Arta de a opri timpul

Gilda Fildan
Constienti de faptul ca stresul in care traiesc ii imbolnaveste si de trup si de minte, americanii si englezii lanseaza un nou program de viata: "Grabeste-te incet!". Bine ar fi sa invatam si noi lectia inainte de a fi prea tarziu

Grabeste-te incet!

In Occident, ritmul existentei a devenit infernal. Goana dupa bani seamana cu o cursa nebuna, fara punct de sosire. Cu cat ai mai mult, cu atata vrei sa ai fara limita. Conform ultimelor statistici, ritmul existentei in orasele mari s-a accelerat de zece ori in ultimul deceniu. Iar durata somnului s-a scurtat cu o jumatate de ora fata de acum douazeci de ani. Ii invidiem pe oamenii care conduc mai multe afaceri deodata, laudandu-i pentru eficienta lor, desi biata lor viata e mai aglomerata ca un carucior de supermarket, sambata dimineata, de ziua cumparaturilor.
Dar sunt din ce in ce mai numerosi cei care doresc sa traiasca altfel: mai tihnit. Incet-incet, s-a conturat o tendinta de sens contrar. Numele ei este "slow life" si pledeaza pentru mai multa atentie acordata vietii personale, lucrurilor care aduc bucurie.
Recent, la un sondaj de opinie organizat de revista germana "Der Spiegel", 34% dintre cei chestionati au raspuns ca ar prefera un post care le-ar aduce mai putini bani, oferindu-le in schimb mai mult timp liber si o alta calitate a vietii. Aceasta ar putea sa le convina si patronilor. Caci dintr-un studiu al Biroului de consultanta pentru intreprinzatori, a reiesit faptul ca angajatii au fost cu atat mai productivi, cu cat programul de lucru era mai scurt. Oricum, cele mai bune idei ne vin totdeauna in momentele de odihna, iar nu in cele de agitatie. "Gandire lenta", asa numesc psihologii acest fenomen.
Solutia propusa se numeste, "Downshifting", reducerea vitezei. In ce consta ea? Oamenii prinsi in cursa succesului isi reduc din proprie initiativa orele de lucru, refuza promovari sau isi iau concedii mai lungi, pentru a trai, pur si simplu, si pentru a-si limpezi mintea. Si timpul liber devine mai variat. In loc sa dedice o saptamana unei calatorii in grup ce i-ar purta cu avionul, din loc in loc, pe jumatate din harta globului, tot mai multi dintre contemporanii nostri aleg turismul individual, mai apt sa le satisfaca dorintele. Ia nastere, treptat, o categorie de oameni care nu se multumesc doar cu confortul oferit de hoteluri, ci vor sa vada, intr-adevar, o tara, sa ia contact cu realitatea si oamenii ei. Calatoriile lipsite de graba, care fac posibile numeroase contacte umane, nu prejudiciaza natura si le dau calatorilor sansa de a se regasi in liniste.

O zi ca o felie de svaiter

Incercarea de a prelua din nou controlul asupra timpului tau nu da rezultate cat ai clipi din ochi. Cine se opreste direct din turatia maxima, nu doar ca nu poate suporta linistea, ci ii dauneaza realmente propriului organism, obisnuit cu o anumita cantitate de adrenalina. "Lentoarea poate fi comparata cu un remediu homeopatic. Trebuie sa ti-o administrezi in doze mici, ca sa ajungi in final la un ritm firesc al vietii", afirma psihologii americani. Tot ei sunt de parere ca ar trebui sa ne organizam in asa fel ziua, incat ea sa semene cu o felie de svaiter - cu multe spatii goale. Munca si multa relaxare.

Renuntarea la graba si avantajele ei pentru sanatate

Cine isi cheltuieste cu masura energia traieste mai sanatos. Se apreciaza ca aproape jumatate dintre bolile de care suferim sunt provocate de stres. Efectele benefice ale unei vieti mai calme se fac simtite in numai cateva saptamani: o simpla siesta de o jumatate de ora, de trei ori pe saptamana, reduce riscul de infarct cu 37%. In general, vom dormi mai profund, vom fi mai creativi, mai bine dispusi si vom avea tenul mai luminos. Si sistemul imunitar se va revigora, pregatindu-se pentru valul de gripa ce se apropie.

Sapte pasi, ca sa va deprindeti cu tihna

1. Descoperiti care sunt lucrurile importante

Cateva exercitii de gandire va vor fi de folos. Imaginati-va ca vorbiti despre viata dvs. la a 80-a aniversare a zilei de nastere. Care ar fi continutul acestui mic discurs? Sau: daca ati mai avea doar cateva luni de trait, cum ati intrebuinta timpul? Intrebati-va din cand in cand: sunt, intr-adevar, necesare toate lucrurile pe care le fac? Ce are sa se intample daca voi renunta la unul sau mai multe din ele? Invatati sa spuneti, uneori, "nu".

2. Fixati-va atentia

Budistii spun ca mintea omului e ca o maimuta agitata: atentia noastra nu staruie mult timp asupra nici unui lucru. Incercati din cand in cand sa va concentrati, cu adevarat, la ceea ce faceti in momentul respectiv. Chiar daca e o treaba de numai zece minute.

3. Savurati micile bucurii

Fiecare clipa e pretioasa, caci ea nu se va mai repeta niciodata. Ar trebui, asadar, sa savuram cu toate simturile noastre asemenea momente: o dimineata insorita, o declaratie de dragoste, o lauda. "Cu cat suntem mai prezenti in ceea ce traim, cu atat avem mai putin sentimentul ca timpul se scurge neobservat pe langa noi", explica specialistii.

4. Acceptati plictiseala

In conditii de stres maxim, stati locului si nu faceti nimic, pret de un sfert de ora. Petreceti un weekend fara intalniri cu prietenii. Asemenea pauze ascut simturile si stimuleaza creativitatea. Sau, cum spunea Nietzsche: "Plictiseala este antecamera tihnei".

5. Compuneti-va ritualuri

Poate fi vorba de baia zilnica, de stropitul florilor din fereastra, sau de citirea ziarului: "Unitatile de timp stabile induc calm in programul zilei", afirma psihologii. Un amanunt la fel de important: creati faze de tranzitie. Deci, nu intrati in iuresul familial, abia veniti de la munca. Mai bine faceti un popas undeva pe drum, ca sa va trageti sufletul. Sau, odata ajunsi acasa, scoateti mai intai cainele la plimbare.

6. Nu fiti mereu premianti

Locuinta dvs. trebuie sa luceasca de curatenie, munca dvs. sa fie tot timpul apreciata la maximum, sa intindeti mese perfecte pentru musafiri. Mai si relaxati-va cateodata - cu o zi deliberat imperfecta.

7. Miscati-va mai lent

In mers, observati frunzele care cad si norii. Parcurgeti cu bicicleta un drum pentru care, de regula, folositi masina. Transformati intr-o pauza care va face placere timpul cand trebuie sa asteptati ceva.