Tratamente cu otet

Redactia
Calitatile terapeutice ale otetului au fost descoperite cu mii de ani in urma, atunci cand oamenii au observat ca bauturile obtinute prin fermentatia fructelor nu le produc doar satisfactie culinara, ci ii fac sa se simta mai sanatosi. Printre cei mai vechi practicanti ai terapiilor cu otet se afla asirienii si coreenii, vracii rusi si preotii celti.

Pe langa otetul de vin, de mare trecere se bucura astazi otetul de mere si otetul kombucha, un remediu de exceptie. Si desi au trecut 2000 de ani de atunci, batranul otet ocupa si astazi un loc de frunte intre remediile naturale ce dau efecte benefice intr-o multime de boli.

Tratamente externe cu otet

• Acces de tensiune - inveliti timp de cateva minute laba piciorului cu o carpa inmuiata in otet. In acelasi timp, apasati cu degetul mijlociu al mainii drepte pe lobul urechii, astfel incat sa auziti pulsul. Numarati pana la 7. Tensiunea se normalizeaza.

• Amigdalita - clatiti gatul la fiecare ora cu o lingurita de otet kombucha sau de mere pusa intr-un pahar de apa.

• Arsuri de gradul I si II (dar in nici un caz III si IV) - spalati pielea cu otet dizolvat in apa (daca arsura nu este prea mare, ea se poate spala cu otet curat). Aceasta procedura amelioreaza durerea si dezinfecteaza. Arsura de soare se spala cu otet diluat cu apa si se acopera cu un servetel inmuiat in aceeasi solutie.

• Bataturi - puneti in otet coji de ceapa, timp de doua saptamani. Se scot apoi cojile, se pun pe bataturi, se panseaza si se lasa peste noapte. Se repeta procedura cateva nopti la rand, apoi se scot bataturile.

• Boli de unghii - de 6 ori pe zi, comprese din otet kombucha sau de mere, pana la vindecarea completa. In plus, se consuma de trei ori pe zi cate un pahar de apa fiarta cu 2 lingurite de otet si 2 lingurite de miere de albine.

• Bronsita cronica: se inmoaie o bucata de tesatura din lana in solutie din otet, ulei vegetal si camfor. Se pune pe timpul noptii pe piept. Pe spate se aplica o compresa din hrean dat prin razatoare.

• Compresa pentru vanatai: 1 lingura de otet se amesteca cu apa fiarta. Se inmoaie in aceasta solutie o bucata de tesatura alba si se acopera vanataia, deasupra punand celofan si apoi pansand cu tifon. Cand compresa se usuca, se inmoaie din nou, repetand procedura de cateva ori. Procedeul este eficient, chiar si la vanatai mari.

•  Dureri in articulatii, provocate de depuneri de saruri: se ia paine neagra proaspata, se pune intr-un vas, se toarna peste ea o lingura de otet si una de apa calda. Se amesteca bine ingredientele si se face o turta. Pe timpul noptii, se aplica turta pe articulatia bolnava. Deasupra se pune celofan, se leaga cu un fular de lana, astfel incat sa nu cada peste noapte. Tratamentul dureaza 25-30 zile. Daca pielea se inroseste, dimineata o clatiti cu apa si o ungeti cu crema.

• Dureri de cap provocate de lovituri - faceti o compresa cu otet, si durerea va trece imediat.

• Dureri de cap provocate de raceala - amestecati cu o lingura otet de mere cu un terci obtinut din 2 cartofi rasi. Solutia se intinde pe panza sau un tifon pus in patru, si se aplica pe frunte. Peste 2-3 ore, aplicam o compresa proaspata.

• Dureri lombare: 1 pahar de otet, 1 pahar de apa, 2 lingurite de miere, 2 lingurite de bicarbonat de sodiu se amesteca si se lasa 5 zile. Se fac frectii seara, inainte de culcare, cu solutia obtinuta, apoi se freaca locul cu o bucata de tesatura din lana.

• Edem la picioare - turnati in cada apa (circa 30 cm) si adaugati 3-4 pahare de otet din mere. Intrati in ea cu picioarele si calcati apa pana veti simti ca picioarele s-au odihnit. Nu le stergeti. Lasati-le sa se usuce de la sine. Daca aveti dureri puternice, inveliti picioarele cu servetele inmuiate in otet.

•  Febra - aplicati pe picioare o compresa din apa rece cu otet. O bucata de tesatura groasa se inmoaie in solutie, se invelesc gleznele sau laba piciorului si se tine pana ce compresa se incalzeste. Dupa aceasta, picioarele se invelesc cu o plapuma calda. Daca temperatura este ridicata mult, se foloseste otet curat, fara apa, sau in proportie de 1:1.

•  Gripa cu temperatura mare: se fac 5 frectii cu apa rece pe tot corpul, cate 2-3 minute la fiecare 30 de minute. Dupa fiecare frectie va culcati in pat si va inveliti cu ceva calduros. A sasea si a saptea frectie se fac cu solutie din apa si otet (1:1). In pauza, se bea ceai din lastari de zmeur. Nu se recomanda sa mancati. Se consuma cat mai multe lichide. E bine sa beti apa cu lamaie sau ceai de coacaze.

• Contra guturaiului - inmuiati doua degete in otet si frecati putin lateralele nasului de sus in jos. Cand degetele se vor usca, inmuiati un deget in otet si ungeti narile pe dinauntru.

•  Intinderi musculare. Puneti comprese cu 100 g argila lichida si 4 linguri de otet, o data pe zi. Aceasta procedura intareste si oasele.

• Leucoree - se pun in 2 litri de apa calda 3 linguri de otet de mere si se fac spalaturi in fiecare zi, pana la vindecare. Apoi spalaturile se fac o data pe saptamana, pentru profilaxie.

•  Mialgie lombara - Se intoarce bolnavul pe partea stanga a corpului si se freaca rapid si atent spatele, incepand cu umarul stang, si apoi jos, pana la coapsa, cu un servet inmuiat in amestec in parti egale de apa cu otet. Servetul se umezeste de cate ori este necesar, se freaca apoi spatele, de la gat pe lungimea coloanei vertebrale, apoi de la umarul drept pana la coapsa. Apoi bolnavul este culcat pe spate si invelit. Peste o ora, frectiile se repeta incalzind putin solutia. In loc de frectii se pot aplica comprese din otet cu apa calda, schimbate de trei ori la fiecare ora. Procedeul: se asterne pe pat un celofan, deasupra se pune o plapuma stransa in doua. Compresa se face dintr-un cearceaf impaturit in patru, ca sa ajunga pe toata spinarea. Se inmoaie in solutia calda, se scurge usor si se pune pe plapuma. Bolnavul se culca pe compresa umeda si se inveleste cu o patura calda.

•  Micoza la picioare se trateaza prin ablutiunea locurilor bolnave cu otet de mere sau kombucha.

• Muscaturile si piscaturile de tantari se ung cu otet de mere.

• Poliartrita, pinten osos: Intr-un pahar de otet se pun un ou crud, 100 g slanina de porc taiata marunt (nesarata). Se amesteca bine si se lasa timp de 10 zile la intuneric. Se opareste repede locul bolnav si se pune pe el un tampon de vata uns cu unguentul obtinut, timp de 4-5 ore, 4-5 zile la rand. Daca frige, nu trebuie sa continuati tratamentul.

• Restabilirea culorii parului carunt - se usuca frunze si radacini de patlagina, se pun 50 g la 0,5 l otet si 0,5 l apa si se fierb 30 de minute. Se raceste lichidul si se strecoara. Se frictioneaza pielea capului in fiecare seara, timp de cateva zile.

•  Transpiratie abundenta noaptea - inainte de a va culca, stergeti-va tot corpul cu otet de mere.

•  Sughitul - se opreste cu o bucata de zahar inmuiata in otet. Se sfarama repede in gura si se inghite.

Tratamente interne cu otet

•  Afectiuni cardiace - Persoanelor cu inima bolnava li se recomanda sa bea otet fiert cu usturoi si miere de albine. Aceasta solutie curata arterele de grasimile depuse si intareste muschiul cordului.

• Artrita - se bea de patru ori pe zi cate un pahar de apa cu o lingurita de otet de mere. Tratamentul se face timp de doua saptamani, cu o pauza de o saptamana. Apoi procedura se repeta.

•  Hemoragie pe nas - se bea otet de mere dizolvat in apa. Sangele se poate opri cu tampoane de vata inmuiate in otet si puse in nas.

• Hemoroizi - la fiecare doua ore, se aplica pe umflaturi un tampon de vata inmuiat in otet de mere, iar dimineata se bea apa cu otet si miere de albine.

•  Menstruatie abundenta (menoragie) - in fiecare dimineata, pe parcursul ciclului menstrual, trebuie sa se bea cate un pahar de apa, cu 1-2 linguri de otet, indulcite cu miere de albine. Consumarea regulata a otetului poate schimba termenul de incepere a ciclului, de aceea, inainte de ciclu cu 4 zile, opriti tratamentul.

• Reteta de slabit: in prima luna se bea in timpul fiecarei mese un pahar cu apa si o lingurita de otet de mere, apoi cate 2 lingurite de otet la un pahar de apa (in a doua luna). Pe zi, trebuie sa se consume 3 pahare. Nu se recomanda sa mancati dulciuri si paine alba.

• Tuse - se amesteca 3 linguri de otet de mere cu o lingurita de suc de aloe si 1/2 pahar de miere de albine. Se iau de 3-4 ori pe zi cate doua lingurite, inainte de masa.

•  Varicoza - se toarna otet din mere pe palme si se freaca picioarele de jos in sus, dimineata si seara, in fiecare zi, timp de una-doua luni, sau se invelesc picioarele cu servetele inmuiate in otet, apoi se leaga cu un stergar si se sta in pat sau fotoliu, cu picioarele ridicate, timp de 30 de minute. In timpul acestui tratament, trebuie sa beti de doua ori pe zi un pahar de apa cu 2 lingurite de otet de mere.

•  Viermi intestinali - se fierbe in otet de mere cu sare o urzica tanara taiata marunt si se mananca. Viermii intestinali mor si ies din organism.


Elena Josan


Cum se prepara otetul de mere

Daca v-ati hotarat sa apelati la remediile cu otet, va sfatuim sa vi-l preparati singuri. Otetul cumparat din magazin este impur, el fiind preparat pe cale chimica sau din coaja de mere si deseuri. Dupa prelucrare, in el raman foarte putine vitamine si microelemente.
Otetul pentru tratarea bolilor trebuie sa fie preparat din mere intregi. Se dau fructele prin razatoare cu tot cu coaja si cu miezul lemnos, sau se taie marunt, se pun in borcane de sticla (5-10 litri). La un kilogram de mere, se toarna 1 1/4 litri de apa incalzita pana la 60-65C si 100-150 g zahar. Daca merele sunt foarte dulci, atunci punem numai 70-80 g zahar la 1 kg de mere. Adaugam 10 g drojdie la fiecare litru de apa. Borcanul se pune in loc cald si intunecos, timp de 10-14 zile. De doua-trei ori pe zi, se amesteca cu o lingura de lemn. Dupa aceasta, merele se strecoara prin tifon impaturit in patru, otetul se toarna intr-un borcan curat, lasand un spatiu de 5-7 cm pana la gura vasului. Se acopera cu tifon si se lasa inca doua saptamani. Cand otetul e gata, se toarna in sticle, se astupa cu dopuri sterile si se acopera cu ceara. Se pastreaza la intuneric si rece. Preparat astfel, otetul este un leac unicat.