O vijelie de vara, pe ploaie mocaneasca: Beyonce la Cluj!

Sanziana Demian
Organizare zero, spectacol de nota 100

Faldurile grele ale cortinei negre se misca batute de un vant rece, in timp ce in fata scenei cateva mii de spectatori stau zgribuliti in ploaie si asteapta cu sufletul la gura aparitia divei americane. La Cluj este o seara mohorata, si minutele trec greu, pana cand, invaluita intr-un nor gros de abur, Beyonce isi face aparitia dintr-un colt al scenei, precum o sirena din spuma marii. Poarta o rochie lunga din strasuri argintii si parul ii cade in valuri pe spate, pana aproape de mijloc. E frumoasa, mult mai frumoasa decat o arata revistele ori sticla televizorului. Asteapta cateva momente in uralele publicului si apoi intreaba sagalnic, cu un zambet electrizant, daca lumea este pregatita pentru distractie. Uriasa cortina neagra se ridica si pe scena invadata de un joc ametitor de lumini incepe adevarata Beyonce Experience, in acordurile celei mai cunoscute melodii ale artistei, "Crazy in Love".
Pe durata intregului show, care tine peste o ora si jumatate, Beyonce face, intr-adevar, spectacol: canta cu pasiune si se misca dezinvolt, cot la cot cu trupa de dansatori, in numere coregrafice impecabil pregatite. Dupa fiecare set de melodii se retrage cateva clipe in culise si schimba tinutele vestimentare - de la rochii lungi, in falduri, pana la fustite extra-scurte sau chiar body-uri simple, mulate pe corp, toate abundand in strasuri sclipitoare, care ii pun si mai bine in evidenta stralucirea. Pare ca nu precupeteste nici un efort, si nu este deloc zgarcita cu publicul, reusind sa creeze o atmosfera calda si antrenanta, asa cum promisese, de altfel, inainte de spectacol.
Intr-un melanj melodic bine dozat, Beyonce isi poarta fanii prin intreaga sa discografie, de la perioada in care facea parte din grupul Destiny's Child si pana la single-urile de succes de pe ultimul album, "B'day", lansat in urma cu un an, chiar de ziua ei. Nu de putine ori isi invita fanii sa cante alaturi de ea, sau chiar sa fredoneze in locul ei, si pare mirata ca si in Romania lumea ii cunoaste atat de bine muzica. Intr-o foarte scurta declaratie de presa facuta inaintea spectacolului, Beyonce remarcase, de altfel, ca una dintre cele mai mari bucurii pe care le are in acest turneu mondial este sa vada cum lumea stie versurile cantecelor ei, chiar in tari in care nu se vorbeste limba engleza, si ca muzica R&B, muzica sufletului ei, reuseste sa creeze un limbaj universal, care conecteaza oameni atat de diferiti.
Melodiile sale vorbesc despre dragoste pasionanta si despre despartiri abrupte, dar mesajul cel mai important pe care Beyonce il transmite este ca fiecare dintre noi trebuie sa ajunga sa se cunoasca atat de bine pe sine insusi si sa gaseasca rezerve de putere in propria persoana, incat sa poata trece cu fruntea sus peste orice moment de cumpana al vietii. De la "Survivor" si "Independent Woman", pana la "Me, Myself and I" si "Ireplaceable", melodia cu care a si incheiat concertul, Beyonce revine mereu la tema increderii in sine si a determinarii de a trece peste orice greutate. Mesajul sau de incurajare, adresat in special fetelor si femeilor, este dublat si de o precizare pe care artista o face de cateva ori in timpul spectacolului: in acompaniamentul ei muzical, atat voce, cat si instrumente, sunt numai femei. Fiecare dintre muzicienele sale iese, de altfel, la rampa, in numere de interludiu, la fel ca si dansatorii (un grup mixt), care trec prin cateva stiluri diferite, de la miscari din baletul clasic, pana la muzica din pelicula "Pantera roz", unul din cele doua filme in care Beyonce a si jucat, de altfel, anul trecut.
La un pas de a fi anulat din cauza vremii nefavorabile, concertul de la Cluj s-a tinut, pana la urma, tocmai datorita insistentelor artistei. Beyonce a spus ca nu-si poate trada fanii care au suferit ceasuri bune in ploaie si frig, ca sa o poata vedea pe scena, si le-a multumit calduros celor care au fost alaturi de ea luni seara. La lasarea cortinei, in jurul orelor 22.00, toata lumea se intreba ce va face Beyonce dupa spectacol - va ramane in Cluj, se va intoarce la Bucuresti sau va pleca imediat din Romania, catre Asia, acolo unde va sustine ultimele concerte ale turneului sau mondial. Printre zvonuri, un singur lucru parea cert: trecerea ei prin Cluj a semanat, mai degraba, cu o vijelie de vara, decat cu o ploaie mocaneasca de octombrie: s-a produs fulminant, rascolind intregul oras, si s-a lasat cu situatii neprevazute, la care organizatorii nu au facut prea bine fata. Beyonce a ajuns la Cluj cu doar cateva ore inainte de concert, de la aeroport a mers direct la un spital de copii bolnavi de cancer (pe care i-a si invitat la spectacol), a dat o conferinta de presa de doar 3 minute si apoi a disparut in rulota sa, adusa special din Germania, si preferata de artista in locul oricarui hotel.
Dar chiar daca Beyonce a trecut prin Romania mai mult ca o naluca, pentru cei prezenti pe stadion, amintirile vor ramane de pomina: au vazut-o in concert pe una dintre cele mai de succes cantarete ale planetei, care, la doar 26 de ani, are deja o zestre impresionanta, de 10 premii Grammy. Iata cateva reactii din public, la sfarsitul spectacolului.

• Anca, 21 de ani, studenta: "A fost superb! Beyonce e frumoasa si talentata si are un show de milioane. A meritat sa induram tot frigul si ploaia ca sa o vedem in seara asta. Pacat ca nu a durat mai mult...".

•  Luana, 34 de ani, medic: "Am venit de la 600 de kilometri sa o vad pe Beyonce, si a fost una dintre cele mai frumoase seri din viata mea. Un minus mare la organizare si la fel la purtare asa-zisilor oameni de ordine, care ne-au imbrancit la poarta si care au mai luat si spaga, ca sa lase lumea fara bilet sa intre, asa, ca-n Romania... Spectacolul insa a fost deosebit, Beyonce stie cum sa incinga atmosfera".

•  Dorin, 31 de ani, economist: "Concertul super, organizarea mizerabila. Oricum, o experienta memorabila, unica pentru Cluj. Desi mi s-a parut mai plinuta decat la TV, Beyonce a fost intr-o forma deosebita, am ramas cu gura cascata sa vad cat e de frumoasa si cat de bine canta live".

***
La terminarea turneului mondial, care a inceput in aprilie si cuprinde 96 de concerte pe cinci continente, Beyonce va intra in studio pentru a incepe inregistrarile la cel de-al treilea sau album solo. "Va fi dinamita!", a declarat Timbaland, producatorul care se ocupa de proiect. Invatata cu rigurozitatea si disciplina in acest business inca din scoala primara, de cand a inceput sa cante intr-o trupa de fete, Beyonce nu sta pe margine nici o clipa si isi ia angajamente dintre cele mai diverse: este cantareata, textiera, producatoare, regizoare de clipuri si actrita. Culmea, le face pe toate cu succes, si mai are timp si de filantropie (a strans de cateva ori sume importante de bani, in campanii pentru victimele uraganului Katrina sau pentru copiii defavorizati din tarile lumii a treia). Mai mult decat atat, este o vedeta care a ramas cu picioarele pe pamant: isi tine intreaga familie aproape, nu face deloc valuri pe marginea relatiei ei cu celebrul Jay-Z, si nu da apa la moara presei de scandal, cu vreun comportament bizar sau cu iesiri nelalocul lor. Cu alte cuvinte - frumoasa, talentata si naturala, asa cum prea putine vedete mai sunt astazi, intr-o lume dominata de plastic si de extravagante, adesea de prost gust.

Foto: Vodafone, co-organizatorul evenimentului, (alaturi de Fundatia Phoenix) (2) si Mediafax (2)