Sfaturi vii pentru sezonul mort

Rodica Demian
Primii fulgi de zapada sunt asteptati intotdeauna cu bucurie.Dar de la o vreme, ei uita sa vina sau vin prea tarziu, iar pana atunci, lumea din jurul nostru se transforma intr-un decor cenusiu, cat se poate de apasator. Lipsa soarelui si-a luminii ne invaluie in pacle, si sufletul. Totul pare acum mai greu de-ndurat.

Dar de la o vreme, ei uita sa vina sau vin prea tarziu, iar pana atunci, lumea din jurul nostru se transforma intr-un decor cenusiu, cat se poate de apasator. Lipsa soarelui si-a luminii ne invaluie in pacle, si sufletul. Totul pare acum mai greu de-ndurat. Micile necazuri ale vietii, pe care altadata le tratam cu indiferenta, devin tragedii. Mai ales pentru firile delicate si foarte sensibile, perioada de trecere catre iarna este un dusman personal.
In randurile care urmeaza, va facem cateva sugestii menite sa "sparga" decorul si sa va ajute sa va inseninati. Sunt sfaturi simple, pe care alaturandu-le propriilor dv. metode de a lupta cu posomoreala, veti izbuti sa asteptati cu mai multa rabdare primii fulgi si zapezile de altadata. De altfel, Craciunul bate la usa, promitandu-ne senin sufletesc.

Plimbarea zilnica

Daca vreti sa va incarcati bateriile si sa gustati bucuriile iernii, iesiti la plimbare zilnic. Mergeti in pas intins, pentru ca ritmul alert mobilizeaza sistemul imunitar, reduce stresul si stimuleaza producerea endorfinelor. Iar endorfine = organism "fericit".

Dus cu menta

Oricat de intunecoase ar fi zilele de noiembrie, o baie cu menta va ajuta sa functionati la turatie maxima. Preparati o infuzie de menta, lasati-o sa se raceasca, inmuiati in ea un burete si masati-va bine corpul cu miscari circulare. Apoi faceti un dus cu apa rece, circa 30 de secunde. Circulatia sangelui se inteteste, iar pielea se-nvioreaza.

Elixirul bucuriei: sunatoarea

Se stie ca lumina stimuleaza producerea serotoninei, o substanta cu influenta pozitiva asupra starii sufletesti, a somnului si a foamei. In zilele intunecate de iarna, cantitatea de serotonina este redusa, iar urmarile sunt: indispozitie si chiar depresii psihice. Medicii numesc aceasta stare DDS, adica depresii dependente de sezon (englezeste SAD = trist).
Remediul clasic impotriva DDS-ului este sunatoarea, sub forma de infuzie sau de tinctura (20-40 picaturi/zi). Ea influenteaza transmiterea impulsurilor nervoase, avand astfel un efect pozitiv asupra starii sufletesti, a concentrarii si a somnului. Cenusiul de-afara vi se va parea, mai degraba, roz...

Bile energizante

In general, impotriva moleselii produse de anotimpul rece, se recomanda exercitii care stimuleaza energia. Iata unul dintre ele: urcati-va cu picioarele pe doua bile de lemn si incercati sa va mentineti echilibrul cat puteti mai mult. Corpul se incordeaza, sunt stimulate respiratia si sistemul nervos, iar moleseala dispare.

Fericirea se inspira pe nas

Mirosul influenteaza starea sufleteasca mai puternic si mai repede decat celelalte simturi. De aceea, lampile sau lumanarile aromate sunt foarte eficiente pentru combaterea indispozitiei. Dimineata, folositi uleiuri eterice cu efect stimulator. Uleiul de lamaie, de pilda, intensifica puterea de concentrare si motivatia, rozmarinul si salvia sunt euforizante, iar scortisoara activeaza circulatia sangelui si inlatura oboseala. Dar puteti sa descoperiti dv. insiva "combinatia ideala". Efectul cel mai puternic il au aromele de care va leaga amintiri placute. Iata si un clasament al "parfumurilor care ne-aduc fericirea", intocmit de specialistii in aromoterapie: 1. Para pergamuta ("bergamote"); 2. Radacina de angelica; 3. Lemn de cedru; 4. Mandarina; 5. Trandafir.

Puncte magice

Conform invataturii chinezesti despre presopunctura, indispozitiile si depresiile usoare pot fi vindecate prin apasarea (cu degetele) anumitor puncte ale corpului. Punctul cel mai important pentru buna dispozitie se afla deasupra ficatului, sub coasta dreapta. Asezati palma intinsa pe acest punct si apasati scurt, dar puternic, de 10-15 ori. De preferinta dimineata, imediat ce va treziti.
Alte doua puncte sunt situate langa unghiile degetelor mijlocii. Le descoperiti apasand cat puteti de tare varful degetului mijlociu cu degetul mare de la aceeasi mana. De 5 ori consecutiv. Pentru celelalte puncte aveti nevoie de ajutor, pentru ca ele sunt plasate pe marginile interioare ale omoplatilor (la mijlocul spatelui). Se aseaza mainile pe ele si se apasa - scurt - de 5 ori.

Voluptate parfumata: baile

Baia curata nu numai trupul, ci si sufletul. In apa, te simti mai usor, ti se maseaza pielea, caldura relaxeaza muschii, respiratia devine mai adanca si mai regulata. Verificati sfatul nostru adaugand in apa din baie unul din uleiurile aromate de mai jos:
Baie de dimineata: 5 picaturi de ulei de rozmarin, 3 picaturi de ulei de isop si 2 picaturi de ulei de lamaie.
Baie energizanta: 2 picaturi de ulei de pin, 2 picaturi de ulei de santal, o picatura de ulei de rozmarin.
Baie relaxanta: 4 picaturi de ulei de palisandru si 1 picatura de ulei de iasomie.
Atentie: Pentru ca uleiurile sa se-amestece cu apa, folositi ca liant 50 ml de smantana sau de lapte. Temperatura apei sa nu depaseasca 36gr.-38gr.C, iar durata 20 de minute!

Culorile alunga frustrarea

Oamenii primitivi cunosteau puterea vindecatoare a culorilor si de aceea le foloseau ca leac impotriva bolilor. Profitati si dv. de cunostintele lor si utilizati culorile in lupta cu tristetea si mohoreala iernii.

• Galbenul: stimuleaza functiile creierului si creeaza o stare de buna dispozitie.

• Portocaliul: este antrenant, starneste placerea de a comunica.

• Rosul: confera energie si activeaza metabolismul.

• Verdele: aduce armonie, calmeaza.

Inconjurati-va de aceste culori, alegeti-va imbracamintea corespunzatoare sau - in cazul cand gasiti becuri colorate - expuneti-va corpul la lumina lor (cate 10 minute: rosu, verde, galben sau portocaliu).

Tineti un jurnal

Terapia prin scris a aparut prin anii 60 in Statele Unite si a fost denumita "Poetry Theraphy". O serie de studii efectuate de specialistii americani au aratat ca scrisul zilnic (jurnale, insemnari) le este extrem de folositor femeilor depresive, ajutandu-le sa scape de agresiuni si spaime. Cautati-va si dv. un coltisor linistit si scrieti - chiar daca nu zilnic, macar din cand in cand - impresii din ziua respectiva.
Va veti simti eliberate de probleme, va veti regasi linistea interioara. Este o sansa sa va luati in serios si sa castigati un plus de respect fata de dv. insiva. Si inca ceva: scrisul produce reala placere!