Mariile premii PROMETHEUS

Delia Hanzelik
Miercuri, 17 octombrie, a avut loc festivitatea de decernare a Marilor Premii Prometheus, pentru Opera Omnia si Opera Prima, manifestare culturala anuala sustinuta de Fundatia ANONIMUL.

In intimitatea distinsa a Clubului Prometheus s-au reunit pentru o seara varfurile cultural-artistice romanesti, pentru a-i rasplati cu aplauze pe toti cei nominalizati la aceasta distinctie - Marele Premiu Prometheus - care se decerneaza pentru a sasea oara. Departe de a fi o reuniune gomoasa la "patru ace", seara a capatat firescul si naturaletea distinsa a intelectualilor adunati laolalta de pasiunea pentru literatura, teatru, arta plastica si muzica.
Format din personalitati marcante ale fiecarui domeniu: Dumitru Avakian - muzica, Livius Ciocarlie - literatura, Alexandru Dabija- artele spectacolului si Aurelia Mocanu - arte vizuale, juriul a fost prezidat, ca in fiecare an, de domnul Andrei Plesu, al carui discurs elegant, dar nu lipsit de umor, a dat atmosferei o nota de familiaritate calda si confortabila. "Ma straduiesc de fiecare data sa spun ca nominalizarile sunt la fel de onorabile ca premierile. Nu ma crede nimeni, pentru ca diferenta dintre nominalizari si premieri este ca premierile presupun si o suma de bani. Noi, membrii juriului, am merita un spor de periclitate sau cel putin un premiu de simpatie, avand in vedere ca ne excludem din eventuala lista de nominalizati si ne asiguram oprobriul unei bresle intregi."
Finalistii pentru Opera Omnia au fost Mircea Ivanescu - sectiunea literatura, Horia Andreescu - sectiunea muzica, Barbu Brezianu - sectiunea arte vizuale si George Banu - sectiunea artele spectacolului, iar finalistii pentru Opera Prima au fost: Vasile Ernu - sectiunea literatura, Luiza Borac - sectiunea muzica, Alexandru Radvan - sectiunea arte vizuale si Radu Alexandru Nica - sectiunea artele spectacolului.
Premiul pentru debut l-a primit Alexandru Radvan (sectiunea arte vizuale). "Tanarul de 30 de ani a reusit, incepand cu anul 2000, sa puna pe simeza mai mult de doua expozitii pe an, expozitii extrem de serioase, importante si dramatice. Face pedagogie si formeaza tineri pictori la Universitatea de Arte din Bucuresti", a spus d-na Aurelia Mocanu, in laudatio pe care l-a sustinut.
Marele Premiu Prometheus pentru intreaga cariera l-a primit domnul George Banu - eseist roman de teatru stabilit la Paris, profesor la Sorbona, presedintele de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru si redactor sef la revista "Alternatives Theatrales" - un reper pentru profesionistii din teatru. Dupa cum a remarcat regizorul Alexandru Dabija, "Norocul nostru este ca d-l Banu scrie din fericita epoca teatrala a anilor '60, si pe vremea aceea teatrul avea constiinta ca participa la marile intrebari ale umanitatii. Ideea mea de a-l sustine pe George Banu vine tocmai din dorinta fierbinte de a reapropia teatrul de marii scriitori, de marii intelectuali, pentru ca se indeparteaza periculos de aceasta idee. Prin el e mai vie senzatia oamenilor de teatru ca participa la problemele omului si nu la divertisment."