Dulciuri de toamna

Redactia
Chec cu nuca si vin rosu

Ingrediente: 100 g ciocolata de menaj (amaruie), 250 g miere, 3 oua mijlocii, 250 g unt moale, 250 g faina, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat, 1 lingurita scortisoara macinata, 200 g nuca (alune) macinata, 100 ml vin rosu demisec, zahar pudra.
Mod de preparare: * Se rade ciocolata. Se freaca spuma mierea, ouale si untul. * Se-ncinge cuptorul la 175gr.. * Se amesteca faina cu praful de copt, se adauga zaharul vanilat, scortisoara, ciocolata si nuca si se incorporeaza in crema de miere si oua. Se adauga vinul, iar daca aluatul este prea tare, 1-2 linguri de lapte. * Se toarna aluatul intr-o forma de chec unsa cu unt sau cu ulei, se netezeste si se coace circa 70 de minute in cuptorul incins. (Dupa 40 de minute se acopera cu folie de aluminiu). * Se lasa checul sa se raceasca, se rastoarna si se pudreaza cu zahar.

Strudel cu pere

Ingrediente: 450 g aluat de foitaj (congelat), 1 kg pere coapte, zeama unei lamai, 100 g smantana groasa, 1 lingura zahar tos, 60 g stafide, 1 galbenus, 1 lingura lapte, sos de vanilie.
Mod de preparare: * Se decongeleaza aluatul. * Se curata perele de coaja, se taie in patru, se indeparteaza partea lemnoasa si se taie, din nou, in spalturi si apoi in bucati late de 1-2 cm si se stropesc cu zeama de lamaie. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se uda aluatul cu putina apa, se intinde pe planseta infainata, pana ce se obtine un dreptunghi de 40x50 cm si se aseaza pe un stergar. Se amesteca smantana cu zaharul si cu 4 linguri de zeama de lamaie si se intinde crema peste aluat. Deasupra se presara bucatelele de para si stafidele, se ruleaza aluatul cu ajutorul stergarului si se pune pe o tava. * Se unge strudelul cu galbenusul batut cu lapte, se da la cuptor si se coace 45 de minute. * Se prepara un sos de vanilie din 1/2 l de lapte, o lingurita de amidon, 1 ou, 1/2 baton de vanilie si 20 g de zahar (amestecate bine si fierte la foc mic, pana ce se ingroasa) si se serveste cu strudelul taiat bucati.


Clatite cu mere-caramel

Ingrediente: Pentru aluat - 100 g faina, 1 lingura (cu varf) zahar, 1/2 lingurita scortisoara pisata, sare, 1/4 l lapte, 1 ou, unt topit pentru prajit. Pentru umplutura: 500 g mere acrisoare, putina zeama de lamaie, 6 linguri zahar, 1/8 vin de mere (sau suc de mere), zahar pudra.
Mod de preparare: * Aluatul: Se amesteca faina, zaharul, scortisoara si 1 varf de cutit de sare cu laptele, pana ce se obtine un aluat neted. Se incorporeaza oul si se lasa aluatul sa creasca circa 20 de minute. * Se unge o tigaie de teflon cu un strat subtire de unt si se pune pe foc. Cand s-a incins untul, se toarna aluatul doar cat sa acopere fundul tigaii si se prajeste clatita pe ambele parti pana ce se rumeneste usor. Se procedeaza la fel si cu celelalte si se aseaza pe un platou incins ca sa ramana calde. * Se spala merele, se sterg si se scobesc cu o lingurita ascutita pentru a indeparta miezul lemnos si semintele. Se taie apoi felii subtiri de circa 3 mm si se stropesc cu zeama de lamaie. * Se incinge pe foc o tigaie, se pune in ea zaharul si se lasa sa se rumeneasca. Se stinge cu vinul sau sucul de mere si se lasa sa clocoteasca pana ce se topeste zaharul. Se adauga feliile de mar si se dunstuiesc putin, pe ambele parti. * Jumatate din feliile de mar se pun pe clatite, care apoi se pliaza, formand triunghiuri. Celelalte se servesc pe farfurii, langa clatite, peste care se presara zahar pudra si cateva frunzulite de menta (eventual).