Bucatarie greceasca

Redactia
Pui cu conopida si scortisoara

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 aripioare de pui (750 g), 750 g conopida, 80 ml vin rosu sec, 1 lingura pasta de tomate, 180 ml zeama de carne de pasare, 1/2 lingurita scortisoara macinata, 1/2 lingurita piper negru proaspat macinat, sare, 80 ml ulei de masline.
Mod de preparare: * Se spala aripioarele de pui, se zvanta cu hartie absorbanta, se rasucesc varfurile spre interior si se pun intr-un castron mare, impreuna cu conopida rupta in 12 buchetele. * Se amesteca vinul cu pasta de tomate si se toarna peste ele. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu si se dau aripioarele si conopida circa 2 ore la frigider, intorcandu-le din timp in timp. * Se-ncinge cuptorul la 190gr.. Se rastoarna aripioarele, conopida si zeama intr-o tava adanca, se amesteca zeama de carne, scortisoara, piperul, sarea si uleiul si se toarna peste ele. * Se dau o ora la cuptor, fara capac, dupa care se scot din tava aripioarele si conopida si se pun intr-un castron, iar tava se pune pe aragaz si se lasa sa fiarba zeama 5 minute, pana ce se evapora si ramane sosul gros. Se gusta de sare si piper si se toarna peste carne si conopida. Se servesc fierbinti.

Supa de linte cu rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa mare, 200 g linte maronie, 60 ml ulei de masline, 1 catel de usturoi (presat), 50 g pasta de tomate, 2 ardei iuti uscati (mici), 1 foaie de dafin, 1 l apa, sare, piper negru.
Mod de preparare: * Se toaca ceapa marunt, se spala lintea cu apa rece si se lasa sa se scurga bine. * Se-ncinge uleiul si se calesc in el ceapa si usturoiul, circa 10 minute, la foc mic, amestecand intruna. * Se adauga pasta de tomate, sarea, ardeii iuti, foaia de dafin si apa si se lasa sa dea in clocot, dupa care se fierbe supa incet, la foc mic, aproximativ 30 de minute, pana ce se inmoaie lintea. * Se scot din supa ardeii iuti si foaia de dafin, se condimenteaza cu piper negru macinat si se serveste cu paine crocanta si ardei iuti - rosii si verzi - proaspeti. Supa de linte poate fi preparata cu doua zile inainte de-a o servi.

Spaghete la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,3 kg rosii, 1 ceapa, 2 linguri ulei de masline, 1/2 lingurita cimbru uscat, 1/2 lingurita oregano, 1 varf de cutit zahar, sare, piper negru macinat, 2 linguri pasta de tomate, 1 lingura patrunjel verde tocat, 400 g spaghete, 100 g jambon taiat felii subtiri, 150 g cascaval ras.
Mod de preparare: * Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie cubulete. Se curata ceapa si se taie marunt. Se-ncinge uleiul si se prajeste ceapa circa 8 minute, pana ce devine aurie. Se adauga rosiile si se calesc si ele, pana ce se inmoaie. Se condimenteaza cu zahar, sare, piper si cu ierburile maruntite si se lasa sa fiarba incet, cu capac, aproximativ 30 de minute. Daca sosul este prea subtire, se fierb fara capac, la foc potrivit, ultimele 10 minute. * Se trece sosul printr-o sita, se adauga pasta de tomate si patrunjelul tocat si se condimenteaza puternic. * Se-ncinge cuptorul la 225gr., se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Se amesteca cu sosul de rosii, se rastoarna intr-o forma rotunda de budinca, se aseaza deasupra feliile de jambon, se presara cascavalul dat pe razatoarea mare si se dau 15-20 de minute la cuptor. Se servesc imediat.

Dulciuri

Prajitura cu mere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg mere, 80 g stafide, 200 g faina, 150 g zahar brun, 250 g unt, 1 lingurita scortisoara pisata, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare: * Curatati merele de coaja si de partea lemnoasa, taiati-le bucati si prajiti-le 5 minute in 40 g de unt. * Presarati peste ele 50 g de zahar brun, lasati-le sa se caleasca 3-4 minute, amestecand intruna, pana ce se caramelizeaza usor. Incorporati scortisoara si jumatate din stafide si lasati-le sa se raceasca. * Incingeti cuptorul la 180gr.. * Amestecati intr-un castron mai mare faina, 100 g de zahar brun si sarea, incorporati apoi 200 g unt dar fara sa le framantati, pentru a obtine un aluat nisipos (nu neted). * Adaugati stafidele ramase si turnati o treime din aluat intr-o tava unsa cu unt. Intindeti deasupra merele, acoperiti-le cu restul de aluat, dati prajitura la cuptor si lasati-o sa se coaca 25 de minute. * Serviti-o calduta, direct din tava, eventual cu frisca sau cu inghetata de vanilie.