI MARIA - str. Vulpe nr. 4, Iasi, cod 700083, tel. 0232/31.31.65

(Raspuns valabil si pentru BIANCA STEFANESCU, "Am carcinom la tiroida", F. AS nr. 776; CRISTINA - Iasi, "Vreau sa fiu sanatoasa", F. AS nr. 781; CLAUDIA UNGUREANU, "Tatal meu are o tumora la vezica urinara", F. AS nr. 780; AURELIA, "Am o tumora la genunchi", F. AS nr. 676; SOROIU ELENA IULIANA, "Caut tratament naturist pentru Helicobacter pylori", F. AS nr. 767; P. OANCEA - Sebes, Alba, "Am fost operat la glanda tiroida, cu diagnosticul carcinom tiroidian papilar", F. AS nr. 778.)

"Va solicit un tratament pentru o alergie chinuitoare
(Raspuns pentru ELENA SFERLE - Cluj-Napoca, F. AS nr. 778)


• Ani de zile m-am confruntat si eu cu o alergie pe care am capatat-o in urma unui test de Moldamin. Am ramas alergica atat la medicamente, cat si la alimente (alergie mixta). Imi apareau plagi de marimea palmei pe tot corpul. Internata urgent in spital, mi-au facut testari zilnice si la alimente, si la medicamente. Medicul mi-a recomandat regim pe baza de lactate, legume, fructe, sucuri proaspete, morcov, varza, sfecla rosie, telina si sucuri de fructe, produse apicole (miere, polen). Timp de 3 luni, n-am consumat carne, mezeluri, conserve, prajeli. De asemenea, am baut zilnic cate un litru de bors si ceaiuri de urzici, galbenele, trei-frati-patati, musetel o perioada destul de mare pentru dezintoxicarea organismului. Trebuie sa renuntati la cafea, alcool, tutun, sucuri acidulate. Benefica pentru dvs. este si cura cu apa minerala si injectii cu apa de izvor, cel putin o data pe an, la Baile Olanesti. Pentru alergie este bun si bitterul suedez (o lingurita la o cana de ceai de 250 ml). Extern: tamponati partile corpului unde incepe mancarimea cu alcool mentolat, bitter suedez sau Spirulina (crema). Va doresc multa sanatate.

ZAMFIR ELIZABETA - str. Gib Mihaescu, bl. B, sc. C, ap. 6, Dragasani, judetul Valcea, cod 245700

"Sunt foarte ingrijorata ca raman surda"
(Raspuns pentru ANA - Urziceni, F. AS nr. 779)


• Multe antibiotice influenteaza auzul. La Gentamicina scrie: "Pacientii tratati cu Gentamicina trebuie sa fie monitorizati atent, se vor avea in vedere simptomele de hipoacuzie, vertij si tinitus. Gentamicina poate exercita un efect daunator asupra organelor auzului, echilibrului si asupra conductibilitatii neuromusculare". Ati facut un frotiu, adica examen de laborator pe lama, ca sa se vada ce fel de micoza aveti? Daca se descopera ce fel de ciuperca va produce suferinte, se face antibiograma si se recomanda doar medicamentul la care agentul patogen este sensibil. Pentru protectie: n-aveti voie sa mergeti la piscina, sa va spalati cu sapun, vata, alcool, sa faceti bai in mare sau lacuri. Faptul ca ati facut otita acuta cu supuratie, inseamna ca pe langa o inflamatie, in urma unei raceli, acolo se dezvolta si diverse ciuperci. Evitati sa stati in curent, langa ventilator sau in apropierea aerului conditionat. Atunci cand se produc supuratii, nu aveti voie sa puneti saculet fierbinte cu sare sau zeama de usturoi sau diverse uleiuri. Numai medicul ORL-ist va poate stabili tratamentul de specialitate. Orice interventie intr-o faza acuta, care inseamna proces inflamator, cu roseata locala, umflatura si durere, poate sa va faca mai mult rau decat bine. Trebuie sa aveti rabdare si sa va protejati. Multa sanatate.

VALERIA PETRIU - str. Lacurilor 12, Brasov, cod 500301

"Cum imi pot vindeca copilul de bronsita astmatiforma?"
(Raspuns pentru VERONICA BITINEANU - Bucuresti, F. AS nr. 780)


• In cazul baietelului dvs. bronsita cronica cu aspect astmatiform reprezinta inflamarea si ingrosarea mucoasei care captuseste bronhiile, afectare care poate ingusta caile aeriene intr-o masura suficient de mare pentru a influenta respiratia si a induce accese de tuse. Totodata, inflamatia face ca glandele bronsice sa produca mucus in exces, crescand congestia pulmonara care stanjeneste in continuare respiratia. Din pacate, bronsita cronica este o afectiune recurenta si persistenta care necesita un tratament riguros si indelungat, in conformitate cu severitatea ei. Scopul acestui tratament vizeaza in principal prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii, vindecarea oricarei obstructii reversibile de cai respiratorii, controlarea tusei, imbunatatirea conditiei fizice etc. Deoarece, in mod sigur, tratamentul alopat va este cunoscut, va propun sa incercati urmatoarea schema terapeutica naturista, compusa din remedii foarte eficiente in combaterea bronsitelor obstructive si nu numai. Isop, recomandat in afectiunile aparatului respirator, in special in bronsitele cronice si astmul bronsic. Datorita componentelor sale (diosmina, hisopina), uleiul esential de isop are actiune expectoranta, antiseptica, antivirala si bactericida. Se administreaza sub forma de infuzie, 2-3 cesti pe zi sau 2-3 picaturi ulei esential de trei ori pe zi, inghitite cu cate o lingurita de miere. Jneapan - pentru afectiunile cailor respiratorii se poate prepara un sirop prin fierberea mugurilor - 20 g la 1/2 l apa, sau a ramurelelor tinere, la foc domol, in vas acoperit timp de 15 minute, adaugandu-se apoi miere in proportie de 75%. Dupa filtrare se beau 3-4 linguri pe zi. O inhalatie utila in bronsitele cronice obstructive se poate obtine din 2,5 ml ulei esential de jneapan, 2,5 ml ulei esential de brad si 0,5 ml ulei esential de fenicul. Din aceste trei uleiuri se pun 2-3 picaturi intr-un vaporizator de ceramica. Apiterapie - Miere de salcam, solutie 1:1 cu ser fiziologic, aerosoli in sedinte de 15-20 minute, in cure de tratament de 12-20 de zile. Solutie hidroalcoolica de propolis 5%, in aerosoli, cate o inhalatie pe zi, timp de 5 zile. Unguent camforat + cateva picaturi ulei volatil de menta. Se fac zilnic masaje la nivelul zonei toracice (piept, spate). Ridiche neagra + miere - 1/2 cana suc de ridiche neagra se amesteca cu 1-2 lingurite miere si se consuma dimineata pe stomacul gol, in scopul fluidificarii secretiilor bronsice si linistirea acceselor de tuse rebela. De mentionat ca in cazul mixturii unguent camforat + ulei volatil de menta, eliberarea cailor respiratorii de secretii este imediata, rezultand o usurare a respiratiei vizibila. Sa auzim numai de bine.

PEIA MIRCEA - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"De cand mi-am scos fierea, nu ma simt bine deloc"
(Raspuns pentru MARIANA, F. AS nr. 782)


• Eu sunt asistenta medicala pediatrie, am lucrat 36 ani, acum sunt pensionara. In 1966 am avut hepatita virala, atunci nu se stiau atat de multe despre boala, nici faptul ca sunt atatea tipuri in functie de virus. A fost o forma medie, care a cedat destul de greu la tratamente, repaus si dieta. Totusi, nu am ramas cu nici o sechela. De atunci, am constatat la mine si la multi altii, chiar cu interventii chirurgicale, ca dvs., ca este sfanta urmatoarea formula de tratament: Repaus, cand te simti obosit, ficatul se reface greu si primul semn bun, care atesta refacerea celulelor hepatice, este rezistenta la efort fizic. Dieta: * Ceai hepatic de la Plafar, 1 l pe zi. * Branza proaspata de vaci, semidegresata, zilnic. * Sfecla rosie (coapta sau fiarta). * Morcovi (cruzi, fierti, suc) dupa toleranta, si de preferinta timp indelungat. Datorita acestui regim, a repausului si nefortarii fizice, dupa atatia ani, ficatul meu functioneaza ca nou, vezica biliara la fel. Totusi, dupa descrierea facuta, eu cred ca dvs. ati facut, dupa operatie, aderente, care pot avea efectul simptomelor pe care le descrieti, plus ca in timp au aparut si Helycobacter pylori - responsabilul de boala ulceroasa, si Giardia, greu de tratat, dar nu imposibil de invins cu tenacitate si rabdare.

SANZIANA MANOLI - OP 1, CP 80, Brasov, cod 500500

"Am negi genitali"
(Raspuns pentru NICOLESCU ANA-MARIA, F. AS nr. 782)


• Tratamentul pe care vi-l propun este destul de simplu si eficient, dand rezultate in peste 80% din cazuri. Trebuie urmat sustinut, maximum o luna de zile. Tratamentul intern. Intrucat majoritatea acestor negi sunt produsi de un virus, se recomanda: * Aciclovir - conform prospectului, exista tablete la toate farmaciile, se dau fara reteta si nici nu sunt scumpe. * Tinctura de propolis (v-o recomand pe cea de la Apicola Bucuresti). Se pun 2 picaturi de tinctura pe miez de paine (circa 1 cm cub de paine). Se mesteca bine si se inghite. Se ia inaintea meselor principale cu 15 minute. Tratamentul dureaza o luna. * Rachitan - Chiar in numarul trecut al revistei, d-l Ilie Tudor descria planta, aratand ca este foarte utila in cazul virusurilor, a herpesului etc. Cred ca o s-o gasiti la Plafar. Se pune o lingurita de planta maruntita (uscata sau proaspata) in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si se strecoara. Se poate indulci cu miere poliflora, daca nu aveti contraindicatii in privinta mierii. Se consuma 3 cani de ceai zilnic, inaintea meselor. Tratamentul extern: * Cu o cantitate dubla de rachitan se face un ceai cu care se tamponeaza si se spala zona afectata de doua ori pe zi. * Picurati tinctura de propolis pe negi, de doua ori pe zi. Dupa ce se usuca, se poate picura suc sau tinctura de rostopasca, tot de doua ori pe zi. Negii vor trece mai repede. Nu intrerupeti tratamentul 30 de zile, ca sa nu apara recidivele.

EUGEN GIURGIU - str. Aleea Detunata, bl. D2, sc. A, ap. 19, Alba Iulia, cod 510064, tel. 0741/92.88.80,
e-mail: eugen.giurgiu@gmail.com

"Am dereglari hormonale"
(Raspuns pentru TOLOS IOANA - Bucuresti, F. AS nr. 783)


• In urma cu 12 ani, o buna prietena a fost diagnosticata cu sindrom hipoanabolic, fiind foarte slaba. Medicul endocrinolog i-a prescris un medicament injectabil cu hormoni, in urma caruia nu numai ca nu a rezolvat problema, dar i-a disparut complet menstruatia (amenoree) si i-a aparut o pilozitate excesiva pe fata si corp. Ca remediu al acestei situatii, i s-a prescris un anticonceptional pe care a refuzat sa-l ia, orientandu-se spre terapiile naturale. A urmat timp de 8 luni un tratament cu cateva remedii din plante prescrise de doamna dr. Virginia Faur, cunoscut specialist in fitoterapie din Lugoj, dupa care i-a revenit menstruatia, iar greutatea corpului s-a normalizat. Hormonii sunt prezenti in corpul nostru in cantitati foarte mici, si de aceea este foarte greu sa se stabileasca o doza potrivita care sa aiba efectul dorit. In schimb, remediile din plante cu efect de reglare hormonala actioneaza bland, fara a dezechilibra organismul. Va indemn sa optati pentru aceasta varianta chiar daca e de lunga durata si cere din partea dvs. perseverenta si rabdare. Doamna dr. Virginia Faur poate fi contactata la Laboratorul "Favisan" din Lugoj, str. C. D. Loga nr. 36, tel. 0256/35.28.91. Va doresc din tot sufletul sa va insanatositi.

ANCA - Cluj-Napoca, tel. 0745/31.69.70