O locuinta... naturala

Redactia
Feriti-va de formaldehida. Este un gaz toxic si cancerigen, care se gaseste in placile din lemn aglomerat, lambriuri, covoarele noi, mobile, unele tesaturi si produse de intretinere casnica. Pentru a limita emisia, mentineti temperatura interioara a camerelor la 18-21 grade, si umiditatea intre 35 si 50%. Instalati higrometre si termometre, si cititi-le regulat.

•  Evitati curatitul chimic al hainelor. Multe substante utilizate contin percloretil, un solvent care ramane in vesminte si care este cancerigen. Daca, totusi, trebuie sa apelati la Nufarul, lasati hainele curatate sa se aeriseasca cateva zile, inainte de a le baga in dulap.

•  Scoateti-va pantofii. Adoptati o noua politica. Scoateti-va pantofii, imediat ce ajungeti acasa. Cereti-le invitatilor dvs. sa faca la fel. In felul acesta veti lasa la usa si poluantii de afara, care se iau pe talpi.

•  Puneti-va podele netoxice. Mochetele sunt poluanti notorii. Nu doar pentru ca contin formaldehida, folosita la fabricarea lor, dar ele absorb de asemenea emanatiile toxice, praful si ceilalti poluanti din aer, pentru ca apoi sa-i degaje. Daca puteti, inlocuiti-le cu planseuri din lemn. Podelele din vinil reprezinta un alt pericol potential, pentru ca degaja substante chimice, plastifianti. Preferati podelele din ceramica sau linoleum natural.

• Fara culori pe baza de plumb. Cand vreti sa zugraviti, cumparati produse care se dizolva in apa. Vopselele pe baza de plumb pot crea probleme neurologice pe termen lung, carora primii care le cad victime sunt copiii.

• Verificati prezenta radonului. Verificati daca in locuinta nu exista radon, un gaz radioactiv care exista in stare naturala in anumite soluri si pietre. El se poate acumula in casa, pana la a atinge un nivel periculos, care declanseaza cancerul pulmonar. Apelati la un specialist.