Noutati in lupta cu ridurile

Redactia
Metoda chinezeasca

Deoarece aparitia ridurilor este un proces obligatoriu de imbatranire, caruia nimeni nu i se poate opune, visul dintotdeauna al femeilor (dar si al barbatilor) a fost sa descopere mijloace prin care sa atenueze sau macar sa intarzie aceasta "degradare" inestetica. Dintre toate celelalte organe, pielea este singurul pe care il vedem imbatranind, cu propriii nostri ochi. Odata cu varsta, ea devine tot mai uscata, se ingroasa, isi pierde elasticitatea, tinzand sa isi piarda culoarea si stralucirea tineretii.
Cauzele care determina aparitia ridurilor sunt numeroase, dar cele mai grave sunt urmatoarele: scaderea cantitatii de apa din celule, schimbarile dese de mimica datorate emotiilor (ras-plans, incordare), predispozitia genetica, abuzul de bauturi alcoolice, tutun, cafea, folosirea nerationala a fardurilor si cremelor cu bismut si mercur, curele de slabire exagerate, care duc la distrugerea stratului adipos subcutanat. Tot ca factori favorizanti amintesc variatiile de temperatura, expunerea prelungita la soare, tulburarile endocrine sau digestive, precum si lipsa unei bune ingrijiri a tenului. O clasificare exhaustiva a ridurilor este dificil de facut, insa cele mai frecvente sunt:

• ridurile verticale si orizontale ale fruntii

• ridurile de la ochi spre tample (laba gastei)

•  ridurile de o parte si de alta a colturilor gurii, pornind de la nas (santul nazo-labial)

• ridurile pleoapelor

•  ridurile dintre sprancene

• ridurile buzei superioare si ridul barbiei

Pentru combaterea lor, alaturi de igiena riguroasa a pielii si demachierea ei perfecta, gasim numeroase produse cosmetico-farmaceutice care contin substante biologice capabile sa mareasca metabolismul celular si sa stimuleze functiile fiziologice. De obicei, aceste produse contin extracte placentare, fitohormoni, colesterol, lecitina, polen si laptisor de matca, vitamine (A, D2, E, F, B6) care influenteaza procesele vitale ale pielii, actionand la nivelul tesutului subcutanat.
Pentru tratamentul preventiv si curativ al ridurilor se recomanda diverse tehnici practicate in saloanele de cosmetica si infrumusetare (masaj, gimnastica faciala, laser, injectii cu botox etc.) la care apeleaza un numar din ce in ce mai mare de persoane. Foarte putini stiu insa ca medicina traditionala chineza ofera si ea metode cu mult mai simple de prevenire si atenuare a ridurilor, prin stimularea anumitor puncte de pe fata, comune cu cele din presopunctura si reflexologie.

MASAJUL

Pentru fiecare rid al fetei se recomanda atat manevre de relaxare, cat si manevre de stimulare (tonifiere).
Relaxarea - consta in apasarea cu degetul aratator pe punctul indicat in fotografia anexata, timp de 2 minute, slabind usor presiunea din 15 in 15 secunde. Stimularea consta in lovituri usoare cu varful degetului pe punctul respectiv, circa 30 de secunde. Manevrele se executa succesiv, incepand cu relaxarea, dupa urmatorul model:

• pentru ridul atentiei: relaxare (punctul 4) - stimulare (punctele 1 - 2).

• pentru ridul "laba gastei": relaxare (punctele 3-5-7) - stimulare (punctul 2).

• pentru ridul "punga ochilor": stimulare (punctele 5 -10).

• pentru ridul mercurian: relaxare (punctul 6) - stimulare (punctele 7-8).

•  pentru ridul martian: relaxare (punctul 8) - stimulare (punctele 9-11).

• pentru ridul jupiterian: relaxare (punctul 9) - stimulare (punctul 7).

Se recomanda 2-3 sedinte zilnice, pe o piele curata si bine uscata. Dupa fiecare sedinta se fac miscari de mangaiere (netezire) cu palma, pe toata fata.

PEIA MIRCEA specialist in medicina complementara si reflexologie (tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24)